Guia ABPxODS: Disseny de projectes per desenvolupar les competències clau per a la sostenibilitat

Saps què són les competències per a la sostenibilitat de la UNESCO? T’agradaria tenir una eina per treballar-les a l’aula a partir de l’ABP?

El Grup de Treball Catesco-UPF Competències per a la sostenibilitat, format per docents i altres professionals de l’educació, va elaborar durant el curs 2021-2022 la “Guia ABPxODS: Disseny de projectes per desenvolupar les competències clau per a la sostenibilitat”. 

La guia és un recurs molt complet per treballar les competències per a la sostenibilitat de la UNESCO, a través de l’ABP i en qualsevol etapa educativa, inclosa l’educació superior. A més de proveir eines per facilitar el disseny de projectes, la guia fa un  èmfasi  particular en l’avaluació, essent aquest un repte rellevant en el disseny de l’ABP i en la millora de la qualitat de l’aprenentatge al nostre país.  

Les competències clau per a la sostenibilitat són competències transversals i rellevants per l’assoliment de tots els ODS i volen servir com a eina per impulsar, en termes de la UNESCO,  la formació de ciutadans de la sostenibilitat. La complexitat i incertesa creixents del món i els reptes que d’aquestes se’n deriven  requereixen una acció creativa i autoorganitzada. Tal i com argumenta la UNESCO a Educació per als ODS, les persones han d’aprendre a comprendre el món complex en el qual viuen. Han de tenir unes competències determinades que els hi permetin  col·laborar, parlar i comprometre’s d’una manera constructiva i responsable amb el món actual. Aquestes competències, transversals i necessàries per a tots els alumnes, de totes les edats, de tot el món,  no se sobreposen a les  competències bàsiques i a les competències específiques necessàries per actuar en contextos molt concrets, sinó que les amplien i les inclouen. 

La Guia ABPxODS vol esdevenir un recurs útil per a treballar a l’aula el desenvolupament d’aquestes competències, que a més de ser rellevants per a tots els ODS serveixen com a marc per a treballar a l’aula tota mena d’activitats enfocades al desenvolupament sostenible i a la justícia global. A més, vol contribuir a construir un marc conceptual de referència compartit entre professionals de l’educació i alumnes  per abordar qüestions de sostenibilitat a l’aula.