Aquest diumenge 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient i hem preparat un recull d’activitats perquè pugueu celebrar-lo a la vostra escola (aquest any s’haurà de celebrar en diferit, ja que cau en diumenge).

El Dia Mundial del Medi Ambient se celebra cada any el 5 de juny a tot el món des que va ser establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 1972, i és una celebració amb la qual la ONU pretén estimular la  sensibilització mundial entorn del Medi Ambient i intensificar l’atenció i l’acció política.

Cada any, moltes escoles celebren el Dia Mundial del Medi Ambient amb activitats relacionades amb la natura que poden recolzar altres tasques que es fan a l’escola entorn al coneixement del medi, l’educació ambiental i la sensibilització dels alumnes pels problemes ambientals.

Hi ha infinitat de maneres de celebrar aquest dia a l’escola: fent una sortida a la natura, organitzant tallers d’educació ambiental, fent una festa pel medi ambient, fabricant un hotel d’insectes, fent caixes niu per a ratpenats o caixes niu per a ocells pel pati, construint un hort o un jardí vertical, o altres maneres d’afavorir la biodiversitat al pati de l’escola,… però al final el que és important és transmetre als alumnes el respecte per la natura i el medi ambient.

EL TEMA DEL 2016: EL TRÀFIC IL·LEGAL DE FAUNA SALVATGE

Aquest any 2016, el tema del Dia Mundial del Medi Ambient és Lluita per la vida salvatge, tolerància zero amb el comerç il·legal de fauna salvatge , ja que aquest comerç té un efecte devastador sobre moltes espècies, provocant que estiguin en greu perill d’extinció, i està desequilibrant els ecosistemes de manera global.

El tràfic il·legal d’espècies està adquirint proporcions sense precedents, i actualment és el tercer negoci il·legal més lucratiu del món, després del tràfic de drogues i armes, i no només hi estan involucrats els països africans o asiàtics, Europa i Estats Units són els principals clients d’aquest negoci, i a Catalunya mateix hi ha casos de comerç il·legal amb espècies exòtiques i autòctones, com és el cas de la tortuga mediterrània, que és una espècie protegida. Aquest any 2016, la Unió Europea ha posat en marxa un pla d’acció per lluitar contra el tràfic d’espècies salvatges, i moltes organitzacions s’han bolcat a participar en aquesta lluita, com per exemple la WWF.

És per això que en aquest recull de 7 activitats per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient a l’escola trobareu 3 activitats inèdites que hem dissenyat especialment per contribuir a la sensibilització dels infants sobre el comerç il·legal d’espècies.

A continuació us presentem les activitats, que esperem que us siguin molt útils i engrescadores.

TORTUGUES ENGABIADES

INFANTIL

La tortuga mediterrània, habitant dels nostres boscos però protegida i en perill d’extinció, encara avui dia és caçada i comercialitzada com a mascota.

A través d’aquest joc dinàmic els alumnes podran posar-se a la pell de les tortugues, vincular-se emocionalment amb aquesta espècie i valorar si és adequat tenir les tortugues en captivitat.

ART SALVATGE

INFANTIL I PRIMÀRIA

El land art consisteix en crear obres artístiques efímeres exclusivament amb elements naturals, a la natura i amb la natura.

A través d’aquesta activitat de land art en plena natura o en un parc urbà, els alumnes podran relacionar-se amb els elements naturals d’una manera lliure, emocional i artística.

EUREKA

INFANTIL I PRIMÀRIA

Vivim immersos en la cultura de l’acumulació i del “comprar – usar – llençar” valorant molt poc la vida útil de la majoria dels residus que generem.

Eureka ens convida a reflexionar sobre aquesta qüestió i a pensar creativament sobre quins altres usos poden tenir els residus i els objectes que llencem.

EL MISTERI DELS GUACAMAIS

PRIMÀRIA

Els guacamais són diverses espècies de lloros que estan en greu perill d’extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat per l’expansió de l’agricultura, la caça directa dels exemplars i la captura d’animals joves per destinar-los al comerç il·legal d’ocells de companyia.

Aquesta activitat es basa en un joc de rol en el que els alumnes faran el paper dels diferents col·lectius implicats en el comerç il·legal de guacamais.

ATUREM EL TRÀFIC IL·LEGAL D’ESPÈCIES

SECUNDÀRIA

Milers d’animals i plantes són caçats i comercialitzats il·legalment com a mascotes, per als circs, exposicions o col·leccionistes, però també per les seves pells, ossos, ullals o òrgans. Aquest tràfic il·legal produeix un impacte enorme en les poblacions d’aquestes espècies, moltes de les quals es troben en greu perill d’extinció.

En aquesta activitat ens convertirem en ecologistes: Investigarem sobre el tema i crearem una campanya de sensibilització sobre el comerç il·legal d’espècies.

FOTODENÚNCIA

SECUNDÀRIA

Ens agrada el nostre entorn, el nostre poble, barri o carrer? El podríem tenir una mica més bonic? Penseu que som respectuosos amb els espais que ens envolten o que en canvi portem a terme algunes accions que tenen un greu impacte en el nostre entorn?

Segur que quan veus llocs, situacions o accions no respectuoses amb el teu entorn has volgut o t’has imaginat que podria ser d’una altra manera. A vegades les solucions són complexes, però sempre podem contribuir amb alguna petita acció a millorar-ho. Què tal si comencem per denunciar-ho per prendre’n més consciencia?

PROJECTE RIUS

SECUNDÀRIA

El Projecte Rius és una iniciativa desenvolupada per Associació Hàbitats amb l’objectiu principal d’estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels nostres rius.

Aquesta acció fomenta l’apropament dels alumnes al riu i permet conèixer com són i com funcionen els ecosistemes fluvials, els organismes que hi podem trobar, la seva importància ambiental i social, així com els problemes que pateixen i què podem fer per millorar-los.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai