Avui us presentem els resultats preliminars de l’enquesta realitzada durant el 2018 a famílies, mestres, AFAs  i Comissions de Menjador d’una gran diversitat d’escoles catalanes on el menjador està gestionat per diferents empreses i entitats.

Hi han participat 517 persones vinculades a algun menjador escolar de 132 municipis diferents, i la nota global d’aquesta enquesta online és d’aprovat justet (5,22 sobre 10).

El temps del migdia té un gran valor educatiu i representa un terç del temps que els infants estan a l’escola. Les diferències de qualitat en aquest servei posen en risc l’educació, la salut, la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats entre els infants.

Les dades indiquen que, a nivell global, l’alimentació és l’àmbit valorat més positivament i el del lleure educatiu el més negatiu. I a més a més hem detectat que hi ha un gran desconeixement pel que fa a alguns aspectes que creiem especialment importants.

Aquí sota podeu veure el resum dels resultats preliminars de l’enquesta. Seguiu llegint per a detalls més concrets.

 

resultats enquesta menjadors escolars

Aspectes valorats en positiu

1. L’atenció adequada a les al·lèrgies i intoleràncies
2. La Dieta Mediterrània
3. La claredat i accés als menús

Això demostra que s’estan fent grans esforços a tot el territori perquè l’alimentació dels nens i les nenes a l’escola sigui saludable i equilibrada, seguint la dieta mediterrània, tal com recomana l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a la guia “L’alimentació saludable en l’etapa escolar. 2017“.

Aspectes valorats negativament

1. No es fan enquestes de satisfacció

Més d’un 55% dels enquestats/des diuen que no es fan enquestes de satisfacció a les famílies usuàries. Això és sorprenent, ja que qualsevol prestació de servei hauria d’anar associada a la possibilitat de valorar-lo per part dels usuaris, cosa que no s’està produint en aquest àmbit, a la llum de les dades obtingudes.

2. Els infants no participen de l’organització de les activitats

També crida l’atenció que en una gran part dels menjadors escolars de l’enquesta (46%) els infants no poden participar i implicar-se en l’organització de les activitats i per tant, s’està vulnerant el seu dret a poder participar i incidir en les decisions que els afecten.

3. El projecte pedagògic no és coherent amb el  Projecte Educatiu de Centre

El projecte pedagògic del menjador no és coherent amb el Projecte Educatiu del Centre en un 29% dels casos. Aquesta situació suposa un important desajust, ja que els projectes educatius de centre han de representar la base de treball educativa de totes les activitats i serveis que es desenvolupen a les escoles i instituts, tant en horari lectiu com no lectiu.

El desconeixement, el gran repte

Els aspectes més desconeguts per part de les persones enquestades són:

1. La formació contínua de l’equip educatiu
2. El foment de la igualtat de gènere
3. La ràtio de monitores i monitors

Cal destacar, a més a més, que en el cas de la formació contínua i de la ràtio, hi ha un percentatge molt elevat de respostes negatives (més d’un 25% en ambdós casos), fet que per a nosaltres denota una baixa qualitat del servei.

El treball i la formació dels equips educatius del menjador escolar són una de les claus d’èxit perquè aquest esdevingui un espai d’aprenentatge integral de l’infant, per això pensem que la formació contínua hauria de ser obligatòria per al bon funcionament dels equips educatius i l’atenció als infants, i les ràtios haurien de ser molt més ajustades del que són en la majoria dels casos.

Conclusions de l’estudi

Amb aquests resultats a la mà veiem que cal millorar la qualitat pedagògica del temps educatiu del migdia, la participació infantil, les ràtios, la formació contínua dels equips i la comunicació amb les famílies.

Cal avançar per fer que el menjador escolar sigui un espai educatiu on l’infant té la possibilitat d’aprendre des d’una posició d’agent actiu, on pot crear i participar en activitats que, més enllà de les pròpies del temps de dinar, afavoreixen el seu desenvolupament integral com a persona.

Però…. encara no heu participat a l’enquesta?

L’eina d’avaluació del menjador escolar segueix oberta, podeu fer-hi un cop d’ull i compartir-la amb tothom qui vulgueu.

https://criatures.ara.cat/escola/enquesta-menjadors-escolars-fundesplai_0_2198180166.html

 

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai