El 25 de Novembre commemorem el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones.

És un dia molt important per seguir fent educació i prevenció de la violència de gènere amb els infants i joves. Un dia per apoderar-nos com a dones, trencar amb els estereotips de gènere i amb les relacions abusives i violentes, i afavorir noves masculinitats que es desmarquin del model tradicional, androcèntric i patriarcal del gènere masculí.

Avui volem compartir amb vosaltres aquests recursos que us poden ajudar a planificar activitats amb els infants i joves encaminades a la prevenció de la violència de gènere.

1. Activitats de la proposta educativa Encoratja’t

Dins el marc de la nostra proposta educativa Encoratja’t trobareu diverses propostes, activitats i jocs per fer prevenció de la violència de gènere i afavorir relacions entre els infants i joves no violentes i de respecte a la diversitat sexual i afectiva.

2. Guia de contes i novel·les per la igualtat de gènere i la violència zero

La guia de contes i novel·les per la igualtat de gènere i la violència zero s’emmarca dins la proposta de l’Encoratja’t i per tant, és una guia per fomentar la lectura coeducativa entre els infants i joves. Llegir contribueix al creixement integral de l’infant, a la seva educació i socialització.

3. Curtmetratges EduFilms

EduFilms és un festival de cinema jove per la transformació social. Els curtmetratges Edufilms han estat estat creats, pensats, enregistrats i editats per joves d’entre 14 i 18 anys dels esplais de la Federació Catalana de l’Esplai amb el suport de professionals. Podeu utilitzar-los com a recurs educatiu, visionar-los amb grups d’adolescents i generar debat i reflexió.

4. Jocs de taula

  • Guia de jocs de taula cooperatius: Els jocs de taula cooperatius poden afavorir les relacions no violentes,… i si estan seleccionats amb una mirada d’igualtat de gènere, ens ajudaran a educar en la igualtat i afavorir relacions no sexistes entre els infants i joves. Els jocs cooperatius ens ajuden a fer atractiva l’ajuda mútua, el treball en equip, l’altruisme, la cooperació, el respecte per l’altre i la solidaritat.
  • Jocs de taula per la igualtat de gènere: selecció de jocs de taula amb mirada feminista o d’igualtat de gènere per trencar estereotips tot jugant. Per a totes les edats.

5. Trenquem el silenci, programa de prevenció de la violència de gènere

El programa Trenquem el silenci ha estat elaborat per la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere i consta de diverses propostes d’activitats, tallers i xerrades per a centres educatius, centres de lleure i AMPA.

6. Pam a Pam coeduquem

Pam a Pam coeduquem és un quadern pedagògic molt interessant i complert elaborat per l’Institut Català de les Dones. Consta d’una fonamentació teòrica i d’un recull d’activitats per a l’aula d’educació infantil (de 0 a 6 anys) sobre gènere, desigualtats, violència masclista, coeducació, llenguatge no sexista, propostes de treball amb les famílies,…

7. Les dones i l’alimentació

Les dones han estat invisibilitzades en molts aspectes, i un d’ells també és el camp de l’alimentació. Et proposem que facis un cop d’ull 5 activitats vinculades amb l’alimentació que et faran veure la importància del paper de les dones agricultores, les pageses, dinàmiques per visibilitzar la repartició de tasques a casa etc.

8. Propostes didàctiques 25N de per a totes les edats

Cada any, per la commemoració del 25 de novembre, dia contra la violència de gènere, l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical i STES-i preparen una proposta d’activitats que posen a disposició de tots els centres educatius per fer prevenció de la violència masclista en tots els nivells educatius: Infantil, Primària, ESO, Batxillerat, FPA.

9. Dones bruixes i sanadores

Al llarg de la història hi ha hagut grans dones sàvies que curaven a les persones i que tenien coneixements científics tot i no estar ben vist. Les bruixes o sanadores han tingut un paper clau en la història i en la salut de les persones, i tot així han estat perseguides per les seves accions. Descobreix 9 activitats relacionades amb la història d’algunes bruixes sanadores.

10. La dona i la ciència

El paper de la dona en el món científic també s’ha vist eclipsat sempre per als homes. Dones poc valorades, descobriments que s’han apropiat col·legues homes, despreci… Per aquest motiu et presentem un total de 25 dones científiques i activitats relacionades, perquè cal posar cara a referents femenins en el món de la ciència i STEM.

11. Estimar no fa mal, activitats per a Secundària

Estimar no fa mal és un recull d’activitats per a centres de Secundària elaborat per l’Institut Català de les Dones. Consta de propostes d’activitats per treballar les desigualtats, les relacions abusives de parella, el mite de l’amor romàntic, estereotips de gènere, afectivitat i sexualitat, violència masclista….

12. Consentzine, guia de consentiment sexual per a adolescents

El Consentzine és una guia sobre el consentiment sexual elaborada en forma de còmic que es pot descarregar online per treballar a l’aula i afavorir la reflexió i l’esperit critic envers el consentiment sexual i les relacions no abusives.

13. Educant en Igualtat, portal de recursos

Educant en Igualtat és un portal elaborat per FeSP-UGT amb recursos, llibres i documents que ens poden ajudar a reflexionar sobre la igualtat de gènere i a planificar els nostres projectes i activitats amb els alumnes relacionats amb la igualtat i la no violència.

Si us ha agradat aquest article, compartiu-lo a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai