Avui, Divendres pel Clima, seguim amb els recursos i idees per educar per la sostenibilitat i la mitigació del canvi climàtic.

Us proposem un recull de guies didàctiques farcides de moltes activitats interessantíssimes que podreu treballar a l’aula amb els infants i joves de diverses edats. Només cal que remeneu, clarifiqueu conceptes, i seleccioneu aquelles activitats que us inspirin per adaptar-les al vostre grup classe.

Entre totes i tots, eduquem per la sostenibilitat i actuem davant l’emergència climàtica!

1. EL NOSTRE PLANETA, ELS NOSTRES DRETS

A partir de 3 anys

Guia UNICEF sobre educació, drets de la infància i canvi climàtic. Està enfocada a totes les edats: Educació Infantil, Primària i Secundària. Amb una fonamentació teòrica clara i concisa, recursos propis i idees clau a desenvolupar a l’aula. Aborda el canvi climàtic com a part d’un projecte d’educació pels Drets dels Infants. > Enllaç a la guia El nostre planeta, els nostres drets.

2. KIOTO EDUCA

A partir de 3 anys

Guia didàctica del programa Kioto Educa de la Junta de Andalucía amb activitats i sensibilització sobre el canvi climàtic i propostes d’acció per la transició energètica. Inclou fitxes de càlcul de la petjada ecològica i elaboració pas a pas d’un pla de reducció d’emissions a les escoles i instituts. > Enllaç a la guia Kioto Educa.

3. CONOCE Y VALORA EL CAMBIO CLIMÁTICO

A partir de 12 anys

Proposta d’activitats per a estudiants de Secundària (ESO i Batxillerat) impulsada per la Fundació Mapfre. Els eixos fonamentals de les activitats proposades són l’anàlisi crític de la realitat, la reflexió, el debat col·lectiu i l’adquisició de competències per a recrear un estil de vida de baix consum de carboni> Enllaç a la guia Conoce y valora el cambio climático.

4. EL VIAJE DE KIRIMA

De 3 a 6 anys

Aquesta és una guia diferent, amb un disseny sorprenent en format web interactiva. Està destinada a nens i nenes de segon cicle d’Educació Infantil (3 a 6 anys). Tot comença amb un conte animat i una cançó que facilitaran la comprensió del canvi climàtic als més petits i petites per fomentar actituds de respecte pel medi ambient. > Enllaç a la guia El Viaje de Kirima

5. LABORATORI PER ENTENDRE ELS EFECTES DEL CANVI CLIMÀTIC A CATALUNYA

A partir de 12 anys

Una guia molt visual en format web elaborada per la Fundació Ersilia i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Conté molta informació científica amb gràfics i dades rellevants que s’acompanyen de molts recursos i enllaços d’interès per preparar les activitats. > Enllaç a la guia Laboratori per entendre el canvi climàtic

6. EDUCACIÓN AMBIENTAL Y CAMBIO CLIMÁTICO

A partir de 3 anys

Guia molt complerta amb fonamentació teòrica i recull d’activitats de sensibilització i acció contra el canvi climàtic, elaborada per la Junta de Andalucía. Les activitats poden servir de referència en el moment de realitzar les programacions per al curs vinent. > Enllaç a la guia Educación ambiental y cambio climático

7. COMPRENDRE EL CANVI CLIMÀTIC – FITXES DE TREBALL A L’AULA

A partir de 8 anys

Aquest document elaborat per la Comunitat Valenciana recull diversos experiments per treballar el Canvi Climàtic a l’aula STEM. Per exemple, proposen fer experiments per entendre l’efecte hivernacle, l’acidificació de l’aigua, l’absorció de CO2 per part de les plantes o el desgel, entre d’altres. > Enllaç a la guia Comprendre el canvi climàtic

8. ENLAIRA’T

A partir de 12 anys

Enlaira’t és un projecte de sensibilització sobre la qualitat de l’aire impulsat per la Plataforma per la Qualitat de l’Aire i dirigit a l’alumnat d’ESO de Barcelona. Tot i que es tracta d’un projecte tancat en què l’institut s’ha d’apuntar, al web del projecte s’ofereix la guia didàctica de manera oberta i lliure, així com també unes càpsules audiovisuals molt interessants on es mostren les activitats realitzades respecte aquesta problemàtica per diversos instituts. > Enllaç a la guia Enlaira’t

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai