Aquí tenim la tercera entrega de la nostra selecció de llibres per la igualtat de gènere i la violència zero, amb llibres, novel·les i còmics per a noies i nois de 12 a 18 anys. Aquesta entrada complementa la selecció de contes coeducatius per a educació infantil i també els contes coeducacius per a educació primària.

A l’adolescència la lectura és crucial per a un desenvolupament emocional, psicològic i social saludable. Han de tenir models i lectures per debatre i desenvolupar l’esperit crític, l’exercici de la llibertat, el respecte. D’aquesta manera podran establir relacions socials saludables, igualitàries i no violentes. També pots descobrir la Guia de 120 contes i novel·les coeducatives per a infants i joves (2018), o la nova Guia de 100 contes i novel·les sobre migracions i refugi (2020).

Aquest recull s’emmarca dins la proposta educativa Encoratja’t,  i per tant, consta de llibres que tracten els següents temes:

  • amistat i convivència
  • diversitat afectiva i sexual
  • dones extraordinàries
  • educació afectiva i sexual
  • emocions
  • noves masculinitats
  • prevenció de l’assetjament o bullying
  • prevenció de la violència de gènere
  • resolució de conflictes
  • revisió d’estereotips de gènere

Preparem el Sant Jordi amb 40 llibres coeducatius per a joves de Secundària; perquè creixin sota el paraigua de la llibertat i el respecte, i perquè estableixin relacions saludables, igualitàries i no violentes. #EnCORatja't Click To Tweet

A partir de 12 anys

1, 2, 3, 4 historietes diverses (còmic)

Susana Martín, Nac Scratchs, Ed. Bellaterra.

Es tracta d’un còmic que reivindica el respecte, la igualtat, la llibertat, la tolerància i la convivència entre tots i totes. Està pensat com a eina per normalitzar la diversitat afectiva i sexual entre els adolescents i per contribuir a eliminar l’homofòbia i la transfòbia.

Idees clau: igualtat de gènere, diversitat afectiva i sexual, prevenció de l’assetjament, amistat i convivència.

Amb ulls de nena

Francesco Tonucci, Amparo Tomé, Ed. Graó.

Aquest llibre parla de l’amor, del respecte, de la llibertat. I sobretot, parla del fet de ser nena, dels seus somnis i dificultats. És un llibre que posa en dubte tots els estereotips i prejudicis, i que revisa la història, la psicologia i les emocions de les nenes. Les vinyetes desperten la reflexió, l’esperit crític i el debat amb infants i joves. Ja vam recomanar aquest llibre al recull de contes per Primària, però el tornem a recomanar aquí perquè creiem que també és fantàstic per a joves de Secundària.

Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.

Duna – diari d’un estiu

Muriel Villanueva, Ferran Orta, Ed. Babulinka Books.

Una novel·la preciosa narrada com a diari íntim de la Duna, una noia de 12 anys que passa l’estiu a casa del seu avi. Una història sobre les emocions, l’amistat, el dol, l’amor, el dolor, els dubtes, els canvis físics i emocionals de l’adolescència… La Duna durant aquest estiu coneixerà un noi que la farà trontollar i amb qui descobrirà la complexitat de les relacions i la transsexualitat. Una lectura exquisida i emocionant.

Idees clau: igualtat de gènere, diversitat afectiva i sexual, amistat i convivència, emocions, educació afectiva i sexual.

El diari lila de la Carlota

Gemma Lienas, Ed. La Butxaca.

Al seu diari lila la Carlota hi escriu situacions masclistes, desigualtats i injustícies que veu al seu entorn. La seva àvia ha proposat observar el món amb “ulleres liles” i comprova com moltes situacions quotidianes que semblaven inqüestionables són injustes i discriminatòries. La Carlota reflexiona sobre el mite de l’amor romàntic, les relacions amoroses, la cosificació de les noies, les desigualtats de gènere, la violència de gènere, els estereotips i prejudicis…

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, violència zero.

El futuro es femenino: cuentos para que juntas cambiemos el mundo

Sara Cano, diverses il·lustradores, Ed. Nube de Tinta.

Aquest llibre és un recull de 8 contes il·lustrats per diverses il·lustradores. Són contes que reflecteixen situacions de la vida quotidiana de les nenes i les dones, mostrant com les protagonistes s’apoderen davant de situacions masclistes i injustes. Contes sobre la igualtat de gènere, els estereotips, els prejudicis, la violència de gènere, l’amor romàntic…

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips.

El noi del vestit

David Walliams, Quentin Blake Ed. Estrella Polar, Ed. Montena.

Aquesta novel·la no us deixarà indiferents. És divertida i emocionant, i els personatges tenen molta força. L’estil humorístic i enginyós, i les il·lustracions de Quentin Blake fan que ens recordi a les històries de Roald Dahl. El Denis té un gran talent per jugar a futbol, i gràcies a una amiga fanàtica de la moda descobreix que també li encanta portar vestits. Prepareu-vos per reflexionar sobre els estereotips de gènere i altres qüestions.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, noves masculinitats, prevenció de l’assetjament.

L’evolució de la Calpurnia Tate

Jacqueline Kelly, Ed. La Galera.

La Calpurnia Tate és l’única noia de set germans en una família de Texas de finals del XIX. La seva mare vol que aprengui coses de “senyoretes”, però a ella li agraden les baralles amb els seus germans i descobrir la natura. El seu avi se l’endú a les seves excursions científiques. La Calpurnia enlluerna a joves i adults pel seu esperit lluitador, les seves ganes de coneixement i la seva perseverança. També hi ha una segona part de la vida de la Calpurnia recollida a El curiós món de la Calpurnia Tate.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips.

La mosca, assetjament a les aules

Gemma Pasqual, Ed. Perifèric.

Aquesta novel·la ens narra la història de la Isona, una jove que canvia d’institut fugint del seu passat. Però al nou institut es tornarà a trobar amb l’assetjament i tornarà a enfrontar-se a l’angoixa, la port i la vulnerabilitat… un remolí d’emocions i de malsons que li trasbalsaran de nou la vida. Però aquesta vegada serà diferent… la Isona trobarà la manera d’enfrontar-se al bullying.

Idees clau: prevenció de l’assetjament, amistat i convivència, igualtat de gènere.

La Ventafocs ja no creu en prínceps blaus

Nunila López, Myriam Cameros, Ed. 96.

Aquesta és una versió moderna, realista i humorística sobre les relacions de parella basades en el mite de l’amor romàntic com el de ventafocs. Ens trobem amb una ventafocs que es casa amb un príncep al que no estima i que la tracta malament. És molt infeliç amb aquest matrimoni fins que un dia decideix posar-hi remei i aconsegueix sentir-se lliure de nou i tornar a ser ella mateixa.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, violència zero.

Las chicas son de ciencia: 25 científicas que cambiaron en mundo

Irene Cívico, Sergio Parra, Núria Aparicio, Ed. Montena.

25 històries de dones científiques que han fet grans descobriments. En els llibres d’història sovint sembla que la ciència sigui només cosa d’homes, però no és així… hi ha moltes dones científiques a la història de la humanitat: Agnodice, la primera metgesa, Rosaling Franklin, que va descobrir l’estructura de l’ADN, i moltes més. Aquest és un llibre per conèixer-les!

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, dones extraordinàries.

Las chicas son guerreras: 26 rebeldes que cambiaron el mundo

Irene Cívico, Sergio Parra, Núria Aparicio, Ed. Montena.

En aquest recull de no ficció descobrirem la vida de 26 dones rebels, lluitadores, fortes i valentes. Algunes molt famoses i d’altres poc conegudes, però totes han fet coses increïbles que demostren que les dones podem ser heroïnes i lluitar per canviar el món. Un gran llibre per la biblioteca de les dones extraordinàries.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, dones extraordinàries.

Mujeres de ciencia: 50 intrépidas pioneras que cambiaron el mundo

Rachel Ignotofsky, Ed. Nórdica.

Un llibre il·lustrat sobre la vida de 50 dones destacades en el camp de la ciència, la tecnologia, la enginyeria i les matemàtiques des de l’edat antiga fins l’actualitat. Hi trobarem informació sobre dones molt famoses i d’altres no tan conegudes. A més a més, hi ha un munt d’infografies i estadístiques sobre la importància de les dones en el món científic. Una gran enciclopèdia il·lustrada!

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, dones extraordinàries.

Què tinc ací baix?

Rosa Sanchis, Enric Senabre, Anna Ruiz, Ed. Nórdica.

Un llibre fantàstic per l’educació afectiva i sexual dels i les adolescents, per resoldre dubtes, generar debat i despertar l’esperit crític respecte les qüestions amoroses, sexuals i de gènere. Escrit de la contraportada: Penses que les xiques no han de prendre la iniciativa en qüestions amoroses i sexuals? Li has dit a cap xic maricó per fer coses suposadament “de dones”?, o homenot a una xica per fer-ne d’homes? Creus que l’homosexualitat és una malaltia? Et preocupa la grandària del penis? Quan una xica diu no, vol dir que s’ha d’insistir?

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, educació afectiva i sexual, diversitat afectiva i sexual.

Salvem en Saïd

Brigitte Smadja, Ed. Baula.

Aquí tenim la història d’en Saïd, un noi que ha començat a anar a l’Institut i es troba amb situacions que no s’esperava. Alguns nois com el seu cosí Tarek formen part de colles que amenacen i utilitzen els més petits. La situació familiar i escolar d’en Saïd es complica,…Tot això ens ho explica en Saïd en el seu diari personal, on expressa els seus sentiments, emocions i contradiccions. Un llibre que ens farà emocionar-nos i reflexionar sobre les situacions d’assetjament.

Idees clau: prevenció de l’assetjament, emocions, amistat i convivència.

Simple

Marie-Aude Murail, Ed. Estrella Polar.

Aquesta novel·la ens parla de la relació entre dos germans d’una manera molt transparent, dolça i emocionant. En Kléber s’encarrega del seu germà, en Simple, de la millor manera que pot, amb amor i paciència… tot i que de vegades també n’acaba una mica fart. En Simple és especial, sap comptar a tota velocitat, juga amb Playmobils i amb els homenets amagats als telèfons. Té vint-i-dos anys d’edat civil i tres d’edat mental. El seu germà Kléber fa batxillerat, és molt valent i està molt cansat d’ocupar-se d’en Simple.

Idees clau: emocions, amistat i convivència, noves masculinitats.

Wonder

R.J. Palacio, Ed. La Campana.

Wonder és una novel·la, una pel·lícula, un fenomen mundial que ha posat sobre la taula l’assetjament escolar. Moltes escoles fan servir aquesta novel·la per aprofundir en aspectes relacionats amb l’amistat, la convivència i el bullying. Wonder és la narració en primera persona de l’August, un nen que té una greu malformació a la cara i va a l’escola per primera vegada, on descobrirà l’amistat i l’assetjament. Després de Wonder, l’autora ha escrit altres novel·les des del punt de vista de les persones que envolten l’August: (1) El capítol del Julian, (2) La llibreta del professor Browne, (3) Plutó, i (4) Charlotte.

Idees clau: emocions, amistat i convivència, prevenció de l’assetjament.

A partir de 14 anys

Abril no és un mes

Rosa Sanchís, Ed. Tàndem.

Quan Abril diu a classe de 4t d’ESO que es masturba, comença a patir la crítica dels que encara pensen que les noies han d’esperar un príncep blau. Ella els ensenya, però, que l’’únic camí a la felicitat és agafar les regnes de la pròpia vida. En aquesta història les i els protagonistes s’enfronten i pateixen la pressió de diverses maneres de viure les relacions amoroses i sexuals. Una obra que ens portarà a la reflexió sobre les relacions, el plaer, l’abús de poder, la violència sexual, els estereotips de gènere, el mite de l’amor romàntic, el sexisme en les relacions amoroses i sexuals…

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, educació afectiva i sexual, emocions.

Cor de cactus i altres formes d’estimar

Anna Manso, Ed. Cruïlla.

Aquesta novel·la fresca, divertida i optimista parla d’amor, de relacions, de sexe, d’amistat i de parelles. Ens presenta una manera d’estimar-se sense culpes ni prejudicis, en llibertat. Sobretot, començant per estimar-nos a nosaltres mateixes. Cor de cactus i altres formes d’estimar és la història de la Lara, de 15 anys, que té les idees molt clares, i la seva colla d’amics i amigues.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, educació afectiva i sexual, emocions, diversitat afectiva i sexual.

Demana’m la lluna

Care Santos, Ed. Edebé.

La Blanca va patir assetjament al seu antic institut per part d’un noi, l’Àlex, i ha canviat d’institut amb l’esperança que les coses siguin diferents… Però la Blanca comença a explorar el món dels xats online per conèixer gent i a partir d’aquí la seva vida es torna a complicar. Un llibre amè i fàcil de llegir sobre les relacions amoroses, l’amistat i el bullying.

Idees clau: amistat i convivència, prevenció de l’assetjament, emocions.

El diari blau de la Carlota

Gemma Lienas, Ed. La Butxaca, Ed. Empúries.

En aquest diari, la Carlota parla de la violència de gènere i la violència escolar. A partir de testimonis que va recollint, alguns de molt propers a ella, va reflexionant sobre la violència de gènere, els estereotips, i les relacions de desigualtat que descobreix al seu voltant. Una bona lectura per despertar el debat amb els i les adolescents.

Idees clau: amistat i convivència, emocions, violència de gènere, revisió d’estereotips, igualtat de gènere.

El diari taronja de la Carlota

Gemma Lienas, Ed. La Butxaca, Ed. Empúries.

La Carlota se sorprèn quan una jugadora de bàsquet de l’equip contrari surt al camp amb pantalons llargs, i encara s’estranya més quan descobreix que ho fa per obligacions culturals i religioses. Aquest diari de la Carlota està centrat, sobretot, en la immigració i els drets humans. Una lectura desinhibida i fresca que ens farà reflexionar molt.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, violència zero.

El diari vermell de la Carlota

Gemma Lienas, Ed. La Butxaca, Ed. Empúries.

En el diari vermell de la Carlota descobrirem les seves reflexions més íntimes sobre la passió, l’amor, els sentiments, el sexe, el plaer, les relacions… una novel·la sense tabús que dóna resposta a moltes preguntes que els i les adolescents es fan cada dia. Una lectura que ens ofereix moltes opcions de conversa, debat i activitats al voltant de l’educació afectiva i sexual.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, educació afectiva i sexual, emocions, diversitat afectiva i sexual.

El diari vermell del Flanagan

Jaume Ribera, Andreu Martin, Ed. Estrella Polar.

En Flanagan és l’amic i parella de la Carlota a El diari vermell de la Carlota. Decideix escriure un diari de les seves experiències i dubtes afectius i sexuals al mateix temps que ho fa la Carlota. A partir d’aquest diari podem copsar el punt de vista masculí en la descoberta de la sexualitat i les relacions de parella. I serà un bon punt de partida per parlar amb els nois d’aquest tema i resoldre dubtes i inquietuds. S’hi tracten molts temes diversos relacionats amb l’educació afectiva i sexual, des de els mètodes anticonceptius fins a la diversitat sexual, els prejudicis i estereotips o la violència sexual.

Idees clau: emocions, igualtat de gènere, educació afectiva i sexual.

El rastre brillant del cargol

Gemma Lienas, Ed. Fanbooks.

Una novel·la fresca i dinàmica sobre un noi de 16 anys, en Sam, que té síndrome d’Asperger. En sap molt d’ordinadors però té pocs amics. A partir de la relació amb la Martina el seu món es capgira. Descobreix que la Martina està patint ciberassetjament sexual i busca la manera d’ajudar-la. Una novel·la detectivesca sobre l’amistat, l’amor, l’assetjament, la violència sexual…

Idees clau: educació afectiva i sexual, emocions, prevenció de l’assetjament, violència de gènere, prevenció de l’abús sexual, amistat i convivència.

El triangle rosa

Silvestre Vilaplana, Ed. Bromera.

En Dani és el protagonista d’aquesta novel·la de descobriment de la sexualitat. En Dani menteix constantment, es menteix a ell mateix i a tothom perquè té por d’acceptar la seva homosexualitat pels prejudicis que hi ha a la societat que l’envolta. Al llarg de la novel·la acompanyarem en Dani en el seu procés de descoberta, negació, experimentació i acceptació. L’autor ens acompanya en aquest procés amb grans dosis d’humor i envia un missatge d’optimisme, valentia i coratge a tots i totes les adolescents que es troben en situacions semblants a la d’en Dani.

Idees clau: emocions, diversitat afectiva i sexual, amistat i convivència, noves masculinitats.

L’art de ser normal

Lisa Williamson, Ed. Fanbooks.

Aquesta novel·la ens parla del secret d’en David: és una noia atrapada en un cos de noi. Així és com ho sent ell. Però això només ho saben els seus millors amics. Un dia arriba en Leo, un noi nou que sembla que també amaga algun secret… L’art de ser normal és una novel·la sobre l’amistat, l’amor, la recerca de la identitat afectiva i sexual i la lluita per sentir-se normal i ser acceptat socialment.

Idees clau: emocions, diversitat afectiva i sexual, amistat i convivència, noves masculinitats.

La ràbia

Lolita Bosch, Ed. Amsterdam llibres.

La ràbia emociona, ens fa trontollar, ens remou les entranyes. És un bon text perquè els adolescents reflexionin sobre l’assetjament; les víctimes, els maltractadors i els observadors. La Lolita Bosch ens explica les seves vivències com a víctima del bullying fa més de 30 anys. Ha hagut de recórrer un llarg camí per poder-ho explicar.

Idees clau: emocions, amistat i convivència, prevenció de l’assetjament.

La venjança dels panteres negres

Gemma Lienas, Ed. Bromera.

Un thriller de ritme trepidant sobre una història de bandes de carrer, de baralles, venjances i emocions límit. L’Óscar és un adolescent que només se sent part d’alguna cosa en el si de la banda. En Baldo, el líder, és molt violent i vol venjar-se d’en Daniel. En Daniel torna al barri després d’un temps de reflexió allunyat de les bandes i s’adona que aquell camí no li aportarà res de bo. I ara està en perill. Un relat sobre l’abús de poder i sobre el fet de deixar-se portar per sentir-se acceptat.

Idees clau: emocions, amistat i convivència, prevenció de l’assetjament.

Primavera per a Palmer

Rosa Sanchís, Ed. Tandem.

En Palmer és un noi modern: igualitari, que recolza les dones, que es qüestiona i està obert a una nova masculinitat. És molt bon estudiant, no violent, té molts amics… però una colla de nois masclistes i violents comença a assetjar-lo i en Palmer es va enfonsant en la soledat i la desesperació. Aquest llibre ens fa reflexionar molt sobre l’assetjament, les noves masculinitats, les emocions més profundes del protagonista, els estereotips i l’amistat.

Idees clau: emocions, amistat i convivència, prevenció de l’assetjament, noves masculinitats, revisió d’estereotips.

A partir de 16 anys

Al otro lado de la pantalla

Alba Quintas, Ed. SM.

Al otro lado de la pantalla parla dels riscos d’Internet, del ciberassetjament, l’abús sexual, i de les emocions dels adolescents implicats en aquestes situacions. Aquesta novel·la està narrada des de diferents punts de vista (els nois i noies, les famílies, el professorat…), i mostra de manera molt nítida els sentiments dels personatges.Un llibre que ens farà reflexionar…

Idees clau: igualtat de gènere, diversitat afectiva i sexual, prevenció de l’assetjament, amistat i convivència.

Brodats (novel·la gràfica)

Marjane Satrapi, Ed. Norma.

Brodats és una novel·la gràfica que ens narra les històries d’un grup de dones iranianes que beuen el te mentre els homes fan la migdiada. Cadascuna d’elles explica alguna experiència vital que l’ha marcat per sempre: matrimonis concertats, violència sexual, la virginitat,… i entre elles es va brodant una gran complicitat femenina. Grans reflexions sobre la condició de ser dona a l’Orient Mitjà.

Idees clau: igualtat de gènere.

Feminismo ilustrado: Ideas para combatir el machismo

María Murnau, Helen Sotillo, Ed. Montena.

Aquest llibre il·lustrat de no ficció ens mostra exemples de masclisme i patriarcat del dia a dia a la nostra societat amb grans dosis d’humor i optimisme. Estereotips de gènere, cosificació, violència de gènere, desigualtat,… un gran llibre per reflexionar, debatre i riure amb els grups de noies i nois.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips.

La mano izquierda de la oscuridad

Ursula K. Le Guin, Ed. Minotauro.

Aquesta és una de les novel·les més premiades de la gran escriptora de ciència ficció Ursula K. Le Guin. És una novel·la filosòfica sobre la identitat sexual i la violència. La història transcorre en un planeta anomenat Hivern on els habitants són hermafrodites i canvien de sexe de forma periòdica. Tots tenen les mateixes possibilitats, drets i obligacions. És una cultura que ignora els conceptes d’home i dona. Aquesta absència de classificació de gènere fa que tampoc hi hagi violència ni abusos de poder, i ignoren el concepte de guerra. Actualment la versió en català editada per Proa el 1997 (La mà esquerra de la foscor) està descatalogada.

Idees clau: igualtat de gènere, diversitat afectiva i sexual, revisió d’estereotips, violència zero.

Mil sols esplèndids

Khaled Hosseini, Ed. La Butxaca.

Mil sols esplèndids és una història d’amistat i d’amor durant tres dècades de la història d’Afganistan. Les grans amigues d’aquesta història són la Mariam i la Laila, que comparteixen marit, casa i fills. A través de les seves vides descobrirem les grans desigualtats de gènere que han de suportar, la violència, els abusos sexuals i les situacions desesperades que han de superar constantment. Khaled Hosseini també és l’autor de la famosa novel·la Cometas en el cielo.

Idees clau: igualtat de gènere, violència de gènere, amistat i convivència.

Paraules emmetzinades

Maite Carranza, Ed. Edebé.

Paraules emmetzinades és una novel·la d’intriga que gira al voltant de la violència de gènere i els abusos sexuals. La història se centra en un dia trepidant viscut a contrarellotge per tres persones relacionades amb el cas de la Bàrbara Molina, desapareguda violentament quan tenia 15 anys. Quatre anys després de la seva desaparició apareixen noves proves sobre el cas i obren noves possibilitats de resoldre’l. Una denúncia valenta dels abusos sexuals infantils i les seves conseqüències devastadores.

Idees clau: violència de gènere, abusos sexuals infantils.

Persèpolis – integral (novel·la gràfica)

Marjane Satrapi, Ed. Norma comics.

Persèpolis és és l’autobiografia de Marjane Satrapi, una dona iraniana nascuda a Teheran l’any 1969. Satrapi va desgranant la història del seu país a través de les vinyetes, a través d’una mirada femenina, crítica i sense embuts. La introducció del vel a la vida social, la separació per sexes a les escoles, les revoltes d’estudiants,… Una història que ens farà reflexionar sobre la igualtat de gènere, els estereotips, la violència,…

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips.

Quiéreme bién, una historia de maltrato (novel·la gràfica)

Rosalind B. Penfold, Ed. Astiberri.

A través de les vinyetes d’aquesta novel·la gràfica descobrirem les diverses fases de l’horror que viuen les víctimes de violència de gènere. Ens ajudarà a reflexionar sobre els mites de l’amor romàntic, sobre les relacions abusives i violentes, sobre la llibertat, el respecte, l’amor i la vida en parella. Una gran obra que ens ajudarà a visualitzar les situacions de violència per poder reflexionar i debatre amb els grups de joves.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, violència de gènere, violència sexual.

Sexy

Joyce Carol, Ed. Cruïlla.

Una gran novel·la realista sobre els abusos sexuals i la diversitat afectiva i sexual. Coneixerem la història d’en Darren, un noi que les noies diuen que és molt sexy i molt tímid. És una de les estrelles de l’equip de natació de l’institut. Tindrà una relació estranya amb un professor i després hi haurà un accident que donarà un gir inesperat a la vida del noi. Una història sobre els rumors, les mentides, la culpa…

Idees clau: abús sexual, noves masculinitats, prevenció de l’assetjament, diversitat afectiva i sexual.

Tránsito (novel·la gràfica)

Ian Bermúdez, David Cantero, Ed. Bellaterra.

Aquesta novel·la gràfica ens parla de la transexualitat i de les diferents possibilitats d’identitat de gènere i de viure la sexualitat en llibertat. La protagonista d’aquesta història descobrirà un món nou ple de color i possibilitats infinites. Una obra molt fresca i jove que ens convida a reflexionar, riure i debatre sobre la diversitat afectiva i sexual.

Idees clau: diversitat afectiva i sexual, igualtat de gènere, revisió d’estereotips.

Ulls verds

Joyce Carol, Ed. Cruïlla.

Ulls verds és la veu interior de la Frankie, una noia de 14 anys que és filla d’un presentador de televisió molt famós, maltractador i violent. La seva mare, ella i la seva germana pateixen constantment la violència del seu pare fins que arriba un dia en què la mare desapareix. La Frankie comença a qüestionar-s’ho tot i té dificultats per enfrontar-se a la realitat. És una novel·la escrita com a thriller i amb molta intriga i trama psicològica.

Idees clau: violència de gènere, abús sexual.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai