El joc té grans beneficis educatius, emocionals i socials.  Per això en aquest blog sovint parlem de jocs de tota mena… perquè al món del lleure ens encanta jugar! 😉

Avui volem parlar-te del jocs tradicionals han anat passant de generació en generació i s’han convertit en tota una tradició cultural de la nostra societat. Els jocs tradicionals sovint no requereixen material, o molt poc, i afavoreixen les relacions socials entre els nens i nenes a través de la diversió. Vols veure els 23 jocs tradicionals que et proposem?

A través del joc també treballem i potenciem diferents habilitats com la precisió, la coordinació, l’astúcia, l’agilitat i l’autonomia dels infants, sobretot en les edats que comprenen dels 3 als 12 anys.

Per això és molt important que els infants tinguin espais i moments del dia per jugar: al pati de l’escola durant l’esbarjo, durant el Temps Educatiu del Migdia, al parc urbà amb els amics i amigues, al carrer, a l’esplai o en família. Jugar és beneficiós en qualsevol moment de la vida, però sobretot en l’etapa infantil. El joc és estimulació, diversió, relació, valors, cooperació, aprendre límits, aprendre a perdre i guanyar.

Actualment hi ha moltes escoles i entitats que estan recuperant els jocs tradicionals per afavorir el joc en català i per tant, la immersió lingüística cultural al pati de l’escola.

La gràcia dels jocs tradicionals és que també els podem adaptar a la situació i espai que tinguem, canviant o afegint normes. Hi podem jugar al pati de l’escola, al carrer, a l’esplai, al parc o al mig del bosc,… no hi ha límits mentre hi hagi ganes de passar-ho bé!

A continuació et presentem un recull de 23 jocs tradicionals per fer a l’escola o l’esplai, a l’aire lliure, en família, amb amics o amigues… En el joc, l’edat no importa, tothom hi pot participar! Endavant, gaudim del joc!

A jugar!

1. BITLLES CATALANES

Aquest joc tradicional català consisteix a tombar el màxim nombre de bitlles possible. Es juga a Catalunya des del segle XIV i generalment es jugava en un espai públic: a la plaça del poble, al carrer…etc.

2. JOC DEL TELÈFON

El telèfon és un joc tradicional molt arrelat a la societat que potencia la comunicació i la memòria dels infants. Et proposem que provis de jugar aquest joc sense tergiversar la frase inicial.

3. SALTAR A CORDA

Saltar a la corda és un joc tradicional on la diversió i el salt prenen protagonisme. Un joc de grup fàcil, divertit i entretingut. També és un exercici físic que millora la salut.

4. BALES

El joc de les bales o caniques és un joc tradicional que es practica en diferents països i té diferents maneres de jugar. El seu origen es troba a Egipte i les bales poden ser de pedra o vidre.

5. JOC DE LES CADIRES ADAPTAT

El conegut joc de les cadires però adaptat per tal de treballar la comprensió i l’empatia vers les persones amb diversitat funcional. Un joc per fer en grup, posar-se a la pell de l’altre i posar en comú les sensacions

6. MOCADOR COOPERATIU I ADAPTAT

El joc del mocador té una dinàmica que permet que es pugui jugar a qualsevol edat. Proposem una versió del mocador que va més enllà: és cooperativa i adaptada a la diversitat funcional.

7. PASSIÓ PER LA BOCCIA

La boccia és un esport molt practicat per a les persones amb diversitat funcional, i des d’aquí et proposem que també provis de jugar a aquest joc que requereix habilitat, punteria i decisió.

8. TWISTER

El twister és un joc tradicional molt divertit per fer a l’escola o en família o amics/gues i que posa a prova l’agilitat i l’estratègia. Et proposem el repte de fer totes les posicions sense caure.

9. ESTIRAR LA CORDA

Estirar la corda és un joc tradicional i que potencia el treball en grup, la força i l’estratègia. Es classifica com a joc mundial i va formar part dels Jocs Olímpics entre els anys 1900 i 1920.

10. XARRANCA

La xerranca és un joc tradicional que treballa la motricitat i potencia l’agilitat i l’equilibrir dels nens i nenes. Et proposem que practiquis aquest joc i posis a prova el teu equibilbri.

11. CURSA DE SACS

La cursa de sacs és un joc tradicional conegut arreu del món i posa a prova la condició física i l’equilibri. Et proposem que juguis i saltis com si fossis un conill.

12. PETANCA

La petanca és un joc tradicional d’origen francès i que es va popularitzar al segle XVIII. Més tard va arribar a la Península Ibèrica.

13. SALTAR A LES GOMES

Els jocs amb gomes són jocs populars molt divertits que posen a prova l’agilitat, l’equilibri i l’elasticitat dels infants i joves.

14. JOC DE PICAR DE MANS

Al ritme de cançons, els jocs de mans són tot un repte per treballar la coordinació, la psicomotricitat i la concentració.

15. TERRA, MAR I AIRE

Terra mar i aire és un joc tradicional molt divertit de jugar, apta per totes les edats i que treballa la capacitat de reacció.

16. ARANYA PELUDA

L’aranya peluda és un joc tradicional molt divertit que treballa la cooperació entre els companys/es i cohesió de grup. Et proposem que juguis i que no et deixis atrapar per l’aranya!

17. EL REI o LA REINA DIU

El rei/la reina diu és un joc tradicional molt conegut en el món de l’esplai. Pot desenvolupar-se en diferents entorns i afavoreix el vincle i la complicitat.

18. PICA PARET

Pica paret és un joc tradicional molt divertit que posa a prova la capacitat de reacció dels nens i nenes. Pot afavorir les relacions entre els nens i nenes i desenvolupar-se en qualsevol entorn, sigui a l’escola, en família, amics o al temps de lleure.

19. ARRANCA CUES

Arranca cues és un joc tradicional fàcil, divertit i entretingut. Apta per totes les edats i on posarem a prova la velocitat i la capacitat de reacció. Aquest joc es pot dur a terme a l’escola, a l’esplai, en família, al temps de lleure del matí o migdia o amb amics.

20. 2 SÍ, 3 NO

Et presentem el joc popular de tocar i parar, però amb alguna petita variació a l’hora de fugir per no ser atrapat/ada. En aquest joc hi intervé l’estratègia i l’habilitat per tal de poder seguir jugant.

21. FET I AMAGAR

Fet i amagar és un joc popular on la diversió i l’astúcia són les protagonistes. Afavoreix a la imaginació i l’aprenentatge motor. Aquest joc es juga l’escola, esplais i al temps de lleure educatiu.

22. SALTA CAVALLS

Salta cavalls és un joc tradicional lúdic i ancestral que pretén recrear l’activitat de muntar a cavall a través de l’imaginari.

23. GALLINETA CEGA

La gallineta cega és un joc tradicional molt divertit en què els infants hauran de potenciar els seus sentits.

Aquests són alguns dels jocs tradicionals per fer a l’escola, l’esplai o en família. Aprèn i gaudeix jugant!

Si t’ha agradat aquesta entrada pots compartir-la a xarxes! Gràcies!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai