Els infants i joves són persones vulnerables dins la nostra societat en molts aspectes, però quan parlem dels abusos sexuals, la xifra és esfereïdora: 1 de cada 5 infants és víctima d’abusos sexuals (segons el Consell d’Europa). És un problema transversal a tota la societat, independentment de l’entorn socioeconòmic en què es trobin.

Com a familiars o com a professionals (mestres, educadors/es, àmbit sanitari, àmbit judicial, etc.)  és, per tant, força probable que en el transcurs de la nostra vida ens trobem amb alguna situació en què sospitem o tinguem la certesa que un nen o nena ha patit abusos, i ho hem de saber gestionar de la millor manera possible.

És important el paper preventiu que es fa des de l’educació tant a l’escola, com en l’àmbit del lleure educatiu: prevenir des de la vessant educativa és la gran estratègia que tenim per intentar minimitzar riscos. Tot i això, professionals de l’educació, familiars i en general qualsevol persona que actua i treballa amb la infància, hem d’estar atents a qualsevol senyal i entre tots i totes hem de ser agents de detecció precoç de qualsevol situació de risc que s’estigui produint.

Des del Departament de Justícia de la Generalitat, s’han creat 2 guies de recomanacions per fer front a les revelacions de violència sexual en nens, nenes i adolescents. Una de les guies va adreçada a familiars ” I ara, com t’ajudo?” i l’altre va dirigida als professionals ” I tu, saps com preguntar-me?”, en la que es donen pautes d’actuació per reduir la victimització secundària dels infants i joves.

Guies de la Generalitat amb recomanacions davant els abusos sexuals

QUÈ ES VOL ACONSEGUIR AMB AQUESTES GUIES?

  • Que els adults puguin entendre el millor possible el que explica el/la menor
  • Que l’infant o adolescent se senti acompanyat en tot el procés, des que ho explica per primera vegada fins que finalitza el procés judicial
  • Donar idees i pautes per tal de no jutjar, no espantar, culpabilitzar ni avergonyir en el procés d’explicació de la víctima
  • Prendre consciència de la importància que té la primera vegada que ho explica, la manera com es reacciona és crucial
  • Pautes per tal de no qüestionar, crear por o dubte a la víctima
  • Evitar que la víctima es faci enrere en l’explicació o ho negui més endavant
  • Recalcar la importància de denunciar quan es detecta un abús sexual

QUINA ÉS LA SITUACIÓ ACTUAL?

Al voltant d’un 80-85% dels delictes sexuals que tenen lloc durant la infància i l’adolescència són comesos en l’àmbit de confiança, i segons un informe de Save the Children i el Consell d’Europa, 1 de cada 5 persones a Catalunya ha patit violència sexual durant la seva infància. 

Aquestes dades ens han de permetre desemmascarar els prejudicis i falsos mites sobre els abusos tipus: “si un infant que conec patís abusos, ho detectaria de seguida”, “això només passa en entorns socials vulnerables”, “la majoria d’abusos sexuals els cometen persones desconegudes per l’infant”, etc.

Cal que deixem de banda els prejudicis i els falsos mites, i que puguem ajudar els infants i joves que han patit abusos de la millor manera possible.

Entitats com la Fundació Vicki Bernadet s’han especialitzat en ajudar a les famílies i escoles que es troben amb casos d’abús, oferint atenció i també formació per tal de potenciar la  prevenció d’abusos. Si voleu aprofundir més en el tema, podeu consultar els seus protocols d’actuació davant maltractament i abús sexual infantil i els cursos de formació per a mestres, altres professionals, administracions i famílies.

A Fundesplai tenim un protocol de prevenció i actuació en cas de sospita o certesa d’abusos sexuals, que està a disposició de tots els educadors i educadores que treballen diàriament amb els infants i joves per tal de prevenir i actuar davant d’aquestes situacions. També acompanyem aquest protocol amb recursos pedagògics i eines preventives que pots consultar en aquesta entrada: Abusos sexuals infantils: protocol de prevenció i actuació.

Tant des de les famílies com des de les escoles o esplais és essencial que actuem de la millor manera possible quan un menor explica que ha estat víctima d’abusos sexuals, ja que la nostra primera reacció i suport són claus per al desenvolupament de la situació i la seva estabilitat emocional. No podem deixar que els abusos sexuals passin desapercebuts, cal treballar en xarxa i fer que en tot el procés els infants i joves se sentin acompanyats i respectats.

>> En aquesta guia de Save the Children trobaràs dades molt aclaridores sobre la situació actual dels abusos sexuals a Catalunya: “Ulls que no volen veure. Els abusos sexuals a nens i nenes i els errors del sistema. Save the Children”.

ON PODEM DENUNCIAR?

  • Enviar un correu electrònic a infovictimesdelicte.justicia@gencat.cat
  • En el cas que l’agressor sigui un menor cal recórrer a la Fiscalia o trucar a la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència, Infància Respon, 116 111, servei gratuït les 24h, els 365 dies de l’any)
  • UFAM (Unitat Funcional d’Abusos a Menors) de l’Hospital Sant Joan de Déu, ufam@sjdhospitalbarcelona.org o al telèfon 93 253 21 13

Comparteix aquesta entrada per ajudar-nos a fer front als abusos sexuals a menors.
Gràcies!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai