El nostre planeta és el planeta blau, planeta d’aigua. Tot i així, la major part de l’aigua planetària és salada i no és apta per al consum humà. A més a més, el canvi climàtic està afavorint la desertització i la sequera extremes que dificulten cada vegada més l’accés a l’aigua potable de milers de milions de persones.

Com cada any, el 22 de març celebrem el Dia Mundial de l’Aigua per sensibilitzar sobre la importància de l’aigua i la defensa de la conservació i gestió sostenible dels recursos hídrics i els ecosistemes aquàtics.

El Dia Mundial de l’Aigua 2023 posa l’èmfasi en el lema Sigues el canvi que vols veure en el món. L’aigua té un valor incalculable tant per als humans com per a tots els altres essers vius del planeta, a més, l’accés a l’aigua potable i sanitària és una necessitat i un dret universal. L’aigua té un valor incalculable a nivell ambiental, social, sanitari i cultural. I hem d’accelerar el canvi per enfrontar-nos a la crisi de l’aigua.

A partir de sortides escolars d’educació ambiental podem contribuir als objectius del Dia Mundial de l’Aigua durant tot l’any i educar perquè els infants i joves entenguin la importància d’una gestió sostenible de l’aigua i de conservar els ecosistemes aquàtics.

Aquí et deixem 5 idees per a sortides escolars relacionades amb l’aigua per a totes les edats!

 

Sabíeu que el 22 de març és el #diamundialaigua ? Aquí teniu 5 sortides escolars relacionades amb l'aigua, perquè infants i joves entenguin la importància d'una gestió sostenible de l'aigua i de conservar els ecosistemes aquàtics. Click To Tweet

 

1. Descoberta dels espais naturals del Delta de Llobregat

L’aigua és l’element principal del Delta del Llobregat. Fent un itinerari interpretatiu per l’espai del Remolar o de Cal Tet podem descobrir en directe els ecosistemes deltaics, la seva biodiversitat, el seu gran valor ecològic i les principals amenaces per a la seva conservació.

El Delta del Llobregat té una situació molt característica que el fa especialment vulnerable als impactes ambientals de l’aeroport i les grans vies de transport. Conèixer aquest espai natural tan ric, fràgil i proper a al ciutat de Barcelona és fonamental per a l’educació per la sostenibilitat dels infants i joves de l’àrea metropolitana. Les sortides pel Delta del Llobregat les recomanem per a totes les edats.

2. Exploració científica del riu

A partir d’una excursió a un riu o riera propers a l’escola (una gran oportunitat per a una sortida Km0!!) o a les nostres cases de colònies podem fer una gran investigació sobre el riu. Amb la sortida La salut del nostre riu ens transformarem en científics i científiques per descobrir en quin estat de salut es troba el riu, així com amb una sortida pel Delta del Llobregat.

En aquesta sortida de natura fem activitats experimentals i jocs anirem aprofundint en les característiques de l’ecosistema fluvial, la biodiversitat que amaga, la contaminació i el seu estat de conservació global. Serem valents i valentes per formular possibles solucions i accions per millorar la salut del nostre riu? Aquesta sortida la recomanem per a alumnes de Primària i Secundària.

3. Sortida per conèixer el cicle de l’aigua

La gota d’aigua és una sortida d’educació ambiental pensada per a infants de segon cicle d’Educació Infantil, de 3 a 6 anys.

Ens desplaçarem a una de les nostres cases de colònies on ens visitarà el personatge de la Gota d’Aigua, que ens explicarà el seu viatge a través del cicle de l’aigua i ens donarà la oportunitat d’experimentar i conèixer de primera mà el seu recorregut a través de tallers i activitats experimentals. Un viatge vivencial per conèixer el cicle de l’aigua en primera persona.

4. Excursió a la platja

Per sensibilitzar els alumnes respecte la importància de la conservació dels ecosistemes litorals i marins podem fer una sortida a qualsevol platja que tinguem propera a l’escola, o venir amb nosaltres a les platges del Delta del Llobregat.

Investigarem de manera molt lúdica i dinàmica el tipus de vegetació litoral, la seva funció i adaptacions característiques. També avaluarem l’impacte de les activitats humanes a l’ecosistema dunar i a l’ecosistema marí, la contaminació i altres amenaces per a la seva conservació. Podríem aprofitar per fer una mica de neteja, no? És una sortida recomanada per a totes les edats.

5. Visita a una depuradora

Per entendre el cicle de l’aigua i sensibilitzar-nos sobre la importància de la seva gestió sostenible i conservació és molt interessant i il·lustratiu fer una visita a una depuradora o una planta potabilitzadora d’aigua. En aquest sentit, la majoria de plantes depuradores de Catalunya ofereixen visites escolars. Aquí en teniu alguns exemples:

T’organitzem una sortida escolar?

Fem sortides d'un dia de moltes temàtiques diferents, a les cases de colònies o de Km0, que vol dir que us acompanyarem en la descoberta de l'entorn natural proper a l'escola. Tenim sortides específiques per a cada edat: des d'infantil fins a Batxillerat. Ens adaptem a les necessitats de cada escola.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai