A l’Escola La Sínia de Molins de Rei es desenvolupen estratègies educatives avançades des de fa dotze anys.

Els infants es mouen pels espais d’aprenentatge i treballen a partir de les pròpies motivacions i interessos. A més a més, fan un treball pel col·lectiu, on es vinculen els aprenentatges amb el compromís i el servei per als altres, el sentiment de pertinença al grup, la capacitat de treball cooperatiu, l’organització i la resolució de problemes.

Els alumnes de La Sínia s’autoavaluen. Segons la directora del centre, Teresa Fisas: “l’autoavaluació és un procediment fantàstic per a desenvolupar la competència de l’aprendre a aprendre, per a fer que l’infant detecti els seus punts forts i les seves mancances, per a que s’apropiï d’objectius d’aprenentatge“.

Teresa Fisas considera que aquestes metodologies representen un canvi de paradigma que col·loca l’infant en el centre de l’acció educativa, com a pivot de tot el que passa a l’escola. I diu que “a partir d’aquesta mirada integral tenim la ferma voluntat d’acompanyar als infants, i de posar al seu abast eines per despertar la seva curiositat i les ganes d’aprendre“.

L’escola La Sínia és una de les 26 escoles pioneres que formen part del programa Escola Nova 21.

L'infant i la seva motivació són el centre de l'acció educativa de les escoles innovadores Share on X

El programa Escola Nova 21: aliança per a un sistema educatiu avançat

Escola Nova 21 és un programa que té el propòsit de contribuir a què tots els infants i joves gaudeixin d’un aprenentatge rellevant i amb sentit. Escola Nova 21 és un procés col·lectiu que vol catalitzar, en els propers tres anys, les experiències existents innovadores i confluir amb la recerca d’aprenentatge i el treball d’organismes internacionals. Una aliança que compta amb entitats, institucions i 26 escoles impulsores que volen incorporar a 200 centres educatius i que vol propiciar un canvi en profunditat i generar un sistema educatiu avançat.

Teresa Fisas, de l’escola La Sínia, ens explica que formen part d’aquesta xarxa d’escoles per donar cos a una mirada diferent de l’educació i aportar solidesa als projectes i estratègies educatives que ja s’estan impulsant a l’escola des de fa dotze anys. A més a més, amb EN21 pretenen estar al servei dels centres que volen fer el canvi, oferint-los acompanyament. Finalment, Fisas destaca que amb aquest programa tenen la voluntat de transformar l’educació, no només a partir de bones pràctiques, sinó d’una manera global.

Els promotors d’Escola Nova 21 són el Centre Unesco de Catalunya (UNESCOCAT), la Fundació Jaume Bofill, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i EduCaixa de l’Obra Social La Caixa, i tenen el suport de la FAPAC (Federació d’associacions de mares i pares d’alumnes de Catalunya), la FMRPC (Federació de moviments de renovació pedagògica de Catalunya), FemCat (Fundació d’empresaris de Catalunya), i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Segons Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, “la innovació és una estratègia d’equitat, i s’ha de posar l’esforç en aquells contextos més difícils“. Per tant, aquest programa té la voluntat de transformar l’educació a tot el territori i arribar als infants dels contextos socioeconòmics més desafavorits.

Un canvi fonamentat en la recerca

Aquest programa defineix un marc comú que han de tenir totes les escoles avançades:

  1. Un propòsit educatiu orientat a proporcionar competències per a la vida
  2. Pràctiques d’aprenentatge fonamentades en el coneixement de com les persones aprenen
  3. Mecanismes d’avaluació per a la orientació de l’aprenentatge amb capacitat de mesurar el ventall de competències implicades en una concepció holística de l’educació
  4. Una organització escolar autònoma i oberta, amb capacitat d’actualitzar la seva acció educativa

Un marc comú que es fonamenta en la recerca científica i en els 7 principis bàsics de l’aprenentatge segons la OECD, que són: (1) L’alumnat és el centre de l’aprenentatge, (2) l’aprenentatge és de naturalesa social, (3) les emocions són part integral de l’aprenentatge, (4) l’aprenentatge ha de tenir en compte les diferències individuals, (5) l’esforç de tot l’alumnat és clau per a l’aprenentatge, (6) l’avaluació continuada afavoreix l’aprenentatge, (7) aprendre és construir connexions horitzontals.

Perquè, tal com diu el director del programa Escola Nova 21 i president d’UNESCOCAT, Eduard Vallory, “per adquirir actituds i valors calen vivències“.

Els infants necessiten competències per a la vida del segle XXI. #escolanova21 Share on X

Una jornada per als docents que aposten pel canvi

Els promotors del programa, les 26 escoles avançades que ja en formen part, i 450 representants d’escoles i instituts d’arreu de Catalunya es van trobar el passat dissabte 21 maig en una jornada de treball al CosmoCaixa de Barcelona. Moltes persones que se sumen a la voluntat d’un canvi imminent en l’educació, perquè, tal com deia el filòsof i pedagog John Dewey (citat per Eduard Vallory): “Si avui ensenyem els infants com els ensenyàvem ahir, els robem el demà”.

La jornada va començar amb una presentació per part dels representats institucionals i els promotors del programa.

Elisa Duran, directora general adjunta de la Fundació LaCaixa va remarcar que ens trobem en un moment històric, i Josep A. Planell, rector de la UOC, va declarar que el programa ha de ser un motor de canvi per a tot el sistema. Per la seva banda, la Consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va reivindicar la tradició de renovació i innovació pedagògica de Catalunya al llarg de la seva història alhora que va situar el paper de l’Administració en la creació del marc d’actuació i en l’acompanyament actiu dels centres educatius.

Eduard Vallory, va destacar que amb aquest programa es pretén generar un canvi sistèmic, en xarxa, i va afegir “comencem una gran aventura i volem que tothom se’n senti part“.

Després de la presentació institucional es van començar els tallers de treball orientats a acompanyar els representants de les escoles i instituts en la seva reflexió inicial sobre quina és la seva capacitat de canvi. Aquest és el primer pas que els equips docents han de fer abans d’inscriure’s a la crida oberta per formar part del programa. Perquè els centres que s’hi sumin han de tenir molt clar que “serà una marató d’aprenentatges de tres anys“, segons Ismael Palacín.

Les escoles que vulguin participar en aquest procés els propers tres anys han de presentar la seva candidatura abans del 15 de juliol.

En el següent vídeo (canal youtube de la Fundació Jaume Bofill) podeu veure les dues hores inicials de la Jornada Escola Nova 21 del dissabte 21 de maig:

 

Més informació sobre innovació educativa i Escola Nova 21

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai