L’estiu ja és aquí!

Aquesta setmana han començat els casals d’estiu i algunes colònies. Els nens i nenes tenen per davant algunes setmanes de lleure i diversió. I sovint, en aquestes activitats d’estiu hi ha estones de bany a la piscina o la platja on es poden fer molts jocs divertits i educatius.

Avui us expliquem 5 jocs cooperatius aquàtics que hem seleccionat de la guia Cooperar per incloure en l’activitat física i l’esport, perquè ens encanta i perquè creiem fermament que els jocs cooperatius són una eina essencial per educar per la no violència i la inclusió, dotant d’atractiu l’ajuda mútua, al treball en equip, l’altruisme, la cooperació, el respecte per l’altre i la solidaritat.

A divertir-se en remull tot cooperant!

1. Surf cooperatiu

A la piscina o la platja, un o una dels participants es col·loca a sobre del tapís flotant o el matalàs inflable com un surfista. La resta del grup es posen al voltant del matalàs i l’han de portar cap a un lloc concret  (a l’altra punta de la piscina, o allà on es troba el monitor o monitora). Per anar més de pressa, poden portar aletes als peus. El o la que fa de surfista ha d’intentar mantenir l’equilibri sense caure. Per a més informació, consulteu el joc 3 de la guia.

2. Tapissos flotants cooperatius

Un joc inspirat en el joc de les cadires cooperatives. Es comença amb tants tapissos flotants o matalassos inflables com participants. Aleshores les nenes i nens canten una cançó i neden al voltant dels tapissos sense tocar-los. Quan rebin el senyal prèviament acordat, tots els participants hauran de pujar a sobre dels tapissos i mantenir l’equilibri. Tothom ho ha d’aconseguir, i si veiem que algú té dificultats, l’hem d’ajudar, perquè és un repte de tot el grup. Després, baixem dels tapissos i tornem a repetir el repte però amb un tapís de menys. Més informació al joc 5 de la guia d’aprenentatge cooperatiu.

3. Passar el cèrcol

Un joc senzill pel que només necessitem un cèrcol o aro gran. Els i les participants es col·loquen en cadena agafant-se de les mans dins l’aigua. Per fer-ho fàcil, millor que se situïn en una zona on toquin de peus a terra. Per complicar el joc, o per grups de joves, poden posar-se en un lloc més profund i haver-se d’aguantar nedant amb els peus. El participant que es troba en un extrem agafa el cèrcol i hi passa per dins sense deixar anar la mà. El cèrcol anirà passant de persona a persona, fins arribar al final de la filera, sense haver-se deixat anar de les mans. Per més informació, consulteu el joc 6 de la guia d’aprenentatge cooperatiu.

4. La pissarra aquàtica

Escriurem amb el cos flotant a l’aigua! Les nenes i nens que són dins l’aigua hauran de decidir quina paraula volen escriure, qui forma cada lletra i com s’organitzen. Tothom té un rol important. Han de surar amb el cos estirat per anar formant la lletra. El monitor o monitora, des de fora de la piscina, haurà d’endevinar quina paraula és. Si necessiteu més informació, consulteu el joc número 7 de la guia d’aprenentatge cooperatiu.

5. Transport de globus

Aquest joc es pot fer amb un globus inflat o una pilota de plàstic molt lleugera. Els i les participants tenen el repte de transportar un globus colpejant-lo, de costat a costat de la piscina i sense que toqui l’aigua en cap moment. Tothom ha de tocar el globus com a mínim una vegada. Quan s’aconsegueix el repte, es pot introduir un altre globus i tornar a repetir l’activitat. Després, ho repetirem amb 3 globus, 4 i així successivament, fins que n’hi hagi tants que sigui impossible aconseguir que no toquin a l’aigua. Per més informació consulteu el joc 9 de la guia d’aprenentatge cooperatiu.

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!

Molt bon estiu!

Vols que t’organitzem un casal?

Els nostres casals d’estiu, de primavera o d’hivern s’adapten al Projecte Educatiu del Centre i els preparem en estreta col·laboració amb l’escola i l’AMPA o AFA. Fem casals per a totes les edats, des de casals per a escoles bressol fins a Infantil, Primària i Secundària.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai