A vegades fer sortir els infants de casa i que vulguin passejar per la muntanya o sortir de la ciutat ens costa molt, però si els animem a fer-ho amb un dels jocs més coneguts arreu i que posaran a prova l’orientació i concentració dels infants?

Parlem del geocaching o geocerca, és un joc a l’aire lliure que consisteix a buscar i trobar tresors amagats amb l’ajuda d’un GPS. Va néixer l’any 2001 i ara ja és tan popular que hi ha més de 2 milions de catxés (tresors) amagats en tot el món; a les ciutats, a la natura, als boscos, muntanyes i fins i tot a dins el mar! I a Catalunya se’n poden trobar més de 3.000! Així que no hi ha cap excusa!

El Geocaching aplicat a l’educació

El Geocaching afegeix motivació i estimula els infants a caminar, a implicar-se en l’activitat i a gaudir de la natura. A més a més, ofereix un context lúdic idoni per desenvolupar l’esperit crític, treballar en equip i cooperar amb els companys.

El Geocaching és una gran oportunitat per desenvolupar les competències bàsiques a través de l’activitat física i l’orientació. És una combinació ideal entre l’ús de la tecnologia, la gamificació de l’aprenentatge i activitat a l’aire lliure. Es poden fer geocachings de coneixement de l’entorn, de matemàtiques, de medi natural, de geologia, geografia, història, i fins i tot literatura.

Hi ha rutes literàries amagades per les ciutats o per indrets que inspiren novel·les o poemes. Hi ha catxés especials que s’anomenen EarthCaches que marquen punts destacats de la geologia del territori i transmeten coneixements sobre el medi ambient. Hi ha institucions, governs, museus i parcs naturals que fan servir el Geocaching o els EarthCaches per crear rutes d’interès paisatgístic, natural o cultural en el territori. També hi ha escoles que creen circuïts de pistes amb trencaclosques geomètrics dins el tresor i preguntes matemàtiques que s’han de resoldre per trobar el següent catxé o tresor.

Inicialment, el Geocaching no estava dissenyat com a eina educativa, però mica en mica ha anat guanyant adeptes en el món educatiu perquè ha quedat demostrat que pot ser una gran eina que afavoreix els aprenentatges vivencials i significatius. Cada vegada hi ha més escoles, esplais i famílies que busquen o amaguen tresors i participen d’aquest joc global, perquè una excursió a la muntanya, una sortida escolar o unes colònies poden tenir encara més emoció amb el Geocaching!

Com preparar una sortida amb Geocaching?

A continuació et donarem algunes indicacions per poder dur a terme una activitat de geocaching amb els infants i així passar una molt bona estona a la natura, treballant l’orientació i el treball en equip amb els companys i companyes.

1. Aconsegueix un dispositiu GPS

Actualment, amb qualsevol telèfon mòbil que tingui connexió a internet i GPS podem participar-hi. També es pot fer amb un dispositiu GPS més especialitzat.

2. Descarrega una aplicació gratuïta

Per poder jugar a Geocaching amb el mòbil us heu de descarregar una aplicació gratuïta que us facilitarà molt la feina molt la feina per buscar els amagatalls i ens ajuden a publicar fotos quan els hem trobat.  Les dues aplicacions de Geocaching més habituals són: Geocaching i c:geo.

3. Explora el mapa i tria el tresor que voleu anar a buscar

Per decidir, cal tenir en compte diversos factors: els dispositius dels quals disposeu, l’edat dels nens i nenes que us acompanyen i la localització. Els factors més importants a considerar quan estem començant són:

  • El tipus de catxé (tresor): N’hi ha de diversos tipus, però és recomanable començar pels tradicionals per anar agafant rodatge i entendre bé el funcionament del joc. Però si el que volem és un joc de pistes que vagi enllaçant un catxé amb un altre, haurem de triar un Multi-cache. També hi ha els Mysery cache que ens fan passar proves i trencaclosques abans de poder continuar.
  • La mida del catxé (tresor): per iniciar-se al món del Geocaching amb infants és preferible començar pels catxés grans o mitjans (amb més estrelles) són més fàcils de trobar i més estimulants per als nens i nenes. A més a més, a dins hi poden haver objectes d’intercanvi (agafes algun dels objectes de la capsa a canvi de deixar-ne un altre) o objectes viatgers (geocoins –geomonedes- o travel bugs que viatgen per tot el món saltant de catxé a catxé).
  • La dificultat: Per iniciar-nos en aquesta aventura hem de ser modestos i començar pels catxés de poca dificultat (valor de dificultat 1 o 1,5) per evitar la frustració de no aconseguir trobar-lo.
  • Altres atributs: Alguns catxés tenen una icona especial que indica que està «recomanat per a nens». Podem aprofitar aquesta informació i començar per aquí.

4. Fes una prova

Fes una prova! Busca primer el tresor tu mateix/a, per veure si és viable per fer-lo amb els infants o joves. Així podràs veure si la dificultat s’ajusta a les necessitats del grup. Fes els ajustos que siguin necessaris. És important valorar la durada del joc. Si només comptem amb una jornada escolar, haurem d’incloure al temps de cerca el temps de transport (ens apropem al catxe en autocar, en tren o caminant?). Però si es tracta d’una activitat puntual de les colònies només valorarem el temps de la cerca del tresor.

5. Convida el grup a jugar

Convida a tot el grup d’infants o joves a participar. Si es fa a través d’un centre d’interès o d’algun personatge imaginari encara afegim més emoció al joc. Estableix unes normes del joc clares: podem fer un joc més cooperatiu o més competitiu (en aquest cas, podem repartir uns quants GPS, un per cada 4 o 5 infants, per exemple). Sempre cal tenir en compte la quantitat de dispositius que tenim per fer-ho i el suport de persones adultes per controlar que tots els grups ho puguin aconseguir.

6. A l’aventura!

Un cop seleccionat el tresor que voleu trobar, només cal seguir les coordenades! Però un cop arribats a tocar del punt, haurem de trobar l’amagatall precís i això requerirà del nostre instint més intuïtiu. On estarà amagat el tresor? A sota una pedra? Lligat en una branca? Enterrat a terra? Entre les herbes? En una cova? Bona sort!

7. Enregistra la troballa

Un cop trobat el catxe, marcarem amb un bolígraf el dia que l’hem trobat al llibre de visites, i després també el marcarem com a trobat al web geocaching.com, o simplement a través de l’aplicació. Ara ja en podem seleccionar un altre! Ens atrevirem amb un Multi-cache? O potser una ruta de Earthcaches? O un Mistery cache?

8. Amaga un tresor

Quan el grup ja estigui iniciat en el joc, podem plantejar-nos de crear els nostres propis tresors i amagar-los en llocs especials. En aquest cas, podem fer un procés participatiu dels infants i joves per decidir què posar dins els tresors i on amagar-los.

El Geocaching permet fer sortides escolars gratuïtes a l’entorn proper amb un estímul afegit. Podem cercar catxés amagats pel barri, al centre històric de la ciutat on vivim, o als parcs urbans. Fins i tot els podem crear nosaltres com a educadors/es per enriquir el nostre centre d’interès o projecte en què estiguem treballant, sigui la que sigui l’àrea o competència que vulguem potenciar.

GEOCACHING PROP DE LES NOSTRES CASES DE COLÒNIES

Ja t’hem dit que hi ha moltes rutes de geocaching arreu del territori, només cal que entreu al mapa de l’aplicació i les descobriu. Prop de les nostres cases de colònies també n’hi ha moltes, així que ja no teniu cap excusa per no passar una bona aventura enmig de la natura. Te’n posem alguns exemples!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

T’organitzem una sortida escolar?

Fem sortides d'un dia de moltes temàtiques diferents, a les cases de colònies o de Km0, que vol dir que us acompanyarem en la descoberta de l'entorn natural proper a l'escola. Tenim sortides específiques per a cada edat: des d'infantil fins a Batxillerat. Ens adaptem a les necessitats de cada escola.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai