El llenguatge del cos és una forma privilegiada de comunicació a la primera infància.
L’activitat de dansa amb nadons ens ofereix l’oportunitat de promoure aquesta comunicació no verbal, donant-li valor i afavorint el contacte físic i visual entre l’adult i l’infant. D’aquesta manera la família es relaxa, es diverteix, comparteix el moviment al ritme de la música…. i es va enfortint el vincle emocional. La dansa amb nadons esdevé un joc sensorial i motriu que potencia la sincronia infant-adult.
Als Espais Familiars de Fundesplai, orientats a famílies amb infants de 0 a 6 anys, oferim propostes de dansa amb nadons que es basen en la dansa espontània que afavoreix el moviment natural en l’ésser humà.
Perquè considerem que els nadons són competents i autònoms pel que fa a les seves capacitats motrius i de comunicació no verbal des del moment del naixement, i per tant, hem d’aprofitar l’oportunitat de comunicar-nos amb ells i elles a través del llenguatge corporal. Són sensibles a un gran ventall de signes no verbals (expressions facials, to de veu, gestos, tacte, moviment, …), i la dansa els ofereix un registre de comunicació que poden entendre i en el que poden participar.
La dansa des del naixement dóna continuïtat al moviment de vaivé al que el nadó-fetus estava acostumat dins el ventre de la mare. Durant l’embaràs, el fetus està en interrelació amb la mare a través del seu cos, sentint constantment el batec del seu cor, la respiració, el ritme en el moviment, la seva veu,…
El naixement és un canvi de medi, però quan l’infant està en contacte directe amb el cos de la mare percep el mateix batec del cor, la mateixa respiració, la mateixa veu, el mateix ritme en el moviment i això el reconforta, el calma, el fa sentir-se protegit. Per això quan el tàndem mare-nadó es posa a ballar lliurement experimenta un sentiment de sincronia, fusió i vincle que els aporta benestar, calma, connexió i molts altres beneficis.
A més a més, també en el cas de mares adoptives, pares o àvies, la dansa amb els nadons pot ser crucial en el desenvolupament del vincle, per això creiem molt oportú oferir aquesta activitat als espais familiars, on poder compartir l’experiència amb altres famílies.
Alguns beneficis de la dansa des del naixement
- Enforteix el vincle emocional i la connexió entre la mare/pare i el nadó.
- Afavoreix la recuperació i confiança corporal de la mare després de l’embaràs, activant també el sistema limfàtic, circulatori i el to muscular.
- Estimula el sentit de l’humor, el plaer i la diversió.
- És relaxant tant per al nadó com per a la mare/pare, aportant benestar i calma a tots dos.
- Afavoreix la comunicació no verbal.
- És una oportunitat de participació activa del nadó des de les seves possibilitats motrius.
- Ajuda al bon desenvolupament del sistema vestibular que regula el sentit del moviment, l’equilibri, la coordinació i la postura.
- Estimula el sentit del ritme i l’entrenament de la memòria en el nadó.
- Afavoreix l’enfortiment del to muscular del nadó, el desenvolupament de l’orientació espacial, la vista, l’oïda i el tacte.
- Facilita la creació d’una xarxa de persones en la mateixa situació vital que poden compartir la criança.
- I segur que podríem fer la llista molt més llarga…
A què espereu? A ballar!
Podeu consultar els horaris dels nostres espais familiars i trucar per consultar quan es fan les sessions de dansa amb nadons.
Hem escrit aquesta entrada amb la col·laboració de la Gemma Palet, la nostra especialista en dansa en la petita infància.
La dansa amb nadons enforteix el vincle emocional, estimula la diversió, el relax, la comunicació no verbal, i sobretot, facilita la creació d'una xarxa de recolzament familiar importantíssima en famílies amb infants de 0 a 6 anys. Share on X
Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!