Stop motion o animació fotograma a fotograma és una tècnica cinematogràfica que consisteix en animar un personatge, imatge a imatge, amb petits moviments que anem fotografiant, per després unir-los tots generant una seqüència de moviment. Els personatges poden estar fets amb plastilina, argila o poden ser ninots amb parts articulades que ens permetin anar component les diferents posicions.

En l’àmbit educatiu és molt interessant l’ús d’aquesta tècnica en els esplais, les escoles i els instituts. La creació d’un curt o pel·lícula en Stop motion ajuda als nens i nenes a esforçar-se i a anar autoavaluant-se durant tot el procés: es tracta de revisar cada fotograma per tal que puguin avaluar el seu propi treball. D’aquesta manera resultarà emocionant veure com podran anar corregint els seus propis passos i comprovar si la seva creació funciona! Així doncs, desenvoluparan les seves competències artístiques, creatives, tecnològiques i, sobretot, el treball en grup.

Avui et proposem un monogràfic sobre l’Stop motion perquè puguis tornar-te un expert o experta en aquesta tècnica i puguis fer tallers o activitats educatives d’Stop motion amb infants i joves. En aquesta entrada trobaràs:

Història i exemples de vídeos Stop Motion

És una tècnica antiga en el cinema que feien servir autors com Ray Harryhausen en les primeres pel·lícules d’aventures o més recentment creadors com Phil Tippett, que avui dia s’ha vist substituïda per l’animació per ordinador malgrat que encara es fa servir: títols com Wallace i GromitChicken Run, l’ovella Shaun, Malson abans de Nadal, Illa de gossos o les pel·lícules d’animació de l’estudi Laika com Coraline o Boxtrolls estan fetes amb aquesta tècnica amb resultats sorprenents. Et deixem alguns enllaços perquè puguis les meravelles que es poden fer:

8 Consells per començar amb l’Stop Motion

Abans de començar amb la teva pel·lícula recorda aquests consells:

    1. Pensa molt bé la idea del teu projecte i comença amb una idea senzilla que et permeti posar a prova la tècnica i veure les dificultats.
    2. Pensa en el guió de la història: què vols animar? Com es mouran els objectes? Què vols explicar?
    3. Busca un espai que et permeti treballar amb tranquil·litat col·locant tot el que necessitis i amb bona llum.
    4. Reuneix tots els materials i objectes que necessitis i que vulguis animar al vídeo o fer servir com a decorat.
    5. Fes servir un trípode o un pal de selfies, una càmera de fotos o un mòbil o tauleta de forma que les captures estiguin fetes sempre des de la mateixa posició i amb qualitat.
    6. Hauràs de tenir molta paciència per anar fent els moviments dels personatges i objectes, de mica en mica, per anar fent les fotos. Com menys diferència hi hagi entre un moviment i el següent millor serà el resultat final.
    7. Fes proves amb diferents apps per fer les captures, el muntatge i l’edició final. Comença amb una senzilla i més tard busca altres possibilitats amb apps més complexes, triant finalment aquella que et vagi millor i et doni més possibilitats. 
    8. Pensa en incorporar veus o música a la teva història per enriquir l’experiència.

4 Apps per fer Stop Motion

T’hem seleccionat 4 apps que podeu fer servir amb el mòbil o la tauleta i que estan especialment pensades per crear les teves animacions i pel·lícules amb aquesta tècnica. Algunes estan només en anglès, però ja veuràs que són fàcils de fer servir. D’altra banda, són gratuïtes però la majoria inclouen una versió de pagament amb més funcionalitats.

1. Stop Motion Studio

Stop Motion Studio és una de les aplicacions més fàcil d’utilitzar per fer la teva pel·lícula d’stop motion! Agafa les fotografies en qüestió que has fet amb el teu carret i les ajunta automàticament per crear l’efecte d’animació. També té l’opció d’afegir a la teva creació diferents tipus de fons, colors,  etc. Està disponible per a tots els dispositius iOS i Android.

  • Idioma: Castellà.
  • Edat recomanada: A partir de 4 anys.
  • Sistema i descàrrega:

2. PicPac Stop Motion y TimeLapse

Aquesta aplicació, anomenada PicPac Stop Motion and TimeLapse, és una demo que et permet crear pel·lícules o vídeos amb la tècnica d’Stop Motion i Timelapses. És molt fàcil i intuïtiva d’utilitzar. Segur que fas creacions súper originals i genials! Gaudeix de les prestacions d’aquesta app.

  • Idioma: Castellà.
  • Edat recomanada: A partir de 4 anys.
  • Sistema i descàrrega:

3. Stop Motion Cartoon Maker

Fotografia les formes que hagis creat amb argila, plastilina, legos o dibuixos i crea una gran pel·lícula animada d’Stop Motion amb aquesta aplicació anomenada Stop Motion Cartoon Maker. Pots establir la velocitat de cada fotograma, cosa que t’ajudarà a tenir un resultat molt més acabat!

  • Idioma: Anglès.
  • Edat recomanada: A partir de 4 anys.
  • Sistema i descàrrega:

4. I can animate lite

És una bona forma per crear la teva pel·lícula animada amb la tècnica d’Stop Motion. Tot el que necessites són uns dits, material (com plastilina, argila, etc) per anar modelant i aquesta aplicació! Si prefereixes fer les teves creacions amb la versió de pagament, podràs exportar-les en UHD (Ultra High Definition) i FHD (Full High Definition).

  • Idioma: Anglès.
  • Edat recomanada: A partir de 4 anys.
  • Sistema i descàrrega:

Tutorials per aprendre Stop Motion

Finalment, et deixem un parell de tutorials breus sobre com fer un Stop Motion que segur que et dóna algunes idees:

Si t’ha agradat l’entrada comparteix a les xarxes! ? Llums, càmera i acció!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

Vols que t’organitzem un casal?

Els nostres casals d’estiu, de primavera o d’hivern s’adapten al Projecte Educatiu del Centre i els preparem en estreta col·laboració amb l’escola i l’AMPA o AFA. Fem casals per a totes les edats, des de casals per a escoles bressol fins a Infantil, Primària i Secundària.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai