Tots i totes som diverses, cadascú té les seves peculiaritats, els seus gustos, aficions, caràcter, aspecte… i tot això és el que ens fa únics, úniques i especials. El dia 3 de desembre és el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, declarat per les Nacions Unides l’any 1992, i amb l’objectiu de promoure els drets i el benestar de les persones amb diversitat funcional dins la societat.

Cada vegada els infants s’eduquen en un entorn més respectuós i inclusiu, però encara hi ha situacions que fan que les persones amb diversitat, ja sigui intel·lectual o física, es puguin sentir desplaçades. T’has fixat mai si totes les voreres estan adaptades perquè hi pugui circular una persona amb caminador o cadira de rodes sense problemes? Els plafons explicatius de museus o serveis públics són de lectura fàcil? A la teva escola o esplai hi ha els materials necessaris per als infants amb diversitat? A les biblioteques hi ha contes o llibres per a persones amb ceguesa? A l’autobús les persones respecten l’espai per a cadires?

Són moltes les situacions que les persones amb diversitat encara han d’afrontar, i és evident que l’educació és una de les eines més potents que tenim per fer que els infants en siguin conscients i lluitin per la igualtat.

Et volem presentar 15 curtmetratges per parlar de la diversitat funcional amb infants i joves a l’escola o l’esplai, que et permetran presentar situacions, reflexionar sobre les desigualtats i valorar les capacitats de cada persona.

15 CURTMETRATGES SOBRE LA DIVERSITAT FUNCIONAL

1. CORDES

Durada: 10.52 min
Any:
2010
Autoria:
Pedro Solís Garcia
Temàtica:
Discapacitat física i intel·lectual

Aquest curtmetratge guanyador d’un Goya, no deixa indiferent a ningú. La bonica relació que es crea entre la Maria i un nen que va en cadira de rodes degut a la seva diversitat funcional, que no li permet valer-se per ell mateix, és un exemple de l’amistat entre aquests infants. Mostra la capacitat dels infants per veure-hi més enllà de la diversitat. Una relació inclusiva que passa per totes les facetes, inclosa la tristesa.

2. TAMARA

Durada: 4.36 min
Any:
2013
Autoria:
Jason Marino i Craig Kitzmann
Temàtica:
Sordesa

La protagonista d’aquest curtmetratge és la Tamara, una nena enamorada de la dansa i que sent la música en el fons del seu cor. Hi ha una característica que la fa especial i que encara la fa més valenta, i és que la Tamara, és sorda. La seva fortalesa i perseverança la fan especial i que no deixi de banda la seva gran passió.

3. EL REGAL

Durada: 4.18 min
Any:
2014
Autoria:
Jacob Fray
Temàtica:
Discapacitat física

Aquest curt mostra la història d’un nen que rep un regal de la seva mare, un gos al qual li falta una pota. Quan el veu, el nen no l’accepta, i prefereix seguir jugant amb la consola, però mentre va veient com el gos s’espavila, i tot i caure es torna a aixecar per jugar, la seva visió va canviant. Què farà especial aquesta relació? Que al nen també li falta una cama. Una història per parlar de la resiliència i la confiança en un o una mateixa per aconseguir allò que es vol.

4. IAN

Durada: 9.45 min
Any:
2018
Autoria:
Abel Goldfarb
Temàtica:
Paràlisi cerebral

L’Ian és un nen que té moltes ganes de jugar amb la resta de nens i nenes, se’n mor de ganes. Però es troba que la resta d’infants no volen que jugui allà i el deixen de banda. L’Ian té paràlisi cerebral, i per tant el seu moviment està limitat, però això no farà que la seva perseverança es debiliti i no es rendirà fàcilment.

5. ALLÒ INCORRECTE

Durada: 5.17 min
Any:
2014
Autoria:
Fundación Prevent
Temàtica:
Acceptació i ajuda vers la diversitat

Amb aquest curtmetratge es pretén evidenciar les accions que les persones a vegades oferim a persones amb algun tipus de diversitat funcional, moltes vegades sobreprotegint, exagerant o invalidant les capacitats que tenen aquestes persones. Un bon curtmetratge per trencar amb els prejudicis que tenim vers les altres persones.

6. SCARLETT

Durada: 2.50 min
Any:
2016
Autoria:
Fundación Scarlett contra el càncer
Temàtica:
Discapacitat física

La història de la protagonista d’aquest curt està basada en una història real, la de l’Scarlett, una nena a qui li han d’amputar una cama per un sarcoma d’Ewing. El seu repte serà el d’acceptar la seva nova situació i poder tirar endavant amb tot allò que li agradava fer, com per exemple ballar. Una història de superació i perseverança.

7. ELS COLORS DE LES FLORS

Durada: 4.08 min
Any:
2017
Autoria:
ONCE
Temàtica:
Ceguesa

En aquest curtmetratge coneixem en Diego, un nen que és cec de naixement i a qui se li presenta un repte en una tasca escolar, escriure una redacció sobre el color de les flors. Com pot saber de quin color són les flors una persona cega? La seva capacitat per identificar a través dels altres sentits el porta a escriure una redacció especial. L’exemple de la inclusió d’un infant cec en una escola ordinària.

8. EL CASSÓ D’EN LORENZO

Durada: 5.47 min
Any:
2014
Autoria:
Eric Montchaud
Temàtica:
Diversitat funcional

Aquest curtmetratge està inspirat en el llibre del mateix nom, i narra la història de Lorenzo, un nen que arrossega un cassó de color vermell allà on va. Aquest cassó fa que hi hagi moments per ell una mica complicats, que hi hagi coses que li costin més de fer, que la resta de persones no l’entenguin… Però també té persones que li fan veure la part positiva de tenir aquell cassó i tot el que pot fer amb ell. Una història de superació per parlar de la diversitat funcional.

9. CONEIXENT EL MÓN AMB UN ALTRE SENTIT

Durada: 5.27 min
Any:
2012
Autoria:
A.C. Guadalajara
Temàtica:
Ceguesa

Una nena que té ceguesa perd el seu gos pigall mentre passeja pel carrer. Descobrirem com veu el món una persona cega mentre entra en un món màgic per trobar el seu amic pelut. Una bonica animació que ens permet fer-nos una idea de com senten aquelles persones que no hi veuen, posar-nos una mica a la seva pell, i veure com superen totes aquelles barreres que se’ls hi posen davant.

10. ALGUNA COSA MÉS A DIR

Durada: 3.27 min
Any:
2016
Autoria:
Mónica Sáncehz
Temàtica:
Intel·ligència límit

En aquest curtmetratge, podem veure en Carmelo, un home de 39 anys amb una àmplia experiència laboral, bones maneres, simpàtic, educat… però hi ha alguna cosa més que en aquesta entrevista de feina no es detecta. En Carmelo té Intel·ligència límit, un tipus de diversitat funcional que sovint passa desapercebuda per les seves característiques, però que és important que sapiguem que existeix i com acompanyar les persones que en tenen per evitar la seva exclusió social.

11. THE INTERVIEWER (L’ENTREVISTADOR)

Durada: 12.52 min
Any:
2012
Autoria:
Genevieve Clay-Smith, Robin Bryan
Temàtica:
Síndrome de Down

Ens trobem davant un curtmetratge que ens vol fer veure les persones amb diversitat funcional com el que són, persones. La primera impressió d’un advocat que va a fer una entrevista de feina i es troba que li fa una persona amb Síndrome de Down, parla molt dels prejudicis que tenim, de la mateixa manera que la forma amb com és tractat pel seu cap. Una història per reflexionar sobre el tracte que tenim amb les persones amb diversitat funcional.

12. EL MEU GERMÀ LUCA

Durada: 12.52 min
Any:
2019
Autoria:
Carlos Algara i Catalina Serna
Temàtica:
Autisme

Aquest curtmetratge està basat en un conte amb el mateix títol, i narra la història d’una nena que veu el seu germà gran com a una persona amb superpoders. Ella descobreix que el seu germà té característiques especials, i vol que la resta de persones també les vegin com ella, com si fossin superpoders. I és que en Luca té autisme i, per tant, la seva percepció del món és diferent. Una història per visibilitzar aquest trastorn entre la població.

13. TADH – TU DECIDEIXES ARA

Durada: 3.35 min
Any:
2013
Autoria:
Tdahytu
Temàtica:
TDAH

En Pablo és un nen que a qui li diagnostiquen TADH, però fins que aquest moment no arriba, les persones del seu entorn se senten superades per la seva manera de comportar-se, no entenen per què és tan mogut o no acaba les coses que comença. En el moment en què li diuen quin és el seu trastorn, tot el seu entorn entén que el seu cervell funciona diferent i com actuar per acompanyar-lo en el seu dia a dia.

14. SIS MITES SOBRE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL

Durada: 5.02 min
Any:
2017
Autoria:
AURA Fundació
Temàtica:
Diversitat funcional

Des d’Aura Fundació han creat aquest curt en el que persones amb diversitat funcional parlen sobre els mites que es diuen d’ells i elles. Hi ha mites molt típics com que són infantils,  que estan malalts o que no poden prendre les seves pròpies decisions. Els mateixos i mateixes protagonistes seran qui explicaran i mostraran com són i què els fa especials.

15. DIFFERENT (DIFERENT)

Durada: 5.17 min
Any:
2017
Autoria:
Tahneek Rahman
Temàtica:
Sordesa i discapacitat física

En aquest curtmetratge en anglès, podem veure la relació que es crea entre una noia sorda i un noi que no té mobilitat de cintura en avall. Cada dia es troben al parc, però cap d’ells dos sap què li passa a l’altre ni quina és la seva situació, serà quasi per casualitat i sense voler-ho, que començaran a establir una relació d’amistat entre ells.

Necessites suport a les Necessitats Educatives Especials?

Vetlladores, vetlladors, monitoratge especialitzat,... contacta amb nosaltres i t'expliquem totes les possibilitats.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai