Ai les matemàtiques….! Per algunes persones poden ser una assignatura trepidant, emocionant i que les empeny a voler saber més, per altres es converteix en un malson per poder entendre i seguir-ne el fil. Però no hem de pensar en les matemàtiques només com l’assignatura que aprenem a l’escola, i és que les matemàtiques les trobem per tot arreu i en molts aspectes del nostre dia a dia: quan anem a comprar, quan mesurem les mides d’una recepta, quan calculem el temps que trigarem a arribar a l’escola, o quan intentem encabir tots els objectes dins la motxilla…

ELS JOCS DE TAULA I LES MATEMÀTIQUES

Cada vegada s’està intentant que les matemàtiques s’aprenguin d’una forma més vivencial i amena, i són moltes les escoles que proposen projectes matemàtics molt interessants.  Els jocs de taula són un recurs que podem tenir fàcilment a l’abast i que ens permet treballar molts aspectes diferents: habilitats socials, cognitives, desenvolupament del llenguatge, adquisició de vocabulari, treball en equip… i també diversos aspectes matemàtics com el càlcul, la numeració, la lògica, la situació espaial, la mesura… . Podem gaudir d’aquests materials de forma lúdica i adquirint els aprenentatges apresos a classe al mateix temps. Aprofitem estones lectives i també de lleure per jugar a aquest tipus de jocs, ja sigui a l’escola, a l’esplai o a casa amb la família i amics, com més practiquem, més consolidats tindrem els coneixements que anem adquirint!

En aquesta entrada et volem presentar una llista de 60 jocs de taula matemàtics que et permetran jugar amb infants i joves diferents aspectes de les matemàtiques. Aquesta llista es centra en jocs que són específicament matemàtics, però no hem d’oblidar que hi ha molts jocs de tota la vida que també tenen aquesta vessant, com són per exemple l’oca, el parxís, el monopoly, el mikado o el cub de rubik entre molts d’altres. En cada joc s’indica l’edat recomanada pel fabricant, tot i que alguns els recomanem per a més grans degut a la seva complicitat. Cal tenir en compte l’edat i el nivell i de les persones participants per tal de crear un ambient de joc adient i que no porti a la frustració.

60 JOCS DE TAULA MATEMÀTICS

A PARTIR DE 3 ANYS

1. A CONTAR

Aquest joc de taula està pensat perquè els més petits i petites es comencin a familiaritzar amb els números i el recompte. L’acció es situa en una granja i es pot jugar de forma desestructurada, i que els infants experimentin i coneguin, o amb la modalitat cooperativa. Una bona manera per fer una primera presa de contacte amb el món dels números i els animals.

Participants: a partir de 2
Edat: a partir de 2 anys
Durada:

2. DOBBLE NÚMEROS Y FORMAS

El Dobble és un joc molt divertit d’agudesa visual, i en aquest cas ens centrarem en les formes i els números. Caldrà que els i les participants es fixin bé amb les imatges que apareguin damunt la taula i trobin aquells que són exactament iguals. Una bona manera de practicar el nom de les formes, els números i la rapidesa.

Participants: d’1 a 5
Edat: a partir de 3 anys
Durada: 10 minuts

3. RALLYE

Rallye és un joc de càlcul molt senzill pensat pels més petits i petites. Ens trobem davant unes il·lustracions boniques inspirades en el món dels vehicles, i en el que la dinàmica serà la d’aconseguir els quilòmetres necessaris per guanyar cada torn. S’hauran de fer sumes i restes que permetin aconseguir aquest nombre exacte de quilòmetres.

Participants: de 2 a 5
Edat: a partir de 3 anys
Durada: 15 minuts

4. UNICORNIO DESTELLO

Ens situem en el món fantàstic dels unicorns en el que caldrà córrer a través dels núvols per aconseguir fer el camí fins al sol. Durant aquest recorregut caldrà aconseguir recopilar els petits cristalls que es torben pel camí. Un joc que barreja la fantasia i el recompte a la vegada.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 3 anys
Durada: 10 minuts

A PARTIR DE 4 ANYS

5. NUMERALIA

Numeralia és un joc de càlcul mental que farà als i les participants pensar en sumes i restes que els permetin moure’s de pis en pis. Aquest joc és fàcilment adaptable a l’edat i nivell dels participants, de tal manera que amb infants més petits es pot simplificar la dinàmica.

Participants: de 2 a 5
Edat: a partir de 4 anys
Durada: entre 20 i 30 minuts

6. PANTOLINO

El Pantolino és el cuc protagonista d’aquest joc i té l’objectiu d’aconseguir ser el més llarg de tots. Els i les participants, hauran de llançar els daus i decidir quins compten i quins no per tal de fer que el Pantolino tingui el major nombre de sabates possible. Un bon joc per comptar i fer servir l’estratègia.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 4 anys
Durada: 10 minuts

7. RALLY DE ZANAHORIAS

Les protagonistes d’aquest joc de taula són unes llebres que faran el possible per aconseguir recollir les primeres pastanagues de la temporada. Però les pastanagues es troben en una illa i les llebres no saben nedar, així que caldrà fer servir l’estratègia i les sumes i restes per muntar camins amb taulons i així arribar a les pastanagues.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 4 anys
Durada: 10 minuts

8. CLUB A

Club A és una col·lecció de jocs educatius per diverses edats i de diverses temàtiques. En aquest cas hi ha un conjunt de jocs que se centren en els números, les formes, les operacions matemàtiques… Són uns jocs educatius de cartes amb unes dinàmiques molt fàcils i que permeten jugar a diferents infants.

Participants: d’1 a 3
Edat: a partir de 4 anys
Durada: 10 minuts

A PARTIR DE 5 ANYS

9. BALANCE BEANS

A Balance Beans ens trobem un joc de lògica i matemàtiques en el que caldrà pensar molt bé com es col·loquen les mongetes per tal que la balança no cedeixi. Amb aquest joc que sembla tenir una dinàmica molt simple, es poden treballar molts aspectes matemàtics que portaran a fer servir la lògica i aprenent conceptes d’àlgebra.

Participants: 1
Edat: a partir de 5 anys
Durada: de 5 a 10 minuts

10. DOMINÓ

El Dominó és un joc tradicional que es pot jugar a totes les edats. Ens trobem davant un joc amb el qual cal anar enllaçant les fitxes consecutivament amb el mateix nombre. El dominó permet als més petits jugar a identificar els nombres, i a mesura que es va jugant també es pot desenvolupar l’estratègia de les fitxes que es poden llençar o guardar per aconseguir quedar-se sense.

Participants: més de 2
Edat: a partir de 5 anys
Durada: uns 10 minuts

11. GUSI&CO

Gusi&Co és un joc per a un sol jugador/a que permet fer servir la lògica per superar els 60 reptes que es proposen. Amb aquest joc es treballa la representació espaial, i és que caldrà col·locar correctament al cuc Gusi i als seus amics per aconseguir superar les formes que es proposen. Ho podràs aconseguir?

Participants: 1
Edat: a partir de 5 anys
Durada: uns 10 minuts

12. TANTRIX

Tantrix és un joc d’estratègia molt popular que permet jugar a persones de totes les edats i adaptant-lo al nivell dels i les participants. Caldrà connectar les 56 fitxes d’aquest joc a través dels números i els colors, i també amb l’ajuda d’un llibret en el qual consten puzzles i jocs per anar entrenant.

Participants: d’1 a 4
Edat: a partir de 5 anys (nosaltres ho recomanem a partir dels 8 anys)
Durada: entre 5 i 40 minuts

A PARTIR DE 6 ANYS

13. CARRERA DE TORTUGAS

Aquesta carrera de tortugues és especial, i és que aquestes protagonistes voldran aconseguir menjar enciam però al seu ritme. Caldrà que la teva tortuga sigui la primera a arribar a la meta fent servir l’estratègia per avançar a la resta de contrincants.

Participants: de 2 a 5
Edat: a partir de 6 anys
Durada: 20 minuts

14. COCO JUEGA CON LOS NÚMEROS

Coco juega con los números és un joc que han creat docents i que serveix com una gran eina educativa per treballar i repassar els elements bàsics de les matemàtiques per a infants d’infantil i primària, així doncs es tracta d’un joc que és fàcilment adaptable al nivell dels i les jugadores. Es converteix en un complement ideal per l’aula.

Participants: d’1 a 4
Edat: a partir de 6 anys
Durada: 15 minuts

15. ESCACS I DAMES

Ens trobem davant uns clàssics dels jocs de taula i d’estratègia, les dames i els escacs. Aquests jocs mil·lenaris permeten treballar l’estratègia des del primer moment, aprenent a moure les fitxes per aconseguir els moviments més adequats, tenir en compte les possibilitats del o la contrincant. Es converteix en una eina ideal que ajuda a la resolució de problemes.

Participants: 2
Edat: a partir de 6 anys
Durada: entre 15 i 30 minuts

16. GUCA 3

Guca 3 és un joc de cartes en el que les persones participants hauran de formar trios, escales i relacions lògiques que permetin quedar-se sense cartes a les mans i així guanyar la partida. Es poden modificar les relacions que hi ha sobre la taula per poder aconseguir fer les vostres. Un joc que permet pensar, fer servir l’estratègia, la lògica i les matemàtiques.

Participants: de 2 a 6
Edat: a partir de 6 anys
Durada: entre 20 i 30 minuts

17. HIPPO

A Hippo tenim l’objectiu de llançar tots els flotadors a l’aigua. Però atenció, et trobaràs que els i les contrincants seran qui et posaran entrebancs, així que caldrà que amb estratègia i càlcul siguis el més o la més hàbil per decidir si llences els flotadors a l’hipopòtam o a la piscina.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 6 anys
Durada: entre 15 i 20 minuts

18. JENGA

Jenga és un dels jocs més coneguts a totes les cases, i és que la seva torre formada per diferents blocs és inconfusible. Caldrà tenir una visió espaial molt important per anar traient els blocs poc a poc i intentant que la torre no es desmunti i caigui a trossets. Un gran joc ideal per practicar la competència espaial.

Participants: a partir de 2
Edat: a partir de 6 anys
Durada: 15 minuts

19. LOS 10 CERDITOS

A los 10 cerditos ens trobem amb un joc de cartes amb una dinàmica molt senzilla, i és que necessitarem aconseguir el màxim de vegades possibles al número 10 per poder guanyar la partida. Un joc molt fàcil per practicar els primers nombres i les sumes per aconseguir un resultat de 10!

Participants: de 2 a 6
Edat: a partir de 6 anys
Durada: 15 minuts

20. MATH DICE JR

Ens trobem davant un joc de daus en el que el càlcul mental és clau per aconseguir guanyar la partida. Caldrà tirar el dau de 12 cares i tot seguit llençar els següents per aconseguir arribar a aquest mateix número a través de sumes i restes. Amb aquestes operacions matemàtiques caldrà també moure el marcador per arribar a la línia de meta.

Participants: més de 2
Edat: a partir de 6 anys
Durada: 15 minuts

21. ¡MÍA!

Aquest joc de taula és un joc ideal per entrenar la rapidesa mental, i és que caldrà fer sumes i restes el més ràpid possible. Es tracta d’un joc de taula en el que l’objectiu és aconseguir més punts que la resta de participants tot resolent les operacions matemàtiques que es presenten. És perfecte per treballar el càlcul mental.

Participants: d’1 a 6
Edat: a partir de 6 anys
Durada: 10 minuts

22. MONSTER MATCH

Monster Match és un joc amb el que es pot treballar l’atenció i la velocitat de forma molt divertida. Ens trobem que hi ha un munt de monstres que s’han menjat els dònuts, caldrà que els anem atrapant perquè no se’ls acabin tots. Haurem de posar molta atenció als daus que indicaran les característiques del monstre culpable.

Participants: de 2 a 6
Edat: a partir de 6 anys
Durada: 10 minuts

23. PÈSOLS

A Pèsols ens trobem amb un joc de taula senzill i ideal perquè petits/es i grans treballin l’ordenació de números. Caldrà recopilar les cartes adequades per crear una fila amb 6 pèsols i aconseguir el “Megapèsol”. Haurem de fer servir l’estratègia, intercanviar cartes tot sumant pèsols amb els contrincants i estar molt atents/es.

Participants: de 2 a 5
Edat: a partir de 6 anys
Durada: 15 minuts

24. QUORIDOR

Ens trobem davant un joc on l’estratègia i la concepció espaial és molt important. L’objectiu és el de fer arribar el peó a l’altra punta del taulell mentre vas creant barreres per interferir el recorregut dels i les contrincants, tot tenint en compte que també et posaran barreres a tu. Sabràs trobar el millor camí?

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 6 anys (nosaltres el recomanem a partir dels 8 anys)
Durada: 10 minuts

25. RUMMIKUB

Rummikub és un dels jocs de taula clàssics que tenim a tot arreu. És un joc ideal en què l’atzar i el càlcul van de bracet. Caldrà ordenar i col·locar les fitxes de números tot creant escales i trios per a poder quedar-te sense fitxes, una tasca que requereix concentració i previsió dels moviments dels i les contrincants.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 6 anys
Durada: a partir de 20 minuts

26. SPEED CUPS

A Speed Cups ens trobem amb un joc de rapidesa i agilitat visual. Cada ronda es girarà una carta que indicarà com han d’anar ordenats els gots, tot tenint en compte que la velocitat és crucial així com la correcta col·locació. Qui aconsegueixi fer la combinació adequada guanya aquell torn.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 6 anys
Durada: 15 minuts

27. SPLITTISSIMO

El joc Splittissimo ens situa al món d’un restaurant de pizzes en el que caldrà resoldre operacions per repartir les porcions de pizza correctes. Amb aquest joc haurem de tenir en compte ingredients, porcions i quantitats que ens permetin resoldre fraccions de diferents nivells. Ideal per passar una bona estona i repassar operacions simples.

Participants: de 2 a 5
Edat: a partir de 6 anys
Durada: entre 10 i 20 minuts

A PARTIR DE 7 ANYS

28. AUF ZACK

Auf Zack podríem dir que és un joc tipus “memory” però amb un element diferent, i és que caldrà també sumar a més de recordar. Ens trobem amb 44 cartes que contenen diferents elements, els quals caldrà emparellar, però també caldrà sumar la quantitat que n’apareix a cada carta i agafar la fitxa de fusta que indiqui aquell resultat. Un joc divertit i fàcil per practicar les sumes.

Participants: de 2 a 5
Edat: a partir de 7 anys
Durada: entre 15 i 20 minuts

29. CARCASSONE

El joc Carcassone és un dels jocs més coneguts, i és que parlem d’un joc en el que cada jugador/a haurà d’aconseguir crear els seus territoris a través d’unes fitxes. Amb aquest joc, l’estratègia, el recompte i la visió espaial són claus per tal de poder crear un territori que et permeti obtenir el major nombre de punts. És un joc amb moltes expansions i tipus.

Participants: de 2 a 5
Edat: a partir de 7 anys
Durada: uns 30 minuts

30. CON 5

Amb el joc Con 5 l’agudesa visual serà el nostre principal aliat. Tenim uns taulells plens de caselles amb formes que haurem de connectar segons les formes que ens hagin sortit als daus. Segons les formes i la quantitat de figures que aconseguim reunir obtindrem més o menys punts. Un joc divertit i molt útil per practicar la situació espaial.

Participants: d’1 a 4
Edat: a partir de 7 anys
Durada: uns 20 minuts

31. CUBISSIMO

El joc Cubissimo és un joc amb el que es treballaran les formes geomètriques en volum. El joc consta d’unes cartes que mostren com s’haurien de col·locar les formes per aconseguir crear la figura. Un joc en què la lògica i la capacitat espaial són molt importants per poder crear les figures i obtenir l’èxit.

Participants: d’1 a 4
Edat: a partir de 7 anys
Durada: uns 20 minuts

32. HOME SWEET HOME

El joc Home Sweet Home és un joc de taula de lògica en el que caldrà crear la ciutat més bonica del món. Els i les participants hauran d’anar creant les cases tot tenint en compte el nombre de finestres que tenen i què indica la teulada. Cada vegada que aconsegueixin formar una casa obtindran punts. Un bonic, tranquil i divertit joc.

Participants: de 3 a 6
Edat: a partir de 7 anys
Durada: 15 minuts

33. MATICO

Matico és un joc de taula de cartes que se centra en el càlcul mental. Cada jugador/a té una pila de cartes amb uns números de diferents colors, caldrà destapar la carta amb el símbol matemàtic d’un color i aconseguir fer l’operació matemàtica que correspongui als nombres amb aquell color. Qui vagi més ràpid, guanya aquells punts.

Participants: de 2 a 6
Edat: a partir de 7 anys
Durada: 10 minuts

34. MULTIPLICATIONS MACHINE

Aquest joc està pensat per practicar les taules de multiplicar d’una manera més amena. Es tracta d’uns engranatges que cal encaixar i incloure les fitxes amb nombres i operacions que permetin obtenir-ne els resultats. Amb aquest joc repassar les taules de multiplicar és més divertit i amè.

Participants: 1
Edat: a partir de 7 anys
Durada: 10 minuts

35. OPERACIÓN DINAMITA

A Operación Dinamita l’objectiu és el d’aconseguir explotar les parelles de cartes tot fent servir el càlcul mental. Caldrà anar amb compte perquè les cartes que es juguen també poden fer detonar totes les cartes i perdre l’oportunitat d’aconseguir punts.

Participants: de 2 a 6
Edat: a partir de 7 anys
Durada: 15 minuts

36. TANGRAM

El Tangram és un joc típic que consta de 7 peces de diferents mides que juntes componen un quadrat. El joc inclou un seguit de fitxes que mostren una forma concreta i que s’ha de formar amb les peces. Amb aquest joc cal tenir una idea de com col·locar les peces per crear aquestes formes de manera adequada.

Participants: 1
Edat: a partir de 7 anys
Durada: 15 minuts

37. UNO

Ens trobem davant un dels jocs de cartes més famós a tot el món, l’Uno. Aquestes cartes tenen números de colors i certes formes que indiquen moviments que cal fer durant la partida. Ens trobem amb un joc que té moltes maneres de jugar i “expansions” i on l’estratègia i atenció és clau per poder guanyar la partida.

Participants: de 2 a 10
Edat: a partir de 7 anys
Durada: entre 15  i 20 minuts

38. WIN WIN WINTER

Ens posarem a la pell d’uns petits esquirols que han d’aconseguir recollir les glans que els arbres van fent caure abans que arribi l’hivern. A partir de senzilles operacions matemàtiques i l’estratègia, haurem d’anar avançant pel taulell tenint en compte el pes de les glans. Un bonic joc i molt senzill pels més petits i petites.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 7 anys
Durada: 20 minuts

A PARTIR DE 8 ANYS

39. 3×4=¡ZAS!

Aquest joc de taula és ideal per treballar les taules de multiplicar a la vegada que ens divertim mentre matem mosques. Al taulell hi ha una flor amb moltes mosques al voltant, caldrà trobar les mosques que corresponguin al resultat de la multiplicació que ens indica el dau. Un joc divertit on l’agilitat és clau.

Participants: de 2 a 6
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 15 minuts

40. ADSMUDI

Adsmudi és un joc molt divertit de càlcul mental que s’adapta al nivell dels diferents participants. S’ha de trobar la resposta concreta a través de les targetes que indiquen si s’ha de multiplicar, restar, sumar o dividir, segons el nivell escollit. Un joc molt interessant per treballar el càlcul mental.

Participants: de 2 a 8
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 15 minuts

41. ALTO VOLTAJE

Alto Voltaje és un joc de cartes on el càlcul mental és l’aliat per a poder guanyar. Les cartes indiquen si s’han de llançar cartes més altres o més baixes a la vegada que cal seguir descartant cartes segons les indicacions d’una carta concreta. Un joc de reflexos i tensió per guanyar.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 15 minuts

42. AVENTUREROS AL TREN

Aventureros al tren és un dels jocs més jugats, hi ha diverses expansions i versió junior també. Es tracta de crear les rutes de tren que les teves cartes indiquin i que et donin el major nombre de punts possible, tot tenint en compte que la resta de persones et poden impedir el camí. Un divertit joc on el recompte i l’atenció és clau.

Participants: de 2 a 5
Edat: a partir de 8 anys
Durada: entre 30 i 60 minuts

43. CALDERILLA

Ens trobem davant d’un joc que és ideal perquè persones de totes les edats puguin practicar amb els números, les monedes, entenent el valor de cada moneda, els decimals, com sumar i restar per aconseguir els valors… Un joc molt útil per posar en pràctica operacions senzilles que et facin aconseguir 5€.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 30 minuts

44. CÓDIGO SECRETO 13+4

Ens posem a la pell d’uns lladres que volen robar la joia del museu i que han de desactivar els rajos que impedeixen el camí. La solució: fer-ho tot resolent operacions matemàtiques que et permetin avançar pel taulell. Un joc divertit que permet practicar les matemàtiques.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 15 minuts

45. FÓRMULA

Fórmula és un joc de taula molt divertit i educatiu en el que caldrà fer servir els números i les operacions matemàtiques per crear igualtats. El joc s’indica per a infants de primària, però també hi ha una versió per a secundària en el que s’afegeixen fraccions, arrels quadrades…

Participants: de 2 a 5
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 15 minuts

46. PIKO PIKO

Al joc PIko PIko l’objectiu és el d’alimentar els pollets de gallines. Per tal de poder-los alimentar caldrà llançar els daus i aconseguir 21 punts que proporcionin una ració mínima de cucs. Finalment es farà recompte de totes les racions que s’ha pogut proporcionar.

Participants: de 2 a 7
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 20 minuts

47. QUARTO

Quarto és un joc de l’estil 4 en ratlla però amb una visió diferent i més complicada. Tenim un taulell de 4×4 amb el que haurem d’aconseguir fer la ratlla però de diferents maneres: amb el color, la forma, l0alçada o la punta. Un joc que et farà estar molt atent i fer servir l’estratègia.

Participants: 2
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 15 minuts

48. RUSH HOUR

A Rush Hour ens trobem en un embús de cotxes molt important, i caldrà que tu i el teu cotxe vermell aconseguiu sortir-ne. El joc consta de 40 cartes que indiquen com muntar els cotxes del taulell i a partir de les quals hauràs d’anar fent moviments estratègics per poder sortir de l’embús.

Participants: 1
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 15 minuts

49. SKYJO

Ens trobem amb un joc de cartes d’estratègia que s’acaba quan algú aconsegueix 100 punts o més una vegada s’han fet totes les rondes. L’objectiu és el de tenir el menor nombre de punts possible anant-te desfent de les cartes més altes. Cal estratègia per saber si revelar les cartes, recomptar i guanyar.

Participants: de 2 a 8
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 30 minuts

50. SUSHI GO

A Sushi Go, les persones jugadores faran servir la rapidesa i estratègia per crear el seu millor menú. Caldrà combinar les cartes de la millor manera possible per aconseguir tots els punts i tenint en compte que les cartes van canviant molt ràpid.

Participants: de 2 a 5
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 15 minuts

51. SWISH

Swish és un joc d’atenció amb el que practicarem la competència espaial. Es tracta d’unes cartes transparents a les quals hi ha uns cercles de colors que caldrà anar apilant per aconseguir la combinació final del joc. Ens trobem amb diferents nivells d’un joc molt divertit.

Participants: de 2 a 6
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 15 minuts

52. THE GAME

The Game és un joc de cartes cooperatiu en el que cal molta concentració per poder col·locar les cartes de forma ordenada. La comunicació és limitada entre els i les participants, per aquest motiu caldrà pensar molt bé com fer la dinàmica. Un joc ideal per treballar concentració i ordenació de números.

Participants: d’1 a 5
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 20 minuts

53. TRANQUILIDAD

A Tranquilidad trobem un joc de cartes amb unes il·lustracions precioses que es pot jugar en mode cooperatiu o competitiu. L’objectiu és el d’anar col·locant les cartes de forma ordenada al taulell tot omplint espais i tenint en compte que la resta de participants també han d’anar posant les seves. Un bon joc per treballar la concentració i l’ordenació de números.

Participants: d’1 a 5
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 20 minuts

54. TRI FACTA

Tri Facta és un joc educatiu ideal per treballar les operacions matemàtiques. En un taulell trobarem 3 xifres a partir de les quals haurem de realitzar diferents operacions fins a poder quedar-se sense cartes a la mà. Un joc d’estratègia i en el que cal molta concentració i càlcul.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 8 anys
Durada: 15 minuts

A PARTIR DE 10 ANYS

55. PROOF!

Proof és un joc d’agilitat mental molt divertit. A partir d’unes cartes que es col·loquen sobre la taula, s’ha d’aconseguir crear diferents combinacions d’operacions que et permetin guanyar punts. Caldrà cridar el resultat i demostrar que l’equació és correcta a la resta de participants. Ho aconseguiràs?

Participants: de 2 a 6
Edat: a partir de 9 anys
Durada: 15 minuts

56. CATAN!

Un dels jocs més famosos arreu del món. Catan és un joc en el que l’estratègia i la visió serà molt important per aconseguir construir carreteres, pobles i ciutats. La seva forma hexagonal ja ens transporta al món matemàtic que tindrà importància per fer estratègies que et permetin obtenir el major nombre de recursos possible.

Participants: de 3 a 4
Edat: a partir de 10 anys
Durada: entre 60 i 90 minuts

57. MISIÓN CUMPLIDA

Misión cumplida és un joc de cartes cooperatiu en el que caldrà treballar en equip per tal de superar els reptes. Hi ha reptes de diferents nivells que caldrà superar tenint en compte les cartes de números i colors. Un joc d’estratègia i d’equip per treballar el càlcul i les decisions.

Participants: d’1 a 4
Edat: a partir de 10 anys
Durada: 20 minuts

58. PRIME CLUB

Aquest joc de taula és com una carrera a contrarellotge en la que s’hauran de fer servir les sumes, restes, multiplicacions i divisions per poder fer avançar els peons. Un espiral numèric que juntament amb la sort dels daus i els càlculs et portaran a la meta.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 10 anys
Durada: 20 minuts

59. SKIWAMPUS

Ens trobem davant un joc molt interessant en el que haurem d’anar unint les fitxes que contenen xifres segons les indicacions d’unes fitxes. Caldrà tenir una visió àmplia de les matemàtiques i el càlcul que permetin connectar unes fitxes amb les altres.

Participants: de 2 a 6
Edat: a partir de 10 anys
Durada: 20 minuts

60. OUTNUMBERED

Aquest joc està pensat pels amants de les matemàtiques, i és que Outnumbered no és un joc fàcil! Ens situem en una ciutat on cal guanyar al Zero Absolut i els seus acompanyants, tot fent servir les matemàtiques, l’estratègia, habilitats heroiques i salvar el Generador infinit. Un joc cooperatiu i molt matemàtic.

Participants: d’1 a 6
Edat: a partir de 14 anys
Durada: 25 minuts

Quina llista més llarga de jocs que treballen les matemàtiques!! Ja has vist que d’aquests 60 jocs de taula matemàtics, alguns són molt senzills, altres més complicats, alguns treballen les matemàtiques molt directament i d’altres des d’altres vessants, però tots són jocs que permeten centrar l’atenció en el món matemàtic i la concentració. Un recurs ideal per tenir a l’escola, a l’esplai o a casa i gaudir amb amics, amigues i familiars, ideal per afavorir la relació intergeneracional.

SI VOLS SABER-NE MÉS DE JOCS DE TAULA…

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai