El 25 de Novembre commemorem el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones.

És un dia molt important per seguir fent educació i prevenció de la violència de gènere amb els infants i joves. Un dia per apoderar-nos com a dones, trencar amb els estereotips de gènere i amb les relacions abusives i violentes, i afavorir noves masculinitats que es desmarquin del model tradicional, androcèntric i patriarcal del gènere masculí.

Avui volem compartir amb vosaltres aquests recursos que us poden ajudar a planificar activitats amb els infants i joves encaminades a la prevenció de la violència de gènere.

1. Activitats de la proposta educativa Encoratja’t

Dins el marc de la nostra proposta educativa Encoratja’t trobareu diverses propostes, activitats i jocs per fer prevenció de la violència de gènere i afavorir relacions entre els infants i joves no violentes i de respecte a la diversitat sexual i afectiva.

2. Guia de contes i novel·les per la igualtat de gènere i la violència zero

La guia de contes i novel·les per la igualtat de gènere i la violència zero s’emmarca dins la proposta de l’Encoratja’t i per tant, és una guia per fomentar la lectura coeducativa entre els infants i joves. Llegir contribueix al creixement integral de l’infant, a la seva educació i socialització.

3. Curtmetratges EduFilms

EduFilms és un festival de cinema jove per la transformació social. Els curtmetratges Edufilms han estat estat creats, pensats, enregistrats i editats per joves d’entre 14 i 18 anys dels esplais de la Federació Catalana de l’Esplai amb el suport de professionals. Podeu utilitzar-los com a recurs educatiu, visionar-los amb grups d’adolescents i generar debat i reflexió.

4. Guia de jocs de taula cooperatius per l’escola i l’esplai

En aquesta guia trobareu 30 jocs de taula cooperatius seleccionats especialment pels seus continguts no violents i no sexistes. Els jocs cooperatius són una eina fantàstica per educar per la no violència, dotant d’atractiu l’ajuda mútua, al treball en equip, l’altruisme, la cooperació, el respecte per l’altre i la solidaritat.

5. Trenquem el silenci, programa de prevenció de la violència de gènere

El programa Trenquem el silenci ha estat elaborat per la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere i consta de diverses propostes d’activitats, tallers i xerrades per a centres educatius, centres de lleure i AMPA.

6. Pam a Pam coeduquem

Pam a Pam coeduquem és un quadern pedagògic molt interessant i complert elaborat per l’Institut Català de les Dones. Consta d’una fonamentació teòrica i d’un recull d’activitats per a l’aula d’educació infantil (de 0 a 6 anys) sobre gènere, desigualtats, violència masclista, coeducació, llenguatge no sexista, propostes de treball amb les famílies,…

7. Xarxa d’escoles per la igualtat

La Xarxa d’Escoles per la Igualtat és un projecte de l’Ajuntament de Barcelona per aconseguir escoles i instituts on es faci prevenció de la violència i la discriminació basades en la diversitat funcional, la diversitat ètnica i cultural i la diversitat sexual, afectiva i de gènere.

8. Propostes didàctiques 25N de per a totes les edats

Cada any, per la commemoració del 25 de novembre, dia contra la violència de gènere, l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical i STES-i preparen una proposta d’activitats que posen a disposició de tots els centres educatius per fer prevenció de la violència masclista en tots els nivells educatius: Infantil, Primària, ESO, Batxillerat, FPA.

9. Activitats didàctiques per prevenir abusos a Secundària

L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona ha elaborat la guia d’activitats “Les relacions a l’adolescència, prevenir abusos i fomentar la confiança i el respecte“. És una guia molt complerta, amb orientacions per al professorat, activitats per fer a l’aula i altres recursos.

10. Programa Educatiu Escoles Rainbow

El Programa Educatiu Escoles Rainbow (PEER) ha estat elaborat per l‘Associació de Famílies LGTBI amb l’objectiu de proporcionar a les escoles (Infantil, Primària i Secundària) les eines necessàries per potenciar actituds de respecte i d’integració de la diversitat afectiva-sexual i familiar. Actualment hi ha 2 escoles de Barcelona adherides al programa.

11. Estimar no fa mal, activitats per a Secundària

Estimar no fa mal és un recull d’activitats per a centres de Secundària elaborat per l’Institut Català de les Dones. Consta de propostes d’activitats per treballar les desigualtats, les relacions abusives de parella, el mite de l’amor romàntic, estereotips de gènere, afectivitat i sexualitat, violència masclista….

12. Consentzine, guia de consentiment sexual per a adolescents

El Consentzine és una guia sobre el consentiment sexual elaborada en forma de còmic que es pot descarregar online per treballar a l’aula i afavorir la reflexió i l’esperit critic envers el consentiment sexual i les relacions no abusives.

13. Educant en Igualtat, portal de recursos

Educant en Igualtat és un portal elaborat per FeSP-UGT amb recursos, llibres i documents que ens poden ajudar a reflexionar sobre la igualtat de gènere i a planificar els nostres projectes i activitats amb els alumnes relacionats amb la igualtat i la no violència.

MÉS RECURSOS PER TREBALLAR LA IGUALTAT DE GÈNERE

Si us ha agradat aquest article, compartiu-lo a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai