El juego tiene grandes beneficios educativos, emocionales y sociales. Por eso en este blog hablamos de todo tipo de juegos… porque en la educación del tiempo libre ¡nos encanta jugar!. 😉

Hoy queremos hablarte de los juegos tradicionales que han pasado de generación en generación y que se han convertido en toda una tradición cultural en nuestra sociedad. Algunos juegos tradicionales no requieren material o muy poco, y favorecen las relaciones sociales entre los niños y niñas mediante la diversión. ¿Quieres saber que 23 juegos tradicionales te proponemos?

Mediante el juego trabajamos y potenciamos diferentes habilidades como la precisión, la coordinación, la astucia, la agilidad o la autonomía de los niños/as, sobre todo en las edades que comprenden de los 3 a los 12 años.

Por eso es importante que los niños/as tengan un espacio del día para jugar: en el patio de la escuela, durante el tiempo libre, en el Tiempo Educativo del Mediodía, en los parques con amigos y amigas, en la calle, en el esplai o en familia. Jugar es beneficioso en cualquier momento de la vida, pero sobre todo en la etapa infantil. El juego es estimulación, diversión, relación, valores, cooperación, aprender los límites, aprender a perder y ganar.

Actualmente, hay muchas escuelas y entidades que están recuperando los juegos tradicionales para favorecer los juegos en catalán y, por lo tanto, la inmersión lingüística cultural en el patio de la escuela.

La gracia de los juegos tradicionales es que también los podemos adaptar a las situaciones y espacios que tengamos, cambiando o añadiendo algunas normas. Podemos jugar en el patio de la escuela, en la calle, en el esplai, en el parque o en el medio del bosque… no hay límites mientras tengas ganas de pasarlo bien.

A continuación te presentamos 23 juegos tradicionales para hacer en la escuela o esplai, en el aire libre, en familia, con amigos o amigas… En el juego, la edad no importa, ¡todos podemos participar! Adelante, ¡disfrutemos del juego!

A jugar!

1. BITLLES CATALANAS

Aquest joc tradicional català consisteix a tombar el màxim nombre de bitlles possible. Es juga a Catalunya des del segle XIV i generalment es jugava en un espai públic: a la plaça del poble, al carrer…etc.

2. JUEGO DEL TELÉFONO

El telèfon és un joc tradicional molt arrelat a la societat que potencia la comunicació i la memòria dels infants. Et proposem que provis de jugar aquest joc sense tergiversar la frase inicial.

3. SALTAR A CUERDA

Saltar a la corda és un joc tradicional on la diversió i el salt prenen protagonisme. Un joc de grup fàcil, divertit i entretingut. També és un exercici físic que millora la salut.

4. CANICAS

El joc de les bales o caniques és un joc tradicional que es practica en diferents països i té diferents maneres de jugar. El seu origen es troba a Egipte i les bales poden ser de pedra o vidre.

5. JUEGO DE LES SILLAS ADAPTADO

El conegut joc de les cadires però adaptat per tal de treballar la comprensió i l’empatia vers les persones amb diversitat funcional. Un joc per fer en grup, posar-se a la pell de l’altre i posar en comú les sensacions

6. JUEGO DEL PAÑUELO COOPERATIVO I ADAPTADO

El joc del mocador té una dinàmica que permet que es pugui jugar a qualsevol edat. Proposem una versió del mocador que va més enllà: és cooperativa i adaptada a la diversitat funcional.

7. PASSIÓN POR LA BOCCIA

La boccia és un esport molt practicat per a les persones amb diversitat funcional, i des d’aquí et proposem que també provis de jugar a aquest joc que requereix habilitat, punteria i decisió.

8. TWISTER

El twister és un joc tradicional molt divertit per fer a l’escola o en família o amics/gues i que posa a prova l’agilitat i l’estratègia. Et proposem el repte de fer totes les posicions sense caure.

9. JUEGO DE TIRAR DE LA CUERDA

Estirar la corda és un joc tradicional i que potencia el treball en grup, la força i l’estratègia. Es classifica com a joc mundial i va formar part dels Jocs Olímpics entre els anys 1900 i 1920.

10. XARRANCA

La xerranca és un joc tradicional que treballa la motricitat i potencia l’agilitat i l’equilibrir dels nens i nenes. Et proposem que practiquis aquest joc i posis a prova el teu equibilbri.

11. CURSA DE SACS

La cursa de sacs és un joc tradicional conegut arreu del món i posa a prova la condició física i l’equilibri. Et proposem que juguis i saltis com si fossis un conill.

12. PETANCA

La petanca és un joc tradicional d’origen francès i que es va popularitzar al segle XVIII. Més tard va arribar a la Península Ibèrica.

13. SALTAR A LES GOMES

Els jocs amb gomes són jocs populars molt divertits que posen a prova l’agilitat, l’equilibri i l’elasticitat dels infants i joves.

14. JOC DE PICAR DE MANS

Al ritme de cançons, els jocs de mans són tot un repte per treballar la coordinació, la psicomotricitat i la concentració.

15. TERRA, MAR I AIRE

Terra mar i aire és un joc tradicional molt divertit de jugar, apta per totes les edats i que treballa la capacitat de reacció.

16. ARANYA PELUDA

L’aranya peluda és un joc tradicional molt divertit que treballa la cooperació entre els companys/es i cohesió de grup. Et proposem que juguis i que no et deixis atrapar per l’aranya!

17. EL REI O LA REINA DICE

El rei/la reina diu és un joc tradicional molt conegut en el món de l’esplai. Pot desenvolupar-se en diferents entorns i afavoreix el vincle i la complicitat.

18. PICA PARET

Pica paret és un joc tradicional molt divertit que posa a prova la capacitat de reacció dels nens i nenes. Pot afavorir les relacions entre els nens i nenes i desenvolupar-se en qualsevol entorn, sigui a l’escola, en família, amics o al temps de lleure.

19. ARRANCA CUES

Arranca cues és un joc tradicional fàcil, divertit i entretingut. Apta per totes les edats i on posarem a prova la velocitat i la capacitat de reacció. Aquest joc es pot dur a terme a l’escola, a l’esplai, en família, al temps de lleure del matí o migdia o amb amics.

20. 2 SÍ, 3 NO

Et presentem el joc popular de tocar i parar, però amb alguna petita variació a l’hora de fugir per no ser atrapat/ada. En aquest joc hi intervé l’estratègia i l’habilitat per tal de poder seguir jugant.

21. FET I AMAGAR

Fet i amagar és un joc popular on la diversió i l’astúcia són les protagonistes. Afavoreix a la imaginació i l’aprenentatge motor. Aquest joc es juga l’escola, esplais i al temps de lleure educatiu.

22. SALTA CAVALLS

Salta cavalls és un joc tradicional lúdic i ancestral que pretén recrear l’activitat de muntar a cavall a través de l’imaginari.

23. GALLINETA CEGA

La gallineta cega és un joc tradicional molt divertit en què els infants hauran de potenciar els seus sentits.

Estos son algunos de los juegos tradicionales que puedes hacer en la escuela, en el esplai o en familia. ¡Aprende y disfruta jugando!

Si te ha gustado este artículo puedes compartirlo en redes sociales. ¡Gracias!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

¡SÍGUENOS!

¡No te pierdas ninguna entrada de nuestro blog especializado en recursos educativos! Si te suscribes las recibirás directamente a tu mail: fácil, ¿no?

  • Hidden
  • Este campo es un campo de validación y debe quedar sin cambios.

Síguenos también en las redes sociales

Somos Fundesplai

Somos una entidad sin ánimo de lucro que trabaja desde hace más de 45 años en favor de la educación y la felicidad de los niños y niñas, la equidad, la inclusión social, la protección de la naturaleza y el desarrollo del Tercer Sector.

Los proyectos y servicios del Món Escolar tienen el objetivo de ofrecer actividades de ocio educativo de calidad en el marco escolar.

Conoce Fundesplai