L’estiu s’apropa i moltes AMPAs, escoles i esplais esteu preparant la festa de final de curs.

Us heu plantejat fer una festa més sostenible? Una festa de residus zero? Una eco-festa?

Les festes són moments de celebració molt importants per a la nostra societat, i especialment a les escoles i els esplais. Són un moment on es retroba tota la comunitat: famílies, infants i joves, mestres, monitors i monitores… Per desgràcia, les festes de final de curs acostumen a generar una gran quantitat de residus, molts dels quals són difícils de reciclar.

Avui, que és el Dia Mundial del Reciclatge, us hem preparat 10 consells perquè aconseguiu fer una festa més sostenible amb l’AMPA, l’escola o l’esplai.

 

1. Equip verd

Aquest equip format per famílies, mestres, nens i nenes, monitors/es… es pot encarregar de tots les temes ambientals de la festa. Per aconseguir que les mesures ambientals tinguin èxit és molt important la participació de tots els assistents i la bona comunicació. Aquest equip o comissió verda s’hauria d’encarregar de la planificació, la comunicació i la crida a la participació de tota a la comunitat.

2. Comunicació i difusió

Per tal que la festa sigui el màxim de sostenible possible hem de fer una bona difusió de totes les accions per la sostenibilitat que durem a terme. La comunicació amb les famílies participants l’hauríem de fer prioritàriament per mitjans electrònics (email, WhatsApp, Web de l’escola, de l’AMPA o l’esplai, Xarxes Socials,…). Si a més a més volem fer algun cartell en format gran, hauria de ser amb paper o cartró reciclat per minimitzar el seu impacte.

3. Vaixella i gots reutilitzables o compostables

Per aconseguir una festa més sostenible un dels elements clau és la vaixella i els gots. Hi ha diverses opcions molt més ecològiques que fer servir plats i gots de plàstic d’un sol ús. Així, hi ha moltes Escoles Verdes que ja estan fent servir a les seves festes els següents sistemes:

  • Gots de plàstic reutilitzables
    Hi ha moltes empreses que lloguen o venen gots de plàstic reutilitzables, només cal que feu una bona cerca a Internet i trobareu diverses opcions. S’haurien d’especificar els punts de recollida dels gots reutilitzables i explicar bé el funcionament als participants.
  • Vaixella compostable
    Si s’opta per aquesta opció, s’ha d’informar molt bé als assistents que la vaixella compostable s’ha de llençar als contenidors de matèria orgànica, i senyalitzar molt bé on es troben aquests contenidors a dins la festa. Hi ha diverses empreses que venen vaixella compostable i biodegradable, a Internet trobareu diverses opcions i preus.
  • Vaixella de lloguer o préstec
    Algunes deixalleries ofereixen servei de lloguer o préstec de vaixella (plats, gots, coberts, gerres,…) per a les festes de les escoles i les entitats socials del municipi. Algunes d’aquestes deixalleries són: Molins de Rei, Santa Coloma de Cervelló, Centelles, Rubí, Pallejà, Papiol, Cornellà, Reus… Pregunteu al vostre ajuntament si la deixalleria municipal ofereix aquest servei.
  • Suports comestibles per servir el menjar
    Per reduir la quantitat de material necessari per a la festa podem pensar en un menú que inclogui aliments com llesques de pa, pizzes, empanades, etc… que ja puguin servir de suport i amb un tovalló que els acompanyi n’hi hagi prou.

4. Envasos de begudes i menjar

Quan planifiquem la compra de les begudes i el menjar que necessitarem, hem de prioritzar els envasos de vidre, ja que són més fàcils de reciclar que les llaunes i el plàstic. A més a més, si és possible, intentem comprar begudes en envasos retornables o bidons i evitem els Tetra Briks i el paper d’alumini, molt contaminants.

5. La quantitat de menjar

A les festes sovint és difícil calcular la quantitat de menjar que necessitarem i acostuma a sobrar menjar. Però si volem lluitar contra al malbaratament alimentari, hem d’intentar calcular les quantitats el més ajustades possibles. I si sobra menjar, hem d’intentar evitar que vagi a parar directament a les escombraries, sinó que es reutilitzi a les llars on sigui necessari. Per això podeu contactar amb alguna entitat social de la vostra localitat que faci el servei de recollida d’aliments per a la seva redistribució. Si això no és possible, es poden repartir carmanyoles amb el menjar sobrant entre els participants, i sinó, com a última instància, llençar les restes orgàniques al compostador del pati de l’escola (si en té).

6. Productes ecològics, de temporada, de proximitat i comerç just

Per aconseguir una festa més sostenible a l’hora d’anar a comprar tot el que necessitem per a la festa, hem de tenir en compte que siguin productes ecològics, de temporada, de proximitat i de comerç just, sempre que sigui possible.

7. Contenidors de recollida selectiva

La recollida selectiva és una de les claus per aconseguir gestionar els residus que es generaran durant la festa i que es puguin reciclar. Podem fabricar contenidors casolans amb galledes grosses etiquetades amb els colors corresponents o podem demanar a l’Ajuntament si tenen servei de préstec o lloguer de contenidors de recollida selectiva per a festes populars. D’aquesta manera, instal·lem uns quants punts de recollida per tot el pati de l’escola o l’espai on es faci la festa i per megafonia recordem a tots els participants com funciona la recollida selectiva i on estan els contenidors.

8. Estalvi energètic

Per tal d’evitar fer un consum d’energia excessiu durant la festa, el millor és fer-la en un horari en el que puguem aprofitar al màxim la llum natural i a ser possible, a l’exterior. De cara a les festes del juny, per final de curs, això no serà massa complicat. I si cal fer servir il·luminació artificial o aparells elèctrics, fer servir bombetes led o aparells de baix consum.

9. Decoració amb material reciclat o elements naturals

Per a la decoració de la festa podem fer servir elements fets amb material reciclat, com garlandes fetes amb ampolles de plàstic, vidre o cartró reutilitzat. En plataformes com el Pinterest trobareu moltes idees per fer elements decoratius amb material reciclat. A més a més, també podeu fer servir elements naturals per la decoració de la festa, com testos amb plantes aromàtiques sobre les taules que en acabar la festa es poden plantar al pati de l’escola i contribuir així a tenir un pati més natural.

10. Espectacles o activitats amb contingut mediambiental

Durant la festa de final de curs podem realitzar activitats amb els infants on es puguin construir les seves pròpies joguines amb material reciclat, o podem contractar una companyia d’espectacles infantils o un conta contes que incorpori missatges de natura, sostenibilitat i medi ambient a l’espectacle.

Accepteu el repte?

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai