La tardor ja és aquí! Les pluges, la fresqueta, els paisatges esquitxats de taronja i marró, les ganes d’estar més recollits i de cuinar. La tardor ens porta aliments amb un alt valor energètic i molt rics en vitamines i minerals. Ho hem d’aprofitar!

És una bona època per preparar un taller de cuina amb els nens i nenes, tant si és a l’escola com a l’esplai com a casa en família. Als infants els encanta cuinar (experimentar, empastifar-se, aixafar, remenar, tastar,…) i aquesta activitat els aporta molts beneficis per al seu desenvolupament.

Beneficis de cuinar amb els nens i nenes

  • Afavoreix l’adquisició d’hàbits gastronòmics saludables: conèixer els aliments i com es preparen fa que els infants i adolescents mengin de manera més saludable.
  • Estimula tots els sentits: tocar diferents textures, experimentar amb gustos nous, veure com canvien de color els aliments, sentir l’espetec de les bombolles de l’aigua bullint, deixar-se seduir per les olors dels plats cuinBeneficis de cuinar amb els infantsats,…
  • Ajuda a desenvolupar la psicomotricitat fina tot manipulant els aliments.
  • Desenvolupa processos lògics i matemàtics (seqüències, associació, classificació…) i processos cognoscitius (manipular, barrejar, separar…).
  • Estimula la memòria, l’alfabetització i la capacitat de ser metòdics, sobretot en el cas que siguin els infants qui llegeixen la recepta, organitzen el material i segueixen els passos previstos per aconseguir preparar el plat.
  • Afavoreix la socialització, ja que quan cuinem en equip, ja sigui en família o a l’escola, ho fem de manera cooperativa i d’aquesta manera estimulem la capacitat de respectar el torn, la paciència, l’ajuda mútua…
  • Potencia l’autoestima i l’actitud positiva, ja que en acabar la recepta tindran una gran sensació d’èxit, només pel fet d’arribar fins al final. I si després resulta que està boníssima, doncs encara més.

Cuinar amb els infants afavoreix els hàbits saludables, la psicomotricitat, la socialització i més! Click To Tweet

 

Aliments per cuinar a la tardor

A la tardor arriben les castanyes, els moniatos, els bolets, les magranes, les carbasses, els fruits secs, les pomes, els caquis, les mandarines,…. tenim moltes possibilitats gastronòmiques i nutritives. I cada un d’aquests aliments aporta al nostre organisme molts beneficis diversos.

A cada estació de l’any tenim els aliments que ens van bé per al nostre cos, i a la tardor, li toca preparar-se per al fred de l’hivern. Les fruites i verdures de la tardor-hivern són riques en Coure, Vitamina C, Vitamina A, Magnesi, Calci i Zinc, tots ells estimulants del sistema immune i amb propietats antivíriques.

Avui us presentem una selecció de 5 aliments de tardor perquè els descobriu i els cuineu amb els infants. Al desplegable de cadascun dels aliments trobareu una recepta per elaborar en un taller de cuina a l’escola, a l’esplai o en família. Són receptes saludables adaptades a les necessitats i capacitats dels nens i nenes. Totes les receptes que proposem són sense gluten perquè els infants celíacs o al·lèrgics al gluten puguin gaudir-ne com els altres.

Prepareu els davantals, ganivets i fogons i gaudiu dels gustos de la tardor!

 

La castanya

recepta de castanyes per cuinar amb nensÉs el símbol de la tardor. La castanya és un fruit sec d’alt valor energètic, amb un 40% d’hidrats de carboni, mentre que la resta de fruits secs en tenen només entre el 15 i el 20%. Les castanyes cuites són més calòriques que la pasta, l’arròs o les patates, i també molt més nutritives. En podem trobar de fresca durant tota la tardor (d’octubre a gener) als mercats i fruiteries, i triturada en forma de farina durant tot l’any.

Efectes beneficiosos per a l’organisme

Les castanyes són unes grans aliades dels esportistes! Contenen molt de midó (un sucre complex d’absorció lenta), per tant, ens donen energia durant moltes hores. A més a més, aporten proteïnes vegetals i fibra que facilita el trànsit intestinal. També contenen Provitamina A (en forma de beta-catorè), excel·lent per la pell i els ulls, i també Vitamina B12, necessària per al creixement. I a part de les vitamines, contenen molts minerals importantíssims per als músculs, el cor, la hipertensió i el sistema nerviós.

La farina de castanya no conté gluten i per tant, és ideal per fer pastissos, magdalenes o creps per als infants intolerants o al·lèrgics al gluten.

Magdalenes de castanya sense gluten

INGREDIENTS

  • 2 ous grans
  • 175 g de sucre integral de canya
  • 60 ml de llet de vaca o llet vegetal
  • 190 ml d’oli d’oliva suau
  • 110 g de farina sense gluten
  • 100 g de farina de castanya
  • 7 g d’impulsor o llevat químic
  • canyella en pols i un pessic de sal

ELABORACIÓ

Amb un bon batedor manual es baten els ous i el sucre fins a obtenir una mescla espononjosa. Podeu anar fent torns entre els infants per batre, i així tots es faran ben forts! Després s’incorpora la llet (primer) i l’oli (després) a la barreja, sense parar de batre a poc a poc. Un altre grup es pot dedicar a barrejar les dues farines amb l’impulsor o llevat i passar-les pel sedàs. Si no teniu sedàs, no patiu, les magdalenes estaran bones igualment. S’afegeixen la sal i la canyella a les farines i es barreja bé.

A continuació, s’incorpora la barreja de farines amb els ous batuts i se segueix batent lentament perquè quedi homogeni. Després, és preferible deixar reposar la massa durant 1h a la nevera (per unes magdalenes més flonges), però si no és possible, es pot seguir amb la recepta sense problema.

Mentre s’escalfa el forn a 210 ºC es posa la pasta en una mànega pastissera i es va repartint pels motllos de magdalena. Si no teniu mànega pastissera es pot fer amb una cullera. Atenció! És important omplir els motllos només fins a 3/4 de la seva capacitat. Finalment es couen al forn a 210ºC entre 12 i 13 minuts aproximadament, i ja us podeu llepar els dits!

El moniato

recepta de moniato per cuinar amb nensEl moniato és un tubercle dolç i molt energètic amb una composició nutricional molt semblant a la de la patata, però amb un nivell energètic més alt. És d’origen americà i a Catalunya la seva temporada de consum va de l’octubre fins al gener.

Efectes beneficiosos per a l’organisme

Destaca per ser especialment ric en antioxidants i vitamines A, E, que són bones per als ulls i la pell. A més, conté Vitamina B9 (àcid fòlic), que intervé en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi de material genètic i en la formació dels anticossos en el sistema immunològic. Per tant, és ideal per potenciar les defenses naturals i la immunitat del organisme. També és hidratant del sistema digestiu i ajuda a depurar el fetge. El moniato prepara el cos dels nens i nenes per a una tardor i un hivern saludables.

Panellets de moniato saludables

INGREDIENTS

  • 1 moniato (100 gr. aprox) cuit al vapor (la cocció al vapor hidrata més i és més uniforme que al forn). ATENCIÓ! Important cuinar-lo bé ja que sinó pot resultar indigest.
  • Ametlles mòltes en pols (50 gr.), riques en greixos saludables, calci i vitamina E
  • 1 cullerada de postres de pell de taronja ratllada
  • Coco ratllat o pinyons per decorar

ELABORACIÓ

Coure el moniato amb pell al vapor, partit per la meitat perquè es faci abans. Per a un taller amb els nens i nenes el podem portar ja cuit a l’inici de l’activitat i començar la recepta a partir d’aquí. Pelar el moniato amb l’ajuda d’una forquilla, aixafar-lo bé i barrejar-lo amb l’ametlla i la pell de la taronja. Fer boletes i arrebossar-les amb el coco ratllat o pinyons.

Amb aquesta recepta els infants gaudiran d’allò més fent panellets de formes diferents i fent-los rodolar per la decoració!

La carbassa

recepta de carbassa per fer amb infantsExisteixen moltes varietats d’aquesta hortalissa, amb colors, formes i gustos diferents. És un aliment molt nutritiu, versàtil a la cuina i d’un gust suau que agrada als infants. La seva temporada de collita va del setembre al novembre, però la trobem durant tot l’any als mercats i fruiteries perquè es conserva molt bé en cambres frigorífiques.

Efectes beneficiosos per a l’organisme

La carbassa té moltes vitamines i minerals, i sobretot és molt rica en Vitamina C (afavoreix el sistema immune) i Provitamina A (beta-carotè), que participa en diverses funcions de l’organisme: el creixement dels ossos i les dents, el manteniment de la salut de la pell i la protecció contra infeccions i la bona salut ocular i visual. Per tant, la carbassa és molt beneficiosa per al creixement saludable dels infants.

Croquetes de carbassa sense gluten

INGREDIENTS

  • 400g de carbassa cuita al vapor
  • 1/2 ceba
  • 1/2 porro
  • 100 gr d’arròs (si pot ser basmati integral) bullit
  • 2 cullerades de quinoa cuita
  • 50 gr de formatge ratllat (o una cullerada)
  • Espècies al gust (sal, pebre, cúrcuma, nou moscada,…)
  • Farina de blat de moro per arrebossar (o pa ratllat de blat si es pot menjar gluten)

ELABORACIÓ

Primer de tot cal que us assegureu que la carbassa, l’arròs i la quinoa estan ben escorreguts després de la cocció per evitar que les croquetes quedin aigualides. Mentrestant, es talla a talls ben petits la ceba i el porro o es poden picar amb una picadora manual. Als infants els encanta aquest procés!

Es sofregeixen el porro i la ceba en una paella amb oli d’oliva suau i es comença a aixafar la carbassa amb una forquilla. Després es barregen tots els ingredients en un bol. Aquesta massa ha de quedar força espessa per poder donar forma a les croquetes. Si la textura no és l’adequada es pot afegir farina de blat de moro fins a aconseguir que sigui més espessa. Al final s’afegeixen les espècies, però aneu amb compte, feu-ho de polsim en polsim i aneu tastant a mig camí per veure si us agrada.

Després ja podeu donar forma a les croquetes, arrebossar-les amb farina de blat de moro i ficar-les al forn uns 10 minuts, amb un raig d’oli d’oliva per sobre.

La magrana

La magrana és un fruit rodó, de la mida d’una poma i proveït d’una pell gruixuda i forta que va del torrat al vermellós. Les llavors blanques, de sabor agredolç, es mengen amb la polpa vermella que les embolcalla. La trobem a les fruiteries i mercats des de finals de setembre fins a finals de desembre.

Efectes beneficiosos per a l’organisme

La magrana és una fruita baixa en sucres, amb molt contingut d’aigua i sals de fòsfor, potassi i ferro, vitamines (A, B i C) i tanins. A més a més, té molts antioxidants, que ens ajuden a prevenir l’envelliment i a preparar el cos per a les agressions de l’hivern. També té propietats astringents i antiinflamatòries i és ideal per a persones amb anèmia, arteriosclerosis, hipertensió i problemes estomacals. És una fruita divertida i encisadora per als infants i molt nutritiva.

Copa de magrana, mandarina i iogurt

INGREDIENTS

  • 1 mandarina
  • ½ magrana
  • 1 iogurt grec
  • 3-4 fulles de menta fresca
  • 1 culleradeta de mel

ELABORACIÓ

Pelar i desgranar mitja magrana i una mandarina en un vol. En una copa o un pot de vidre, abocar un iogurt cremós i afegir-hi la fruita, regar-ho amb un rajolí de mel, i guarnir-ho amb les fulles de menta fresca. I ja tenim un postre exquisit i molt saludable! Aquesta recepta la podem elaborar amb infants ben petits (a partir dels 2 anys), perquè treballin la psicomotricitat fina tot desgranant la magrana. A més a més, és senzilla de fer a l’escola o l’esplai perquè no necessita cocció ni aparells elèctrics.

El rovelló

recepta de rovellons per a infantsEl rovelló és el bolet més popular a les parades dels mercats catalans, el podem trobar als boscos de pins pels voltants de la tardor, i té un sabor intens i una mica amargant.

Efectes beneficiosos per a l’organisme

Els bolets contenen molta aigua, fibra, vitamines i minerals, sobretot fòsfor, necessari per la formació d’ossos i dents, i ergosterol, un compost que es transforma en vitamina D, la qual afavoreix una correcta absorció del calci; ambdues coses molt importants pel creixement dels nens i nenes. A més, els bolets milloren el nostre sistema antiviral i són una de les poques fonts no marines de iode.

 

Rovellons en vinagreta d’herbes

INGREDIENTS

  • Un grapat de rovellons petits (o grans tallats a trossos)
  • Vinagreta: 3 cullerades soperes d’oli d’oliva verge per una de vinagre
  • Una branca de farigola o dues fulles de llorer
  • 2 grans d’all
  • Condiments: pebre negre en gra i sal

ELABORACIÓ

Netejar bé els bolets i escaldar-los dos minuts (submergir-los en aigua bullent i treure’ls amb una escumadora). Però atenció, això s’ha de fer amb l’ajuda d’un adult! Deixar que s’eixuguin sobre un drap de cuina ben net. Després, dins un pot de vidre, ficar els rovellons cuits amb la vinagreta, les herbes, l’all i els condiments. Tancar el pot hermèticament perquè els bolets vagin agafant gust. Si esteu fent un taller de cuina a l’escola o l’esplai, els infants es poden endur aquest pot amb la conserva de rovellons cap a casa.

Si esteu a casa cuinant en família, guardeu el pot en un lloc fresc i sec durant 2 setmanes com a mínim i delecteu-vos amb els rovellons quan us vingui de gust; en un aperitiu o acompanyats d’una bona amanida variada plena de minerals i vitamines. El gust fort dels rovellons quedarà una mica suavitzat per la vinagreta i les herbes i els infants els trobaran boníssims!

 

A la tardor, cuinem amb els infants plats saludables i de temporada Click To Tweet

 

Cuinar és molt divertit i si vols tenir més recursos per poder fer a l’escola, a l’esplai o en família durant aquesta tardor, t’animem a que facis un cop d’ull a aquestes entrades de més receptes de tardor!

9 RECEPTES IDEALS PER A LA TARDOR!

Receptes tardor cases Fundesplai

ALIMENT DE TEMPORADA: LA CARABASSA

Entrada aliment temporada carabassa Fundesplai

15 RECEPTES PER CUINAR EN FAMÍLIA

Tal com hem comentat, cuinar amb els infants és un moment molt especial i important, i és que els beneficis que se’n poden extreure són claus per a un creixement personals, psicològic i emocional de l’infant. A més a més es treballa per aconseguir uns hàbits de vida saludables i per crear esperit de consciència vers la importància de l’alimentació, la sostenibilitat, el malbaratament i fer un futur més just, sostenible i saludable.

Per aquest motiu, des de Fundesplai et proposem que facis un cop d’ull a la proposta de 25 llibres de receptes per cuinar amb nens i nenes. Una recopilació de llibres classificats segons l’edat recomanada, i els tipus d’aliments que es fan servir. Hi trobaràs des de receptes per fer sense foc, algunes de vegetarianes, d’altres pensades per al·lèrgics, i també receptes de tota la vida. No t’ho perdis!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai