Ha començat la tardor! Un dels millors moments per a fer una sortida escolar a la natura…

La natura, el bosc i l’aire pur tenen moltíssims beneficis per al benestar i la salut dels infants i adolescents, i descobrir-la en un entorn protegit, amb totes les prevencions sanitàries i amb els companys i companyes d’escola és fantàstic. Per això avui et presentem 8 sortides d’un dia que triomfen a la tardor.

La salut física i mental, el benestar emocional, el patró de son i l’autoestima són alguns dels aspectes de salut que poden veure’s beneficiats pel contacte amb la natura. I en concret, en el cas dels infants i joves, s’ha demostrat que el contacte amb la natura afavoreix les habilitats cognitives i motores i es redueixen trastorns d’atenció i hiperactivitat. Llegeix més sobre la relació entre natura i salut al Canal Salut de la Generalitat.

Les sortides escolars a la tardor, a més a més, arriben en un moment ideal per enfortir la cohesió de grup, la convivència i la cooperació entre els i les alumnes, especialment importants després de tants mesos sense escola ni institut.

A les cases de colònies tenim amplis espais exteriors i entorns boscosos que ens permeten dur a terme sortides escolars amb totes les mesures preventives necessàries. Per aquesta tardor us oferim diverses activitats que consisteixen en una petita sortida de descoberta per l’entorn natural més proper a la casa de colònies i un taller d’aprofundiment en alguna temàtica relacionada amb la tardor.

Vine amb els teus alumnes a fer una sortida de tardor i dóna’ls l’oportunitat de gaudir del bosc, els cants dels ocells, el silenci, l’aire pur de les muntanyes, l’olor de la molsa mullada, els bolets i les castanyes.

Algunes sortides de les nostres sortides de tardor estrella són aquestes 8 que us presentem avui, i si necessites més idees, no dubtis en consultar el nostre catàleg de sortides escolars temàtiques, segur que trobaràs el que més convé als teus alumnes!

1. Caminant entre alzines sureres

Excursió de descoberta del bosc que ens permetrà descobrir el meravellós món de les alzines sureres tot caminant pel bell mig del Parc Natural del Montseny. Descobrirem quins secrets amaguen i podrem gaudirem dels colors de la tardor, emportant-nos un record de la jornada tot fent un petit taller.

  • Cursos als quals s’adreça la sortida: Cicle Inicial // Cicle Mitjà // Cicle Superior de Primària
  • Cases de colònies on realitzem aquesta sortida: Can Massaguer, La Traüna

2. El món dels ocells

Descobrirem alguns dels ocells més comuns del bosc mediterrani tot fent una caminada i posant-nos a la pell d’un explorador o exploradora del bosc. Acabarem fent un petit taller per elaborar un record que podrem penjar a casa.

3. L’herbari de tardor

Aprendrem a fer un herbari i coneixerem les plantes més típiques i característiques de la zona, prenent una mostra d’algunes d’elles i observant les seves peculiaritats i com canvien durant la tardor.

4. Les trementinaires i la màgia de les aromàtiques

Farem un viatge al passat per descobrir com es van conèixer i començar a utilitzar les plantes remeieres. Aprendrem una mica més sobre l’ofici de trementinaire tot posant en pràctica algunes de les seves tècniques i guiant-nos pel sentit de l’olfacte… Serem capaces de trobar plantes remeieres per l’entorn? Aquí pots veure 9 usos de les plantes remeieres.

5. El regne amagat dels bolets

Posarem a prova les nostres capacitats com a boletaires sortint a fer una caminada amb els cistells i gaudint de l’entorn natural que ens ofereix la tardor. Coneixerem les peculiaritats i la importància d’aquest regne i per què l’hem de cuidar i preservar.

6. El bosc a la tardor

Sortida de descoberta de la zona a través de la qual coneixerem els canvis i l’evolució del bosc durant la tardor, a més de les peculiaritats que ens pot oferir. Aprendrem quina fauna i flora podem trobar amagades al bosc mediterrani i les relacions que s’estableixen entre elles.

7. La natura t’inspira: fem Landart!

A continuació d’una de les anteriors sortides base per fer la descoberta de l’entorn el bosc, acabarem fent un taller de Land Art a partir dels elements naturals que haguem anat trobant. La tardor és un bon moment per iniciar-se en la tècnica de l’art efímer a la natura perquè trobem molts fruits i fulles de colors que aporten riquesa a les nostres creacions.

8. La castanyada

A l’època de la castanyada podem combinar una de les sortides de descoberta pel bosc de tardor descrites anteriorment amb la Castanyada. Després de dinar ens visitarà la Castanyera amb el seu peculiar tarannà i ens oferirà unes castanyes ben bones acabades de torrar.

Quantes coses que es poden fer durant la tardor a la natura! És una bona oportunitat que no s’ha de desaprofitar. Permetre als infants explorar, conèixer, observar, olorar i sentir-se part de la natura que ens envolta és un punt clau de la nostra manera de treballar, i estem segurs que de la teva també!

Si estàs interessat en fer alguna sortida d’un dia de les que t’hem parlat, o vols fer-ne alguna altra, no dubtis en consultar la nostra pàgina de sortides d’un dia o posar-te en contacte amb nosaltres perquè et puguem donar més informació!

Si t’ha semblat interessant aquesta entrada, comparteix-la!
Gaudeix de la tardor tant com ho fem nosaltres!

T’organitzem una sortida escolar?

Fem sortides d'un dia de moltes temàtiques diferents, a les cases de colònies o de Km0, que vol dir que us acompanyarem en la descoberta de l'entorn natural proper a l'escola. Tenim sortides específiques per a cada edat: des d'infantil fins a Batxillerat. Ens adaptem a les necessitats de cada escola.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai