Avui reflexionem sobre la importància del joc lliure a la vida dels infants i el seu gran valor educatiu. Sabíeu que el 28 de maig és el Dia Internacional del Joc?

El joc lliure i espontani és un Dret dels Infants, hauria de ser l’activitat prioritària en el seu dia a dia. Tots els infants del món sigui quina sigui la seva situació, visquin on visquin, el que fan de manera innata és jugar. Cada infant, o grup d’infants, si els adults deixem una mica de marge, va trobant el moment i el temps que necessita per jugar sense cap objectiu. I tot jugant aprenen, experimenten amb els límits del seu cos, descobreixen el món i practiquen habilitats socials.

El joc lliure i espontani és especialment important en l’etapa dels 0 als 6 anys, en què la descoberta de les capacitats del propi cos a través de l’experimentació i la manipulació lliures són essencials per a un bon desenvolupament.

Els nens i nenes neixen amb la capacitat innata de jugar lliurement, però per aconseguir que tinguin aquest espai de llibertat els adults ens hem de relaxar i confiar: deixem que s’embrutin, que s’enfanguin, que rodolin per terres de diferents textures, que s’enfilin a una soca d’arbre, que juguin sota la pluja (si cal amb impermeable),… canviem el xip i donem prioritat al joc lliure en les seves activitats quotidianes, sense atabalar-los amb horaris i ritmes imposats pels adults.

Necessiten temps i espais estimulants per jugar. Sortim a la natura i deixem-los explorar sense cap objectiu. No diguem res, observem en silenci i descobrirem la màgia del joc que aflora des de les profunditats de l’infant.

Quan entren en un episodi de joc lliure és com si estiguessin en una bombolla atemporal i aïllada del món exterior. Estan en el joc i enlloc més. Són plenament presents en el que fan. I només així obtenen tots els beneficis del joc lliure. Respectem aquesta bombolla i evitem trencar-la amb ordres tipus: posa’t la jaqueta, marxem d’aquí deu minuts, vigila no t’embrutis…. no serveixen de res i l’únic que en traiem és la nostra pròpia irritació. Els adults posem massa paraules i ulls a sobre dels infants. Fins i tot sense voler-ho només amb un comentari estem dirigint el joc i trencant aquesta bombolla màgica.

Avui recordem el valor educatiu del joc lliure. Per afavorir-lo cal que ens relaxem, fem silenci i observem, només així sorgirà l'essència de cada infant. Click To Tweet

“El verb jugar només es conjuga amb el verb deixar” Francesco Tonucci

 

 

Els infants que estan acostumats a viure en un ambient de sobreprotecció, amb moltes normes i un ritme intens d’activitats dirigides podrien anar perdent la capacitat de fer joc lliure. Per això és important que totes les activitats de lleure organitzades incloguin un temps prioritari dedicat al joc lliure.

Als casals, les colònies, els esplais, al temps del migdia educatiu, als espais familiars i fins i tot a les activitats extraescolars… respectar i prioritzar les estones de joc lliure és essencial per desenvolupar adequadament la nostra funció educativa. Recordant, també, que el joc lliure no dirigit pels adults més pur és aquell que no precisa de grans coses materials, ja que l’absència d’aquests estimula més la imaginació i la creativitat. Els entorns naturals, per tant, ofereixen un espai idoni per estimular el joc lliure. Gaudim de la natura tot jugant!

Beneficis del joc lliure

  • És una gran font de gaudi i felicitat
  • Estimula la creativitat i la imaginació
  • Afavoreix l’autonomia
  • Contribueix a saber gestionar els espais de llibertat
  • És vehicle per a l’expressió i canalització de sentiments i emocions
  • Ajuda a desenvolupar la psicomotricitat
  • Enriqueix el desenvolupament cognitiu
  • És una gran font d’aprenentatge
  • Afavoreix la cohesió de grup (si és en grup)
  • Fa créixer les capacitats socials (si és en grup)
  • Estimula la curiositat i l’experimentació
  • Enforteix l’autoestima

“Tots els aprenentatges més importants de la vida es fan jugant en la primera etapa de vida (de 0 a 6 anys)” Francesco Tonucci

 

joc lliure simbòlic caseta

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai