Donar les gràcies forma part del valor de la gratitud, però la gratitud va molt més enllà. És la capacitat d’apreciar el nostre dia a dia, les experiències, les persones que tenim al nostre entorn, afrontar els reptes i el futur amb més optimisme i ser prou humils per a reconèixer que res del que tenim és només gràcies a nosaltres mateixos i mateixes.

Durant aquest curs 2024-2025, i seguint la proposta educativa ESTIMA que té com a objectiu que els infants i joves reconeguin i desenvolupin les seves competències socioemocionals, posem el focus en el valor de la gratitud.

La gratitud es pot entendre com un valor, una emoció, una actitud o una pràctica. Quan rebem o expressem agraïment, aprenem a valorar tot allò que ens passa, cosa que ens ajuda a tenir una visió més optimista amb la vida. A més, la gratitud ens connecta amb el present i ens recorda la importància de centrar-nos en el que tenim, en lloc de preocupar-nos pel que ens fa falta. També ens permet que prenguem consciència de la nostra capacitat de resiliència i superació.

QUINS SÓN ELS OBJECTIUS D’AQUESTA PROPOSTA?

  • Sensibilitzar sobre la importància del valor de la gratitud
  • Acompanyar els infants i joves a desenvolupar la capacitat d’expressar gratitud, amb un mateix o mateixa i en les relacions quotidianes
  • Integrar pràctiques de gratitud en el projecte del centre que afavoreixin la convivència i el benestar

La gratitud ens aporta molts beneficis que milloren la nostra salut emocional i les relacions socials. A continuació et presentem 6 de les bondats de la gratitud que ens agrada destacar:

6 Bondats de la gratitud Fundesplai

Sabies que estudis científics han demostrat que expressa i rebre gratitud allibera neurotransmissors com la dopamina, la serotonina i l’oxitocina, que augmenta el benestar i redueixen l’ansietat.? (Emmons, RA i McCullough, ME 2003).

COM POTENCIAR LA GRATITUD ENTRE INFANTS I JOVES?

Ja hem comentat la importància d’agrair, valorar, sentir-nos reconeguts i reconèixer els èxits de les persones que ens envolten. Tot el conjunt fa que el nostre benestar emocional millori i ens sentim millor amb nosaltres mateixos i mateixes. Per tal d’afavorir la gratitud entre els infants i joves, ens ajudem de moltes activitats, jocs i dinàmiques que fan que puguin experimentar i reconèixer aquesta gratitud. Descobreix algunes de les activitats que fem als centres d’esplai i als centres escolars:

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai