Avui, a les portes de Sant Jordi, us hem preparat una selecció de contes i llibres de literatura infantil i juvenil que ens poden ajudar en la nostra tasca de l’educació en valors.

La lectura acompanya els infants i joves en el descobriment del món i en l’aprenentatge d’actituds i valors com la convivència, la llibertat, el respecte, la igualtat, l’equitat, la responsabilitat, el compromís, la inclusió, l’honestedat, la solidaritat, la tolerància, la sostenibilitat i l’amor per la natura.

Hem organitzat la selecció en 4 grups d’edat: contes a partir de 3 anys, contes i primeres lectures a partir de 7 anys, novel·les a partir de 9 anys, i l’últim apartat l’hem dedicat als adolescents amb novel·les a partir de 12 anys.

També pots descarregar-te aquí les dues guies temàtiques de contes i novel·les per a infants i joves que hem fet des de Fundesplai:

Contes per estimar la natura – 2021 – Fundesplai

Guia de contes i novel·les sobre migracions, refugi i convivència – 2020 – Fundesplai

Guia de contes i novel·les per la igualtat de gènere i la violència zero – 2018 – Fundesplai

 

A partir de 3 anys

De què fa gust la lluna? (Michael Grejniec, Ed. Kalandraka)

conte De què fa gust la lluna

Una tortuga vol saber quin gust té la lluna. Però necessitarà l’ajuda d’altres animals per poder-ho aconseguir. Un llibre que ens parla de la importància de la cooperació, el treball en equip i l’estratègia compartida.

El peix irisat (Marcus Pfister, Ed. Beascoa)

conte El peix irisat

El peix Irisat té escates de mil colors i diuen que és l’animal més bonic de l’oceà. Però els altres peixos no volen jugar amb ell i se sent molt sol. A través d’il·lustracions meravelloses aprendrem la importància de saber compartir.

El cassó del Gerard (Isabelle Carrier, Ed. Joventut)

conte El cassó del Gerard

Partint de la metàfora d’arrossegar un cassó, l’autora ens narra les dificultats d’en Gerard per relacionar-se amb els altres. Un llibre extraordinari per parlar de com trobar solucions a les dificultats.

El punt (Peter H. Reynolds, Ed. Serres)

conte El Punt

En acabar la classe d’art, la Vashti es queda quieta davant del paper en blanc. La mestra l’anima a dibuixar alguna cosa, però ella sent que no pot, que no és cap artista. Aleshores, clava el llapis al paper enfadada i diu: “Ja està”. Però el que no sap la Vashti és que aquest gest demostra la seva creativitat. El Punt és una història preciosa sobre l’esperit creatiu que tots tenim dins nostre.

Les paraules dolces (Carl Norac i Claude K. Dubois, Ed. Corimbo)

conte Les paraules dolces

Lola es desperta amb un munt de paraules dolces a la boca i té la necessitat de dir- les a algú, però, el pare i la mare estan molt ocupats i no els hi pot dir. Aquest conte tan dolç ens parla de la importància d’expressar els sentiments i emocions.

És broma (Karen Sapp, Ed. Pirueta)

conte És broma

Aquest llibre ens parla d’un mico al que li agrada molt fer bromes pesades als seus amic, fins que un dia es fica en un bon embolic per culpa de les seves bromes. Un conte divertit per treballar la convivència.

El petit avet (Núria Font i Fernando Krahn, Ed. Cruïlla)

conte El petit avet

El petit avet està trist perquè no li surten fulles com als altres arbres, però un dia, en despertar-se, veu que té les branques plenes d’agulles verdes com la resta. Un conte que ens convida a desenvolupar l’autoestima i l’autoconeixement.

Col·lecció Minty la fada (Gemma Lienas i Àfrica Fanlo, Ed. Estrella Polar)

col·lecció de contes d'educació emocional Minty la fada

Col·lecció de llibres d’educació emocional amb un personatge en comú: la fada Menta, una fada minúscula que ajuda els nens i nenes a reflexionar sobre les emocions i la resolució de conflictes.

En Benet i el seu roure (Claude Levert, Associació de mestres Rosa Sensat)

conte En Benet i el seu roure

En Benet tenia un amic. Un arbre. Un roure El seu roure. Poderós espès, opac de tant fullatge. Així comença una història d’amistat entre un arbre i un nen que creixen junts al ritme de les estacions de l’any. Un llibre d’una bellesa increïble per treballar les emocions i els valors d’ecologia i amistat.

Laberint de l’ànima (Anna Llenas, Ed. Fanbooks)

conte Anna Llenas El Laberint de l'ànima

El nou volum de l’Anna Llenas sobre educació emocional, amb el mateix esperit i la mateixa màgia que El monstre dels colors, T’estimo (quasi sempre), i El buit. Aquest llibre és una col.lecció de 58 emocions i estats de l’ànima que et convida a retrobar-te amb cadascun d’ells en un viatge al teu interior.

A partir de 7 anys

Moletown – La ciutat dels talps (Torben Kuhlmann, Ed. Joventut)

conte Moletown: la ciutat dels talps

Al principi, hi havia un talp que vivia sol en un prat. Tenia tot el que necessitava. Però aviat van arribar més i més talps: les talperes van convertir-se en caus molt intricats i l’abundància del prat va desaparèixer. Aquest llibre ens parla del delicat equilibri de la convivència i la repartició dels recursos.

L’arbre de la paraula, recull de contes (Meritxell Seuba, Ed. ING Ediciones)

recull de contes L'Arbre de la paraula

En un prat pentinat pel vent hi havia un arbre estrany. Durant el dia semblava un arbre qualsevol. Però quan arribava el capvespre, de les branques sortia una remor suau. Contes que parlen de valors com la justícia, el respecte, l’enginy, la valentia, l’amistat, la comprensió i la solidaritat. A l’Àfrica, l’arbre de la paraula és el millor lloc per dialogar, intercanviar punts de vista i resoldre conflictes.

Wangari i els arbres de la Pau (Jeanette Winter, Ed. Ekaré)

conte Wangari i els arbres de la pau

Una història real sobre la vida de Wangari Maathai, nascuda en un petit poblat de Kenya, que va rebre el Premi Nobel de la Pau l’any 2004. Wangari vivia envoltada d’arbres. Quan creix, comença una massiva desforestació, i Wangari tem que aviat tot el bosc sigui destruït. Decideix sembrar nou arbres petits i inicia una acció ecologista en favor de la reforestació.

Oulembe, el saurí (Joan de Déu Prats i Àfrica Fanlo, Intermón Oxfam)

conte Oulembe, el saurí

Oulembe és un nen que viu a l’estepa africana. El seu pare és el saurí del poble, és a dir, la persona encarregada de localitzar l’aigua. Al lloc on viuen, l’aigua és molt escassa i la tasca d’anar-la a buscar és fonamental per a la vida dels veïns. Un conte sobre la convivència, les desigualtats i la sostenibilitat.

La formiga Piga Lliga (Emili Teixidor, Ed. Cruïlla)

conte La formiga Piga lliga

Amb l’arribada de la primavera la vida reneix al bosc i al formiguer. La Formiga Piga sap que la vida comporta conflictes i problemes i que és de savis aprendre a trobar camins per resoldre’ls. Aquest és el primer volum de la col·lecció de les aventures de la Formiga Piga Lliga.

La Tània i totes les tortugues (Muriel Villanueva, Ed. Cruïlla)

llibre de lectura La Tània i totes les tortugues

La Tània està enfadada amb el pare perquè no li vol comprar una tortuga. Però, després d’una visita a un centre de recuperació d’amfibis i rèptils, la nena comprèn que val més que els animals visquin en llibertat, en el seu entorn natural.

Contes per canviar el món (José Luis Gallego, Ed. Viena)

recull de contes "Contes per canviar el món"

Canviar el món ens pot semblar una cosa molt complicada, que només pot tirar endavant la gent que té un càrrec important, com ara els caps de govern o els presidents de les grans empreses. Però… i si canviar el món fos en realitat molt senzill? Amb aquest recull de contes de José Luis Gallego podrem aprofundir en els valors de l’amistat, la solidaritat, la cooperació, la participació, el compromís, i molts d’altres, amb l’eix transversal de la sostenibilitat.

A partir de 9 anys

El petit príncep (Antoine de Saint-Exupery, Ed. Empúries)

llibre El Petit príncep

Una obra mestra, un clàssic de la literatura universal que ens parla de valors com l’amistat, l’amor, la generositat, la bondat, l’empatia, la imaginació, i l’entusiasme pel coneixement. Aquests valors s’enfronten a l’individualisme i l’afany de possessió que aboca a les persones a la solitud.

Col·lecció Emi i Max (Gemma Lienas, Ed. La Galera)

llibre infantil Emy i Max

En aquesta col·lecció, l’Emi i en Max viuen aventures amb un rerefons de ciència i sostenibilitat. Les seves aventures són: els pous contaminats, l’amenaça del virus mutant, els elefants enfurismats, els lèmmings bojos, l’asteroide destructor, el llac assassí, la glacera verinosa, les balenes desorientades.

El vol de l’oreneta (David Cirici, Ed. Cruïlla)

llibre infantil El vol de l'oreneta

Seydou és un nen de Mali, orfe de pares, adoptat per una família de Barcelona. En Seydou se’n torna a l’Àfrica, des de Barcelona, en resposta a la crida d’una amiga seva d’infantesa. Allà, passa un munt d’aventures mentre redescobreix la seva terra.

Les ales roges (Miquel Rayó, Ed. La Galera)

llibre infantil Les ales roges

En un paratge encara verge de Mallorca, el Salobrar, transcorre aquesta història, on dos nens, n’Andreu, que passa les vacances a casa del seu oncle, i en Jordi, que coneix pam a pam la finca perquè hi ha viscut sempre, s’assabenten d’un projecte d’urbanització del Salobrar que té la complicitat interessada de l’alcalde. Qui defensarà aquest paratge, les plantes, els animals, les ales roges dels flamencs?

Sempre em dic Pere (Emili Teixidor, Ed. Cruïlla)

llibre infantil Sempre em dic Pere

El barri dels Pins conserva un bosquet, que és un dels pulmons de la ciutat. Però un poderós constructor es planteja canviar els pins per blocs de pisos. En Pere, fill d’un conegut periodista, entra a treballar d’incògnit al Gran Hotel, propietat del constructor, i fa l’impossible per capgirar-li els plans.

Les rates malaltes (Emili Teixidor, Ed. Cruïlla)

llibre infantil Les rates malaltes

En Tori rep una trucada misteriosa del laboratori de la facultat de medicina en què li diuen que s’han escapat centenars de rates que havien estat contaminades. El noi inicia una recerca que el duu a descobrir que tota la humanitat corre perill.

A partir de 12 anys

L’home que plantava arbres (Jean Giono, Ed. Viena)

conte L'home que plantava arbres

En una comarca erma, deshabitada i inhòspita de la Provença, un pastor solitari planta arbres, milers d’arbres. Aquesta és la història d’Elzéard Bouffier, un home silenciós de muntanya que, sense que ningú en sàpiga res i sense esperar cap reconeixement a canvi, transforma el paisatge que l’envolta. Un cant a l’ecologia, la paciència i la bellesa.

Els diaris de la Carlota (Gemma Lienas, Ed. Empúries)

El diari taronja de la Carlota, Gemma Lienas

Llibres a cavall entre la ficció i la no ficció, cadascun centrat en un tema: el feminisme, la sexualitat i l’afectivitat, la violència, les drogues i la immigració i els drets humans. En la col·lecció dels diaris de la Carlota trobem els títols: La Carlota obre els ulls, El diari taronja de la Carlota, El diari groc de la Carlota, El diari blau de la Carlota, El diari vermell de la Carlota, El diari lila de la Carlota.

L’Albert i els coloms missatgers (Anna Vila, Ed. Barcanova)

llibre infantil L'Albert i els coloms missatgers

L’Albert voldria que els pares li compressin un mòbil per al seu aniversari. Tots els seus amics en tenen un i pensa que allò d’enviar missatges és molt útil. A casa seva, però, no pensen el mateix. Un llibre que ens parla de l’amistat, de les relacions entre avis i néts, de la cura i el respecte pels animals.

Charlotte (J. R. Palacio, Ed. La Campana)

novel·la Charlotte

Una nova novel·la de la sèrie del món de Wonder, amb els títols: Wonder, El capítol del Julian, Plutó i la Llibreta del professor Browne. Aquesta vegada, a través del relat de la Charlotte, descobrirem com viuen les noies que una part dels nens de la classe faci bullying a l’Auggie i al seu amic Jack Will, i també fins a quin punt els nostres prejudicis i l’afany de ser acceptats pels altres de vegades ens impedeixen ser nosaltres mateixos.

El manuscrit de Jules Verne (Abel Montagut, Ed. Barcanova)

llibre juvenil El manuscrit de Jules Verne

El Jean-Claude ha aparegut assassinat al local d’una ONG d’ajuda als immigrants, d’on han robat també un manuscrit de Jules Verne, un exemplar únic d’una novel·la desconeguda fins ara. A més, a les parets algú hi ha pintat unes frases racistes. Una novel·la que destaca els valors de l’amistat i reflecteix els problemes de la immigració en el context multicultural de l’Europa dels nostres dies.

La passió d’Alexandra (Xulio Ricardo Trigo, Ed. Barcanova)

novel·la juvenil La passió d'Alexandra

L’Alexandra és una noia catalana d’origen ucraïnès. Té fama de ser divertida, els sus companys i companyes l’aprecien, malgrat que no sempre comprenen les seves dèries, una mica insòlites per a la majoria. Aquest fet la fa sentir diferent i li fa cercar espais de solitud on gaudir de les seves aficions. Una història plena d’amistat, amor, resolució de conflictes, i molt més!

Una ampolla al mar de Gaza (Valérie Zenatti, Ed. Cruïlla)

novel·la juvenil Una ampolla al mar de Gaza

A Jerusalem, l’horror dels atemptats s’ha convertit en una rutina. Però la Tal, una noia israeliana de disset anys, no s’acostuma a tanta violència. Per tal de superar l’odi creu que ha de conèixer l’altra cara del conflicte, i aconsegueix posar-se en contacte amb en Naïm, un palestí de vint anys, per mitjà del correu electrònic.

Una mà plena d’estels (Rafik Schami, Ed. La Magrana)

novel·la juvenil Una mà plena d'estels

Una mà plena d’estels és el diari d’un adolescent sirià, del qual no sabem el nom, i que escriu des de Damasc. El somni del noi és ser periodista i malgrat la pressió familiar aconsegueix el seu propòsit. Una obra mestra que és un cant a la llibertat.

La meva família i altres animals (Gerald Durrell, Ed. La Butxaca)

novel·la La meva família i altres animals

Convertida ja en un clàssic universal, La meva família i altres animals narra les peripècies d’una família insòlita, desbaratada i molt poc convencional que decideix abandonar Anglaterra per instal·lar-se a l’illa grega de Corfú, on el protagonista descobreix els secrets dels animals més insòlits. Una novel·la que transmet l’amor i el respecte per la natura.

Delicte ecològic (Josep Lorman, Ed. Estrella Polar)

novel·la juvenil Delicte ecològic

Una empresa important dels voltants de Barcelona es veu involucrada en un escàndol d’abocaments il·legals. Les investigacions paral·leles de l’inspector de Medi ambient Ricard Muns, la doctora Ingrid, tècnica de l’empresa afectada, i en Daniel, un noi mut, fill del vigilant de l’empresa, resolen el misteri.

L’aventura de Saïd (Josep Lorman, Ed. Cruïlla)

novel·la juvenil L'aventura de Saïd

Seduït pel cotxe del seu amic Hussein i empès per la misèria i la manca d’expectatives, Saïd, un jove marroquí, decideix deixar el seu poble, Xauen, la seva família, els seus amics i Jamila, la noia que estima, per llançar-se a l’aventura d’obrir-se camí a Barcelona.

Altres recursos per descobrir contes per educar en valors

Blogs i webs:
Guies i llibres:

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai