Avui seguim amb el nostre recolzament als #FridaysForFuture explicant-vos què és la petjada ecològica, com la podem calcular i trobar idees per reduir-la i aconseguir portar una vida més sostenible.
La petjada ecològica es calcula a partir de la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle provocades de forma directa o indirecta com a conseqüència d’una activitat o infraestructura humana. Es mesura a partir de les tones de CO2 que es desprenen d’aquesta activitat. El resultat es pot expressar en emissions de CO2 o en hectàrees de territori que es necessiten per mantenir una persona o comunitat amb aquest ritme de consum.
La petjada ecològica és doncs un indicador de la superfície de sòl que cada persona, ciutat o territori necessita per obtenir els recursos que consumeix i assimilar els residus que genera.
Però per arribar a aquest número simbòlic hem de recollir bé les dades i realitzar alguns càlculs. Avui dia ja hi ha calculadores força precises que fan aquests càlculs a partir de qüestionaris sobre els nostres hàbits de consum.
Fer aquest càlcul ens permet ser conscients de l’impacte que té el nostre estil de vida sobre el planeta i adonar-nos de què podríem fer per dur una vida més sostenible.
Sabíeu que segons un estudi del 2005 fet pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, la petjada ecològica mitjana a Catalunya és de 3,92 hectàrees per habitant, amb un augment del 8,9% respecte el 1998. Amb aquest valor a la mà, si multipliquem per tots els habitants de Catalunya, ens adonem que necessitaríem 7,77 vegades la superfície de Catalunya per poder aguantar el ritme del nostre consum com a societat, i mirant-ho a escala planetària això representa més de 4 planetes. Hi hem de fer alguna cosa, no creieu?
A l’escola, a l’esplai o a casa en família podem calcular quina és la nostra petjada ecològica i a partir dels resultats, posar-hi remei reduint el consum i fent servir energies netes.
5 Calculadores de petjada ecològica
Footprint Calculator
Aquesta calculadora amb un disseny original i divertit ens planteja una pregunta clau: ¿Quants planetes necessitaríem si tothom visqués com tu? A partir de diverses preguntes sobre hàbits alimentaris, habitatges, energia, residus i mobilitat podrem descobrir com és de gran la nostra petjada ecològica. Després, el mateix web ens fa propostes per reduir el consum i portar una vida més sostenible.
https://www.footprintcalculator.org/es/
Cero CO2
El portal Cero CO2, iniciativa de l’entitat ECODES, va ser premiat el 2018 com el millor projecte de reducció d’emissions pels premis Climate Reality Awards. En aquest portal hi podem trobar la calculadora d’emissions de CO2 per a particulars, per a empreses i per a entitats, i també propostes reals per reduir i compensar la nostra petjada ecològica invertint en projectes que contribueixen a assimilar emissions com reforestacions o desenvolupament d’energies renovables.
https://www.ceroco2.org/calculadoras/
Oroeco
Aquesta calculadora té forma de App i es pot descarregar des de qualsevol proveïdor d’aplicacions de manera gratuïta. Té un disseny divertit que ens acompanyarà en el nostre dia a dia per a convertir-nos en un heroi o heroïna del clima. La App ens ajuda a calcular emissions, a estalviar diners, a descobrir quines són les prioritats per a reduir la nostra petjada ecològica i a més a més ser una font d’inspiració per a la comunitat.
Calculadora de CO2
Una altra calculadora de la petjada ecològica amb la que podem esbrinar de manera força exhaustiva quant contamina el nostre estil de vida en 5 àmbits diferents: habitatge, mobilitat, alimentació, béns de consum i residus. Aquesta eina és una iniciativa de la Fundació Terra i el CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible). Si naveguem una mica pel propi web descobrirem un munt de propostes i consells per a portar una vida més sostenible i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.
http://fundaciontierra.es/josoclasolucio/calculadora/indexcat.html
WWF Environmental Footprint (només anglès)
Senzillesa, Imatges espectaculars i un disseny innovador. Aquestes són les tres claus d’aquesta calculadora de petjada ecològica creada per la WWF que inclou l’anàlisi dels nostres hàbits de consum i compara els resultats obtinguts amb els objectius 2020 en reducció d’emissions del Regne Unit. També proposa solucions i consells per aconseguir reduir la nostra petjada ecològica.
https://footprint.wwf.org.uk/#/
Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!!