Han arribat els jocs d’aigua!

Durant el juliol les escoles bressol s’omplen de xipollejos, esquitxades i riures descontrolats. Això passa també als bressols d’estiu; els nostres casals d’estiu per a la petita infància.

Experimentar i manipular l’aigua ajuda als infants a consolidar molts conceptes, a relacionar-se i comunicar-se amb el medi i amb les persones, a l’hora que s’ho passen d’allò més bé.

Els nens i nenes, quan juguen amb l’aigua, desenvolupen les percepcions i sensacions del propi cos en contacte amb l’aigua: sec, mullat, calor, fred, lliscant, escumós, profund, superficial, clar, fosc,…

Amb els jocs d’aigua van descobrint el món i les seves propietats físiques.

Aquí teniu 10 propostes de jocs d’aigua i experimentació perquè els més petits i petites gaudeixin aquest estiu:

1. JUGAR AMB LA TAULA SENSORIAL O D’EXPERIMENTACIÓ

És una taula elevada on l’infant pot experimentar amb diferents materials i textures; sorra, aigua, pedres, fulles, suro, escorça, pedres, branquetes…

Aquest joc sensorial els aporta milers d’experiències de joc i aprenentatge que enriqueixen el seu desenvolupament cognitiu i psicomotriu.

2. JUGAR AMB GIBRELLS PLENS D’AIGUA

És l’activitat per excel·lència a les escoles bressol i llars d’infants durant el mes de juliol. Només cal proporcionar recipients de diferents mides, colors i pesos, gots, galledes, tubs, embuts, coladors, regadores, esponges…

I fins i tot podem afegir elements de material reciclat com taps de plàstic, taps de suro, ampolles,… i experimentar amb els volums, els pesos, la flotabilitat, i altres característiques.

Juguem a pescar els taps que suren?

3. JUGAR AMB AIGUA TENYIDA

Amb colorant alimentari podem tenyir l’aigua de diferents colors i afegir així un altre element de joc: què passa si barregem els colors? Com es veuen els objectes quan estan al fons del gibrell tenyit de vermell? I les meves mans?

4. RENTAR JOGUINES O ROBA

Amb uns gibrells o unes banyeres de nadó plenes d’aigua podem crear un espai de joc simbòlic aquàtic on els nens i nenes podran banyar els seus ninos, rentar altres joguines, preparar sopes, rentar roba o vaixella,… donem ales a la creativitat tot refrescant-nos!

5. FER CAMINETS D’AIGUA

Amb unes xeringues grosses, ampolles amb sortidor o biberons podem descobrir com és de divertit fer caminets d’aigua o dibuixos al terra del pati de l’escola.

Els caminets d’aigua són iguals a la sorra que al ciment o la rajola? A on anirà a parar el raig que surt disparat de la xeringa?

6. PINTAR AMB GLAÇONS DE COLORS

És una activitat molt refrescant que estimula la creativitat.

Els glaçons de colors els podem aconseguir barrejant tempera amb aigua o amb colorant alimentari. Aquesta darrera opció és més adient per a les escoles bressol ja que és probable que els nadons experimentin amb la boca i llepin o tastin els glaçons. També podeu aconseguir el colorant a partir d’aliments com la pastanaga, la remolatxa, la cúrcuma o els espinacs.

Un cop fets els glaçons els posem en bols i deixem que els infants experimentin. Podem posar un paper mural ben a prop i convidar-los a fer lliscar el gel de colors per sobre el paper. Quedaran unes pintures xulíssimes!

7. EXPERIMENTAR AMB PARETS D’AIGUA I ALTRES ENGINYS

Les parets d’experimentació són parets amb elements que conviden a l’experimentació.

Si hi enganxem a la paret o en un suport vertical diferents elements com tubs, espirals, canalitzacions, embuts, col·ladors, molinets, etc… crearem un circuit ideal per jugar amb l’aigua i descobrir els efectes de la gravetat.

8. FER BOMBOLLES DE SABÓ

A les safates d’experimentació hi podem posar sabó i convidar els infants a bufar per fer bombolles. Podem fabricar les «anelles» per fer bombolles amb un simple fil ferro, o equipar-nos amb embuts de diferents mides, cartrons de rotlles de paper de vàter, o cercles de diferents mides per fer-les gegants.

9. FER BARREGES D’AIGUA I SORRA

Al sorral del pati de l’escola és un lloc ideal per experimentar amb l’aigua i la sorra. Podem fer pous, túnels, canals, ponts i llacs i anar ficant aigua amb gots, galledes o regadores…

També podem fer pastetes amb la sorra mullada, fer cuinetes, boles, escultures…

10. REGAR LES PLANTES

És important que quan s’estigui acabant l’estona de joc amb l’aigua sensibilitzem als infants sobre l’estalvi d’aigua convidant-los a regar les plantes del pati o jardí amb l’aigua que hem fet servir per jugar. Així les plantes se’n beneficien i eduquem per la sostenibilitat de les nostres activitats.

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Vols que t’organitzem un casal?

Els nostres casals d’estiu, de primavera o d’hivern s’adapten al Projecte Educatiu del Centre i els preparem en estreta col·laboració amb l’escola i l’AMPA o AFA. Fem casals per a totes les edats, des de casals per a escoles bressol fins a Infantil, Primària i Secundària.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai