Temps educatiu del migdia

Per un menjador escolar educatiu, inclusiu i de qualitat

Menjadors escolars de proximitat

Aliments de Km0, de temporada, proximitat i ecològics

Lleure educatiu transformador

Autonomia, competències, inclusió, participació activa, convivència, cultura de Pau…

Alimentació sana i sostenible

Menús de dieta mediterrània, hàbits alimentaris saludables, reducció d’emissions

Menjadors escolars a tot Catalunya

Barcelona, Baix Llobregat, Vallès Oriental i Occidental, Garraf, Penedès, Alt Empordà…

Com és el nostre temps educatiu del migdia?

Som una entitat sense afany de lucre, no som una empresa, i prioritzem l’equitat, la igualtat d’oportunitats i la sostenibilitat

Alimentació saludable i sostenible

Apostem per una alimentació saludable i de qualitat basada en la dieta mediterrània, garantint en tot moment la higiene, la seguretat alimentària i el respecte per l’entorn. Els aliments s’escullen segons la seva qualitat nutricional, la temporada, la proximitat i la sostenibilitat. Eduquem pels hàbits alimentaris saludables al menjador escolar a través del gust i de les nostres receptes i menús. Els nostres equips de nutrició, compres i cuina es coordinen i fan formació contínua per aconseguir aquests objectius.

DIETA MEDITERRÀNIA

Els nostres menús es basen en la dieta mediterrània, estan elaborats i supervisats per l’equip de nutrició i s’han revisat en el programa PREME de la Generalitat. Més informació en aquest article.

PRODUCTES DE TEMPORADA, PROXIMITAT I ECOLÒGICS

Afavorim els productes frescos de proximitat o Km0 (40%), de temporada, ecològics (30%) i amb responsabilitat social. Coneix els nostres proveïdors/es.

DIETES ESPECIALS

Des de l’equip de nutrició preparem dietes especials per a persones amb al·lèrgies i/o intoleràncies alimentàries, vegetarianes, etc.

REDUCCIÓ DE LA CARN VERMELLA

Hem reduït la carn vermella i processada als menús de totes les escoles i afavorim el consum de llegums i proteïna vegetal, per salut i sostenibilitat. Més informació en aquest article.

VERDURA I FRUITA DIARIS

Presència diària d’hortalisses i fruita fresques, de temporada i proximitat, com a base d’una alimentació saludable. 4 dies a la setmana es dona fruita de postres i 1 dia iogurt ecològic de proximitat i sense sucre.

CEREALS INTEGRALS

Fomentem la introducció de cereals integrals com la pasta, l’arròs i el pa, ja que conserven totes les vitamines, minerals i fibra.

COMPROMÍS AMB LA SOSTENIBILITAT

Tècniques de cuina compromeses amb la sostenibilitat, som estrictes amb el tractament de residus, reduïm el malbaratament i controlem els consums energètics.

CUINA SEGURA I CASOLANA

Oferim una cuina segura gràcies a la tecnologia més innovadora, amb totes les garanties sanitàries i les propietats gustatives i nutricionals de la cuina casolana. Apliquem l’APPCC.

CUINA IN-SITU

Supervisem i formem els equips de cuina de la pròpia escola i gestionem la cuina de manera global amb totes les garanties sanitàries.

CÀTERING

Per a escoles sense cuina pròpia, gestionem el servei de càtering amb línia calenta i freda, amb menús elaborats a la cuina central de Centre Esplai.

Alimentació saludable menjador escolar

Proveïdors Km0

Prioritzem els proveïdors de proximitat i Km0 per al nostre servei de menjador escolar i per a totes les nostres activitats i projectes. Seleccionem productes frescos de proximitat i temporada i 100% lliures d’organismes modificats genèticament i prioritzem que siguin ecològics. Amb els proveïdors Km0: escurcem la cadena alimentària, reduïm els intermediaris, reactivem l’activitat dels parcs agraris de proximitat, reduïm les emissions de gasos d’efecte hivernacle, disminuïm els riscos sanitaris i contribuïm al desenvolupament del territori. Per la salut dels infants i la del planeta.

logo soulblim

Fruita i hortalisses ECO
Parc agrari Baix Llobregat

logo soulblim

Fruita i hortalisses ECO
Collserola

logo soulblim

Proteïna vegetal ECO
Mataró

logo soulblim

Arròs ECO
Delta de l’Ebre

logo soulblim

Iogurt natural ECO
Granollers

logo soulblim

Fruita i hortalisses conversió
Parc agrari Baix Llobregat

logo soulblim

Fruita i hortalisses ECO
Alt Empordà

logo soulblim

Carns blanques catalanes
Súria

Altres distribuïdors

El nostre model pedagògic

Preferim anomenar el servei de menjador escolar Temps Educatiu del Migdia,… perquè per a nosaltres no es tracta d’un simple menjador escolar, sinó que és un temps educatiu molt important de la jornada escolar amb 2 moments diferenciats: el temps de dinar i el temps de lleure. Desenvolupem un projecte pedagògic global i alineat amb tots els nostres valors vertebradors que ens caracteritzen des de fa més de 40 anys. Els infants són el centre de l’acció educativa i partim de la seva participació activa, el joc, la diversió i el desenvolupament de les competències per a la vida. Ens adaptem al Pla Educatiu de Centre i treballem en estreta col·laboració amb l’escola i l’AMPA o AFA, creant vincles amb la comunitat educativa.

Els nostres objectius pedagògics són principalment, acompanyar als infants i joves en el desenvolupament de: l’autonomia, la participació activa, la responsabilitat, les habilitats per a la vida, l’autoconeixement i desenvolupament emocional, l’esperit crític, la capacitat de convivència amb els altres i el respecte, la creativitat, la inclusió, la igualtat d’oportunitats, i el vincle amb la natura i l’entorn, entre d’altres. Els nostres equips educatius: monitors/es, coordinadors/es i tècnics/es estan en formació contínua per poder portar a terme tant el projecte pedagògic com alimentari.

Preferim anomenar-lo Temps Educatiu del Migdia,… perquè és un temps educatiu molt important de la jornada escolar amb 2 moments diferenciats: el temps de dinar i el temps de lleure. Desenvolupem un projecte pedagògic global i alineat amb tots els nostres valors vertebradors que ens caracteritzen des de fa més de 40 anys.

Malbaratament

Eduquem els infants perquè siguin conscients de la problemàtica del malbaratament alimentari. De manera activa i participativa separen, quantifiquen i reflexionen sobre el malbaratament al menjador escolar i fan propostes de millora. D’aquesta manera reduïm el malbaratament i eduquem els infants en hàbits sostenibles. Pots veure més recursos sobre malbaratament aquí:

Autonomia – projecte “sols podem”

Al Temps Educatiu del Migdia desenvolupem el projecte d’autonomia integral “Sols podem!” per acompanyar els infants en els seus autoaprenentatges, basant-nos en la confiança en les aptituds i capacitats dels infants per aconseguir uns hàbits alimentaris saludables. Més informació als següents enllaços:

Participació

Co-dissenyem els projectes i activitats amb els infants, afavorint així que siguin realment protagonistes actius i gaudeixin d’activitats motivadores basades en els seus propis interessos. A cada escola comptem amb el Consell d’infants, que es reuneix periòdicament amb la coordinació del servei per resoldre dubtes, recollir propostes i pactar noves iniciatives. Més informació sobre la participació infantil al Temps Educatiu del Migdia:

Convivència

L’educació per a la convivència, el respecte i la cura és un dels ingredients imprescindibles per a fer un món millor. Al migdia afavorim la mediació de conflictes per aprendre a resoldre’ls a través del diàleg i la reflexió, afavorint els acords. Fem servir recursos d’educació emocional, coeducació, educació per la cultura de Pau, els valors de la cura, cohesió de grup, tècniques de prevenció del bullying, els abusos, etc. Més informació sobre aquest tema:

Habilitats per a la vida i competències

El desenvolupament de les Habilitats per a la vida (autoconeixement, pensament creatiu, autoestima, gestió de l’estrés, empatia, gestió d’emocions, comunicació assertiva, etc.) és essencial perquè els infants puguin gestionar la seva vida, la seva salut, i les seves relacions amb l’entorn. De la mateixa manera, en les nostres activitats i projectes, també es desenvolupen les Competències per a la vida com l’autogestió, la interacció amb el món, etc.

Malbaratament

Vetllem perquè els infants siguin conscients del malbaratament alimentari, sobretot als nostres menjadors escolars. Els fem partícips separant, quantificant i reflexionant sobre el menjar que es llença.

Auditories malbaratament alimentari menjador Fundesplai

Autonomia – projecte “sols podem”

Al Temps Educatiu del Migdia desenvolupem el projecte d’autonomia integral “Sols podem!” per acompanyar els infants en els seus autoaprenentatges.

Participació

Co-dissenyem els projectes i activitats amb els infants, afavorint així que siguin realment protagonistes actius i gaudeixin d’activitats motivadores basades en els seus propis interessos.

Convivència

L’educació per a la convivència, el respecte i la cura és un dels ingredients imprescindibles per a fer un món millor. Afavorim activament la mediació de conflictes.

Habilitats per a la vida i competències

L’educació emocional, el desenvolupament de les Habilitats per a la vida, valors i competències són essencials perquè els infants puguin gestionar la seva vida, la seva salut, i les seves relacions amb l’entorn.

Tipus d’activitats i metodologies

Aprenentatge i Servei

Les activitats d’Aprenentatge Servei (ApS) combinen l’educació amb el servei a la comunitat o per la sostenibilitat. Per tant, aconseguim la millora de l’entorn, la presa de consciència i tots els valors educatius que se’n deriven.

Moviment i música

El moviment i la música són essencials a la vida dels infants: teatre, acrobàcies, danses, cançons… Moments per gaudir amb els amics i amigues i passar-ho molt bé.

Jocs de lleure

Jocs cooperatius, jocs grupals, jocs tradicionals, jocs d’equip, jocs de convivència, caixes amb propostes lúdiques,…

Educació emocional

Activitats específiques d’educació emocional, cohesió de grup, empatia, espais de trobada i reflexió, autoconeixement, autoestima, gestió de conflictes, etc.

Creativitat i experimentació

Activitats de creativitat i l’enginy amb el racó boig, tallers d’experimentació, creació de jocs gegants, capgrossos, bricolatge,…

Activitats esportives

Esport, benestar i salut, Rollbal, jocs cooperatius, competició amb valors,…

Activitats puntuals i mini-projectes

Dia sobre-rodes, SetmanaBIO, Setmana pel Clima, Drets dels Infants, Diversitat funcional i cultural, Dia de la Dona,…

Vinculació amb la comunitat educativa

Projecte d’hort escolar, fira solidària, portes obertes, jornades intergeneracionals, festes populars,…

al costat de les famílies

Coordinació ampa / afa / escola

Inscripció ONLINE

Atenció directa presencial i online

Informes seguiment

Menús, notícies i imatges al mòbil

Informe seguiment diari P3

Menús consensuats amb comissió menjador

Proposta de sopars familiars

Xerrades i formació famílies

Reunió inici curs

Necessites un menjador escolar?

Temps Educatiu del Migdia d’alta qualitat i proximitat. Alimentació sana i sostenible per als infants i joves. Ens coordinem amb l’escola, l’AMPA o AFA i ens adaptem al Pla Educatiu del Centre. Projecte pedagògic transformador i inclusiu. Suma’t als migdies per un món millor!!

Model de educatiu integral

Per coherència educativa, responsabilitat amb els infants, i comoditat per a l’escola, les AMPA i les famílies usuàries, oferim un model de lleure educatiu integral a l’escola: Si contractes el Temps Educatiu del Migdia amb alguna altra activitat de lleure educatiu (acollida, extraescolars,  menjador escolar, colònies AMPA o colònies escolars…), fem un descompte del 10% sobre el preu d’aquestes activitats.

10% descompte model integral_Fundesplai

el nostre equip

Som un equip pluridisciplinar de professionals de l’educació en el lleure i l’alimentació infantil amb molta experiència, recursos pedagògics, motivació, alegria, dinamisme, capacitat innovadora, responsabilitat, capacitat resolutiva, i il·lusió per oferir a tots els infants el millor Temps Educatiu del Migdia. Els nostres equips de monitors/es, coordinadors/es i nutrició, compres i cuina estan completament coordinats a través de la figura del tècnic/a de seguiment de cada escola i fan formació contínua a través del nostre propi centre de formació.

el nostre equip

Som un equip pluridisciplinar de professionals de l’educació en el lleure i l’alimentació infantil amb molta experiència.

El temps educatiu del migdia al blog

Recerca i debat sobre el Temps Educatiu del Migdia

Recerca i debat sobre el Temps Educatiu del Migdia

Descobreix l’impacte del Temps Educatiu del Migdia a l’informe “El Temps Educatiu del Migdia: benestar, relacions i aprenentatges”, realitzat pel grup de recerca de l’UB juntament amb 60 escoles on Fundesplai participa en els seus projectes.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *