Un espai familiar és un espai d’educació no formal on adults i infants de 0 a 3 anys comparteixen jocs, experimenten i creixen tot relacionant-se i compartint experiències amb altres famílies.

En un espai familiar es potencia la socialització, es reforça el vincle afectiu amb la família i s’afavoreix el joc lliure i espontani dels nadons, mentre s’assessora i es recolza als adults que se’n fan càrrec en qüestions relacionades amb la criança i l’educació. S’afavoreixen les dinàmiques de grup, les converses i l’intercanvi d’experiències entre les famílies.

El gran objectiu d’un espai familiar és, per tant, incidir en la millora de la qualitat de vida dels nens i nenes mitjançant un espai de trobada entre famílies acompanyades d’un/a professional. Vols conèixer els espais familiars de Fundesplai?

Per què són necessaris els espais familiars?

  • Per afavorir un vincle afectiu sa, a través de l’escolta i l’acompanyament.
  • Per potenciar la socialització dels nadons i les seves famílies.
  • Per acompanyar a la família en la seva tasca educativa, proporcionant ajut, suport i recursos educatius.
  • Per legitimar, apoderar i donar confiança a la família en la seva tasca educativa.
  • Per prevenir situacions de risc en l’infant i la família i oferir el suport i els recursos adients.
  • Per prevenir i combatre l’aïllament social de les famílies amb infants petits.
  • Per afavorir que les famílies comparteixin amb altres famílies el creixement dels seus fills/es, possibilitant que es creïn xarxes de relacions socials de convivència i suport, aprenent de les diferències familiars i culturals.
  • Per afavorir la participació de les famílies a la comunitat.

La màgia d’un espai familiar

Una sessió en un espai familiar està plena de moments màgics. En un primer moment es fa la benvinguda a les famílies; adults i infants s’instal·len, s’apoderen de l’espai. Després, en general, hi ha una estona de conversa entre adults on en general surten a la llum molts dubtes i pors.

La Carmen, usuària d’un espai familiar, ens explica: “un dia quan vaig arribar, molt cansada perquè no havia dormit en tota la nit i la meva filla no parava de plorar des de feia hores, l’educadora em va dir bon dia i en aquell moment vaig explotar i em vaig posar a plorar jo també. Em va acompanyar, vaig seure entre les altres mares, vaig estirar la meva filla al matalàs, davant meu, però no podíem parar de plorar, ni ella ni jo. I aleshores, amb el contacte i la comprensió de l’educadora i les altres mares em vaig anar relaxant. Vaig mirar a la meva filla i vaig veure que em somreia“.

Durant la conversa dels adults els infants gaudeixen d’una estona de joc lliure en el que poden interactuar amb els altres nens i nenes i amb els adults. Després s’ha de recollir i per acabar normalment hi ha una dinàmica en grup guiada per l’educadora amb cançons, massatges, jocs de falda i de relació que acaben de tancar la sessió amb calma, caliu i alegria.

La Marta, una altra usuària d’un espai familiar, ens explica també la seva experiència: “vaig començar a assistir a un espai familiar perquè em passava moltes hores sola a casa amb el meu fill i necessitava sortir i compartir amb altres persones que estiguessin passant pel mateix que jo“.

Després, afegeix: “era un grup de famílies molt diverses, hi havia mares de diferents cultures a la meva, hi havia algun avi i també dos pares. I tots teníem en comú l’amor pels nostres fills, la voluntat d’educar-los el millor possible, molts dubtes, i molta soledat acumulada“. I acaba oferint-nos una reflexió: “crec que la criança no hauria de ser un procés solitari, sinó que ha de ser un procés social i compartit, un procés de xarxa. Assistir a un espai familiar em va canviar la vida, em va fer viure la criança amb tranquil·litat, felicitat i molta companyia. I a més a més, tant al meu fill com a mi ens va fer conèixer nous amics que encara conservem set anys després“.

Què es fa en un espai familiar?

Cada espai familiar té les seves pròpies dinàmiques i metodologies, però en general, en un espai familiar els infants hi troben materials diversos organitzats en racons que possibiliten la descoberta autònoma, l’experimentació, l’aprenentatge i el desenvolupament cognitiu, emotiu i social. També s’hi fan algunes activitats específiques com la dansa amb nadons.

L’infant se sent acollit, respectat i en confiança perquè té la mare, el pare, l’avi o el seu adult de referència ben a prop, i això l’ajuda a socialitzar-se amb altres persones amb tranquil·litat.

Per als adults, els espais familiars tenen un gran valor: a l’espai familiar poden observar els infants amb més distància i descobrir com es relacionen amb les altres, i mentrestant, anar establint relacions amb altres adults en situacions similars, compartint l’experiència de la criança i els seus dubtes sobre la cura dels nens i nenes. Els espais familiars ofereixen als adults un espai s’aixoplug, de recolliment, de compartir des de la calma, de comprensió i d’acompanyament.

Punts clau per organitzar un espai familiar

  1. Els professionals: comptar amb educadors/es professionals i qualificats en petita infància i família. Les funcions que haurà de fer el/la professional són sobretot: preparar prèviament l’espai i els materials perquè resulti acollidor i estimulant, i durant l’activitat, tenir una actitud d’acompanyament, observació, escolta activa i respecte absolut cap a la família, sense massa intervenció.
  2. L’edat dels infants de les famílies usuàries: hi ha espais familiars per a infants de 0 a 1 any (habitualment se’ls anomena Espai Nadó), n’hi ha que són de 0 a 3 anys i d’altres que són de 0 a 6. A partir d’aquí, totes les decisions que prenguem estaran condicionades per la franja d’edat a la què ens dirigim.
  3. La ubicació i el local: pensar en una ubicació amb un bon accés per a les famílies i considerar si cal un espai físic nou o es pot fer servir algun local d’una infraestructura ja existent. Tenir en compte que hi haurà d’haver un espai per a cotxets a l’entrada, lavabos per a petits i grans i també un pati o terrassa per fer activitats a l’exterior.
  4. El disseny dels espais i materials: l’espai ha d’estar pensat per poder acollir entre 1 i 15 famílies, ha de ser acollidor, i tant l’espai com el material han de ser segurs i higiènics. L’espai ha de possibilitar un ambient relaxat, de comunicació i confiança. L’organització de l’espai ha de permetre el moviment i el joc lliure dels infants, tenint en compte les necessitats diverses a cada franja d’edat entre 0 i 6 anys, i també les necessitats dels adults que els acompanyen.
  5. Definir horaris i normativa: La majoria d’espais familiars ofereixen com a mínim 2 sessions setmanals, i és recomanable que hi hagi horari de matí i horari de tarda. La normativa respecte les entrades i sortides, el menjar, les sabates i altres aspectes ha de quedar ben definida i ser comunicada a les famílies usuàries.
  6. El treball en xarxa amb altres agents del territori (escoles, professionals de salut, administració, associacions,…) és molt important perquè l’espai familiar funcioni i quedi ben integrat a la comunitat.
  7. La difusió i promoció: un cop l’espai familiar està a punt, s’ha d’organitzar un bon pla de difusió i promoció al territori perquè les famílies coneguin l’espai. Les activitats en família, xerrades i portes obertes poden ajudar a fer aquesta difusió.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai