L’enfoc de l’educació emocional tant en l’àmbit escolar com en l’àmbit del lleure educatiu és essencial pel correcte desenvolupament dels infants. Tant als esplais com a les colònies o al Temps Educatiu del Migdia, cal que posem especial atenció en l’educació emocional dels infants i joves.

Entrevistem a la pedagoga i especialista en neuroeducació Anna Forés que ens explica com treballar les emocions amb els infants perquè tinguin eines per saber viure i conviure amb elles. En una època tan imprevisible com la que estem vivint, cal equipar els infants i joves amb eines per a la comprensió i gestió emocional que els ajudin a ser més resilients, a comprendre’s millor a ells mateixos i tenir relacions saludables.

“Treballar les emocions amb els infants és donar-los eines per apendre a viure i conviure”

1. Què entenem per educació emocional en els infants?

La base de l’educació emocional és, justament, prendre consciència de les nostres emocions, reconèixer-les i posar-hi nom. Es tracta de poder parlar del que sentim, de com estem, i de quina manera podem regular aquestes emocions per conviure millor.

2. A partir de quina edat la podem treballar?

Doncs ho podem fer des de ben petitons. Fixa’t que quan els infants més petits ploren ja és una expressió del seu malestar o la seva demanda. Ho fan per la seva necessitat de comunicar-se.

En el moment en el qual els nens i nenes poden posar-hi paraules, ja podem treballar les emocions d’una manera indirecta, per exemple a través de contes: què els passa als personatges, què creiem que estan sentint…

D’aquesta manera, a poc a poc poden guanyar vocabulari emocional. També podem explicar que totes les emocions són naturals (la tristor, la por o l’alegria…) i veure què podem fer davant de cadascuna.

3. Fins fa poc temps, dèiem als infants que no ploressin, que havien de riure. Què hem de fer amb aquestes idees?

Si tenim ganes de riure hem de riure, i si en tenim de plorar, hem de plorar. Aquesta és la manera de poder treure aquell neguit, malestar, impotència o dolor que sentim.

Per tant, hem de saber canalitzar aquestes emocions i poder-les expressar d’una manera sincera. També cal entendre per què ens sentim així i què fem amb aquestes emocions que estan presents en el nostre dia a dia.

4. Com podem fomentar l’educació emocional en els espais escolars de lleure?

Les emocions són bàsiques i primàries, això vol dir que estan presents tots els dies. Per tant, podem treballar les emocions a l’escola, amb les famílies, en el lleure…, en qualsevol espai.

Treballar les emocions significa reconèixer-les, posar-hi nom, saber què està passant i, després, saber-les canalitzar i entendre aquest estat que està fent que la nostra conducta pugui ser més o menys desitjada. Tot això cal treballar-ho a tots els espais per aprendre a gestionar-ho i poder conviure amb els altres.

5. Per què és important que els nens i nenes treballin les seves emocions?

Treballar les emocions amb els infants és donar-los eines per aprendre a viure i a conviure. Suposa ajudar-los a prendre consciència d’allò que sentim i com allò afecta el nostre comportament i el nostre pensament.

I a la inversa, allò que pensem també pot afectar les nostres emocions. Per tant, entendre aquests cercles és molt positiu perquè ens dona més control per poder dirigir la nostra vida cap a on volem.

Tot allò que ens ajudi a connectar amb les nostres emocions i amb les dels altres, a través de l’empatia o la compassió per sostenir els dolors dels altres, també ens ajudarà a créixer com a societat.

Anna Forés

Pegadoga i especialista en neuroeducació

Ja veus que les emocions són molt importants pel desenvolupament dels infants.

Si t’ha agradat l’entrada la pots compartir a xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai