El día 5 de junio es el Día Mundial del Medio Ambiente y hemos preparado un recopilatorio de actividades para que podáis celebrarlo en vuestra escuela.
El
Dia Mundial del Medi Ambient se celebra cada any el 5 de juny a tot el món des que va ser establert per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 1972, i és una celebració amb la qual la
ONU pretén estimular la
sensibilització mundial entorn del Medi Ambient i intensificar l'atenció i l'acció política.
Cada any,
moltes escoles celebren el Dia Mundial del Medi Ambient amb activitats relacionades amb la natura que poden recolzar altres tasques que es fan a l'escola entorn al coneixement del medi, l'educació ambiental i la sensibilització dels alumnes pels problemes ambientals.
Hi ha infinitat de
maneres de celebrar aquest dia a l'escola: fent una sortida a la natura, organitzant tallers d'educació ambiental, fent una festa pel medi ambient, fabricant un
hotel d'insectes, fent
caixes niu pel pati, construint un
hort o un jardí vertical, organitzant un
concurs de relats sobre el medi ambient,... però el que totes aquestes escoles tenen en comú és l'
afany de transmetre als alumnes el respecte per la natura i el medi ambient.
Infantil
La tortuga mediterrània, habitant dels nostres boscos però protegida i en perill d'extinció, encara avui dia és caçada i comercialitzada com a mascota.
A través d'aquest joc dinàmic els alumnes podran posar-se a la pell de les tortugues, vincular-se emocionalment amb aquesta espècie i valorar si és adequat tenir les tortugues en captivitat.
> Descarregueu-vos l'activitat
Tortugues engabiades (pdf)
Infantil i Primària
El land art consisteix en crear obres artístiques efímeres exclusivament amb elements naturals, a la natura i amb la natura.
A través d'aquesta activitat de land art en plena natura o en un parc urbà, els alumnes podran relacionar-se amb els elements naturals d'una manera lliure, emocional i artística.
> Descarregueu-vos l'activitat
Art salvatge (pdf)
Infantil i Primària
Vivim immersos en la cultura de l'acumulació i del “comprar – usar - llençar” valorant molt poc la vida útil de la majoria dels residus que generem.
Eureka ens convida a reflexionar sobre aquesta qüestió i a pensar creativament sobre quins altres usos poden tenir els residus i els objectes que llencem.
> Descarregueu-vos l'activitat
Eureka (pdf)
Primària
Els guacamais són diverses espècies de lloros que estan en greu perill d'extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat per l'expansió de l'agricultura, la caça directa dels exemplars i la captura d'animals joves per destinar-los al comerç il·legal d'ocells de companyia.
Aquesta activitat es basa en un joc de rol en el que els alumnes faran el paper dels diferents col·lectius implicats en el comerç il·legal de guacamais.
> Descarregueu-vos l'activitat
El misteri dels guacamais (pdf)
Secundària
Milers d'animals i plantes són caçats i comercialitzats il·legalment com a mascotes, per als circs, exposicions o col·leccionistes, però també per les seves pells, ossos, ullals o òrgans. Aquest tràfic il·legal produeix un impacte enorme en les poblacions d'aquestes espècies, moltes de les quals es troben en greu perill d'extinció.
En aquesta activitat ens convertirem en ecologistes: Investigarem sobre el tema i crearem una campanya de sensibilització sobre el comerç il·legal d'espècies.
> Descarregueu-vos l'activitat
Aturem el tràfic il·legal d'espècies (pdf)
Secundària
Ens agrada el nostre entorn, el nostre poble, barri o carrer? El podríem tenir una mica més bonic? Penseu que som respectuosos amb els espais que ens envolten o que en canvi portem a terme algunes accions que tenen un greu impacte en el nostre entorn?
Segur que quan veus llocs, situacions o accions no respectuoses amb el teu entorn has volgut o t’has imaginat que podria ser d’una altra manera. A vegades les solucions són complexes, però sempre podem contribuir amb alguna petita acció a millorar-ho. Què tal si comencem per denunciar-ho per prendre’n més consciencia?
> Descarregueu-vos l'activitat
Fotodenúncia (pdf)
Secundària
El Projecte Rius és una iniciativa desenvolupada per Associació Hàbitats amb l'objectiu principal d'estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels nostres rius.
Aquesta acció fomenta l’apropament dels alumnes al riu i permet conèixer com són i com funcionen els ecosistemes fluvials, els organismes que hi podem trobar, la seva importància ambiental i social, així com els problemes que pateixen i què podem fer per millorar-los.
> Descarregueu-vos l'activitat
Projecte Rius (pdf)
¡SÍGUENOS!
¡No te pierdas ninguna entrada de nuestro blog especializado en recursos educativos! Si te suscribes las recibirás directamente a tu mail: fácil, ¿no?
Síguenos también en las redes sociales
Somos Fundesplai
Somos Fundesplai, una entidad sin ánimo de lucro con la misión de educar a los niños, niñas y jóvenes, fortalecer las entidades de ocio y tiempo libre y el Tercer Sector, mejorar el medio ambiente y promover la ciudadanía y la inclusión social, con voluntad transformadora.
Los proyectos y servicios del Món Escolar tienen el objetivo de ofrecer actividades de ocio educativo de calidad en el marco escolar.