Dilluns dia 12 comença el curs: les famílies i els infants es preparen per la tornada a l’escola, i els professionals de l’educació ja estan treballant per tenir-ho tot a punt.

Les i els mestres fa dies que són a les escoles preparant les aules i els materials, imaginant projectes i organitzant horaris, i des de les entitats que treballem en el temps de lleure a l’escola també preparem els equips educatius que vetllaran perquè les acollides, menjadors i extraescolars comencin amb bon peu.

Són uns dies intensos, dies de reajustos, expectatives, il·lusió, neguits,…

Els començaments sempre generen un punt d’incertesa, però alhora poden esdevenir l’oportunitat per provocar aquell canvi volgut o assumir el repte amb alegria i entusiasme. Per a molts infants, sobretot els més grans, tornar a l’escola vol dir retrobar els amics i amigues, la colla, i això els fa esperar el dilluns amb molta il·lusió. Però per a d’altres l’inici de curs és estressant i estan molt neguitosos.

Com podem contribuir a què els nens i nenes comencin l’escola d’una manera positiva?

L’acompanyament des de casa

Per acompanyar emocionalment els infants en el procés de començar l’escola hem de procurar:

  • Transmetre alegria i entusiasme pel nou curs
  • Fer els preparatius de manera relaxada, sense transmetre estrès, i fer participar els infants
  • Mostrar comprensió, complicitat i benestar
  • Demostrar confiança i apoderar als infants perquè siguin autònoms
  • Encomanar-los l’interès i la motivació per aprendre i pel descobriment
  • Recuperar els hàbits de son i dels àpats uns dies abans de començar
  • Afavorir alguna trobada amb els amics i amigues de l’escola perquè es retrobin i s’expliquin les vacances abans de començar

L'acompanyament emocional és clau perquè els infants comencin el curs amb bon peu Share on X

L’acompanyament un cop a l’escola

A l’escola els/les professionals que acullen els nens i nenes fan també aquest acompanyament emocional, transmetent alegria i entusiasme, encomanant il·lusió i mostrant molta comprensió i complicitat.

La Maite, monitora d’acollida des de fa més de 10 anys ens explica que fomentar les entrades tranquil·les és fonamental: “els primers dies els infants arriben desorientats, sobretot els més petits, i se’ls hi fa difícil dir adéu als seus pares”, ens comenta, “per això cal que l’entrada es faci amb tranquil·litat, amb temps, sense presses, que els infants tinguin un espai preparat per començar a jugar o mirar contes i que el pare o la mare els puguin acompanyar a dins l’aula”.

La Maite també ens parla de les emocions: “les monitores mostrem entusiasme i alegria, els hi preguntem per les vacances i els motivem per les noves experiències que tindran durant aquest curs”. A més a més, diu que cal respectar les pors, els dubtes i neguits dels infants, practicar l’escolta activa i ser molt comprensius. I finalment, conclou:  “Durant la primera setmana del curs hem d’estar especialment alerta a les reaccions i les emocions dels infants, perquè és durant aquests dies que s’establiran els vincles i la confiança”.

Segons la Mireia, directora de l’escola Martí Inglès de Palau-saverdera, l’ingredient principal és la paciència: “A l’escola, expliquem i treballem amb els nens i nenes les normes de la classe i de l’escola. Les anem introduint a poc a poc i donem una mica de marge fins que estan ben adquirides. Sobretot quan hi ha canvi de cicle, que és quan hi ha més canvis de dinàmica“.

L’ideal és que a p3 fem uns dies d’adaptació“, afegeix la Mireia, “a la nostra escola els primers dies intentem fer l’adaptació en petits grups i afavorim que els pares i mares puguin entrar a l’aula, coneguin a les mestres i acompanyin una estona els infants en la descoberta”. I finalment afegeix: ” L’adaptació no és només del nen o nena, sinó de tota la família. Els primers dies s’han d’assentar les bases per a una bona relació família-escola”.

Tornar a l'escola vol dir retrobar, descobrir, adaptar-se, il·lusionar-se, créixer Share on X

infografia començar curs bon peu Fundesplai

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai