Vivim en un món on quasi tot es regeix per la immediatesa i això condiciona a la nostra salut, les nostres accions, el nostre benestar, les nostres relacions… i també tot allò que té a veure amb els nostres infants.

Els nens i nenes són esponges, i aprenen de tot allò que veuen i que es fa al seu entorn, és per això que cal que els mostrem també la importància de conèixer i prendre consciència de l’aquí i de l’ara. Pot sonar una mica utòpic, però si segueixes llegint, segur que t’animaràs a provar el Mindfulness amb els teus infants!

QUÈ ÉS EL MINDFULNESS O L’ATENCIÓ PLENA?

Parlar de mindfulness és parlar de posar l’atenció plena en el moment present, no en allò que ha passat o que passarà. Tot això, sense fer cap judici i acceptant tot el que està passant.

La pràctica del mindfulness ajuda a ser conscients del que passa i a ser capaços d’actuar correctament, sent conscients de nosaltres mateixos, del que pensem, sentim i de l’entorn en el qual ens trobem,

És molt freqüent que en el nostre dia a dia no sapiguem què és tot el que fem, perquè hi ha moltes coses que les fem per inèrcia, com si portéssim un pilot automàtic, i sempre les fem de la mateixa manera. Pensa-hi: ets conscients de com et rentes les dents? I com et dutxes? Com remenes el cafè o tanques la porta de casa? Sovint no sabem si hem tancat amb clau, oi? Tot això és perquè no ho fem amb consciència plena, sinó que ho fem automàticament.

Quantes vegades has arribat a l’escola o a la feina i no saps ni per on has passat, ni què has vist o si ha passat alguna cosa…? Doncs, si totes aquestes accions i aquests escenaris en els que ens trobem cada dia, poséssim una mica d’atenció plena, ens beneficiaria a nivell físic i mental.

EL JOC LLIURE, UN MOMENT D’ATENCIÓ PLENA

El joc lliure és molt important en l’etapa dels 0 fins als 7 anys, una etapa en la qual la descoberta de l’entorn, de les capacitats del cos i de l’experimentació, permet a l’infant desenvolupar-se en tots els àmbits.

I aquests moments de joc lliure pels infants, són moments on l’atenció plena té una presència constant. Els infants entren en una dinàmica de joc en la qual prenen consciència total d’allò que fan en aquell moment, és a dir que estan practicant el Mindfulness sense saber-ho. I és que el joc lliure té un munt de beneficis molt valuosos pels infants, i cal que els adults no siguem qui els impedeixi de practicar-lo.

El món canviant en el qual vivim i els constants estímuls que els infants reben (de pantalles, de presses familiars, de les activitats…), té un impacte directe en el seu dia a dia i per tant en la capacitat innata d’estar en l’ara i aquí. Cal que aquesta percepció del temps i de l’espai tan positiva en edats primerenques, no es perdi cada vegada més aviat. Et recomanem que llegeixis l’entrada sobre La màgia del joc lliure, on podràs veure’n els beneficis i prendre consciència que sovint som els adults qui impedim als infants d’experimentar i sentir-se lliures jugant.

joc lliure Fundesplai

EL MOVIMENT SLOW

Parlar del moviment slow vol dir parlar d’una manera de fer i de pensar que promou viure amb calma per tal de tenir una vida més saludable i plena. En aquesta societat on tot gira al voltant de la immediatesa, aquest moviment cada vegada està prenent més protagonisme en molts àmbits. Parar, respirar, pensar en allò que estem fent, com ens sentim… Són aspectes als quals els adults no estem acostumats, però que els infants tenen de manera innata.

Segurament has sentit a parlar de l’slow food, que va ser el moviment pioner d’aquest corrent ideològic, i que vetlla per la idea del menjar amb calma, gaudint del procés de la cuina, dels gustos, de l’estona de menjar… Aquest tipus de moviments són els que permeten a les persones gaudir de l’aquí i de l’ara, i per tant poder tenir atenció plena en allò que s’està vivint.

LES BASES DEL MINDFULNESS

Jon Kabat-Zinn és un dels pioners del Mindfulness a nivell terapèutic, i defineix aquesta pràctica com la consciència que sorgeix de posar atenció intencionalment en el moment present i sense jutjar a les experiències que es despleguen en cada moment.(Kabat-Zinn, 2003). Tot i que es va iniciar la seva pràctica en l’àmbit més clínic, actualment es practica en molts àmbits com l’educatiu, esportiu, familiar, empresarial… Aquest autor destaca que hi ha 7 elements primordials per la pràctica de l’atenció plena:

 

No jutjar, tenir confiança, no esforçar-se en voler-ho aconseguir, tenir la ment de principiant, saber acceptar, deixar fer i tenir paciència; aquests passos són importants per tal de dur a terme una bona pràctica. De la mateixa manera que és crucial que els i les mestres que imparteixin aquestes sessions de Mindfulness també siguin practicants i conscients de la importància d’aquesta pràctica. Cal que hi hagi convenciment, si no els infants i joves no entraran en la dinàmica de la consciència plena.

EL RITME DELS INFANTS I JOVES

El ritme de vida dels infants i joves és molt trepidant, fins i tot a vegades una mica massa, i alguns d’ells i elles, no se senten bé i acaben sentint estrès. Des del National Institutes of Mental Health afirmen que un 25% dels nois i noies d’entre 13 i 18 anys, pateixen ansietat.

Cada vegada surten més indicadors de la quantitat d’infants i joves afectats per malalties mentals, i les xifres són esfereïdores. Un informe d’Unicef diu que actualment hi ha 166 milions d’infants i joves d’entre 10 i 19 anys diagnosticats de malalties mentals, a tot el món. Aquest és un tema cada vegada més recorrent en els joves, i que després de la pandèmia s’ha vist intensificat.

Una enquesta realitzada per Unicef i Gallup revela que a Espanya 6 de cada 10 joves d’entre 15 i 24 anys se senten preocupats, nerviosos o ansiosos. Et deixem un vídeo que s’ha fet des d’Unicef en el marc de la campanya #EnMiMente, per tal de conscienciar de la importància d’explicar allò que sentim. Fes-li un cop d’ull, val la pena!

QUÈ PODEM FER DES DE L’ESCOLA I L’ESPLAI?

És molt difícil lluitar contra tots els factors externs que condicionen a aquests infants i joves, però des de l’educació sempre podem ajudar-los. Una de les maneres que et volem proposar és duent a terme la pràctica del Mindfulness.

El Mindfulness permet treballar amb els infants aspectes tan importants com la concentració, la consciència de tot allò que ens passa i la gestió de les emocions.

Alguns països com Anglaterra o Austràlia van ser pioners en incloure el Mindfulness a l’escola, i el seu objectiu és el d’incloure’l dins el currículum educatiu, de tal manera que tingui un pes clau en l’educació els infants i joves. El MISP, a Anglaterra, és un exemple de projectes de Mindfulness a l’escola on es creu que la pràctica de l’atenció plena pot beneficiar als infants i joves de diferents edats i que s’ha convertit en un exemple d’èxit.

ELS BENEFICIS DEL MINDFULNESS EN INFANTS I JOVES

Dur a terme una pràctica habitual d’atenció plena pot ser molt beneficiós per a infants i joves. En alguns articles i estudis es destaquen els següents beneficis:

  • Millorar la concentració
  • Tenir més paciència
  • Treballar l’atenció
  • Augment de l’autocontrol
  • Millorar en la gestió de les emocions
  • Ajuda a relaxar
  • Redueix la tensió i l’estrès

ACTIVITATS PER PRACTICAR EL MINDFULNESS AMB INFANTS

Tal com hem comentat, practicar Mindfulness no es tracta només de fer relaxació puntual amb els infants, sinó que es tracta d’una pràctica habitual que permet als nens, nenes i joves de prendre consciència d’ells i elles mateixes, del que fan i el que els passa al voltant. Això sí, és important que els guies estiguin formats i practiquin també l’atenció plena, i que creguin en allò que fan.

L’autor del llibre Manual práctico del Mindfulness para el ámbito escolar, Lorenzo Sánchez, afirma que cal generar experiències beneficioses per l’infant, per tal que serveixin de prevenció de moltes altres coses. És per això que en aquest llibre proposa un recull d’activitats per tal de poder dur a terme aquesta pràctica amb infants a l’escola. I recalca la importància que aquestes pràctiques es duguin a terme també a casa, ja que juntament amb l’escola són els àmbits més importants de la vida dels infants.

Fes un cop d’ull a la nostra entrada de 10 activitats per practicar Mindfulness i posa en pràctica l’atenció plena.

10 activitats per practicar Mindfulness

 

En definitiva, començar a posar en pràctica l’atenció plena amb els infants i joves, es pot convertir en una eina molt útil en la gestió de certes emocions o situacions. Dotar als infants amb eines com el Mindfulness, pot fer que siguin capaços de millorar en molts aspectes del seu dia a dia, a prendre consciència del que passa al seu voltant i a ells o elles mateixes, i a saber com afrontar possibles situacions més complicades.

Recorda que la salut i el benestar dels nostres infants és un tresor, i que cal reforçar-la, cuidar-la i acompanyar-los tant com sigui possible en el llarg camí de l’aprenentatge.

Si ja practiques Mindfulness o creus que pots iniciar-ho a l’escola, a l’esplai o a casa, fes difusió d’aquesta entrada, i anima a posar en practica l’atenció plena.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai