L’estiu és el període d’aturada escolar més llarg que tenen els infants, uns mesos en què les activitats de lleure educatiu prenen el protagonisme a les seves vides. Els casals d’estiu, les colònies, els campaments o els camps de treball són activitats bàsiques que permeten als infants tenir un espai d’esbarjo, d’educació, d’experimentació, de creixement personal, de fer nous amics i amigues… En definitiva, es converteixen en tresors de vida per a qualsevol infant i adolescent.

Durant les activitats d’estiu no només es vetlla perquè els infants gaudeixin de jocs, activitats i sortides, sinó que també vetllem perquè sigui en un temps de lleure educatiu de qualitat en el que la creativitat i les emocions convergeixin i formin part de les ments curioses i el benestar dels infants.

EL BENESTAR EMOCIONAL A L’ESTIU

La proposta d’aquest estiu s’emmarca dins la proposta educativa ESTIMA, la proposta que des de Fundesplai duem a terme pels cursos 23-25. Aquesta proposta celebra la vida des d’un punt de vista que permeti als infants reconèixer-se, valorar-se i també potenciar el respecte d’un mateix/a i cap als altres.

Amb aquesta idea, per aquest estiu es vol seguir la mateixa línia d’actuació i es vetlla perquè els infants tinguin un entorn educatiu a partir del qual puguin enfortir les seves habilitats personals i socials, proporcionant un entorn que els comprengui i els apreciï. Per tal de completar la importància de l’expressió emocional i els sentiments es connectarà amb l’art i la creativitat, fet que permetrà que els infants i joves explorin i cultivin de forma emocionant la seva part més creativa.

Els casals d’estiu són un espai ideal perquè els infants puguin experimentar aquesta unió d’emocions i creativitat, i amb aquesta idea es proposen els objectius següents:

  • Fomentar l’experimentació i l’expressió artística a través de l’exploració d’un mateix, dels altres i de l’entorn.
  • Promoure la diversió, la participació i l’aprenentatge vivencial.
  • Generar un espai de convivència agradable, segur i saludable, que estimuli el sentiment de vincle i de pertinença, tant amb el grup com amb el nostre entorn i la natura.

Els infants i joves podran explorar i comprendre millor les seves emocions a través de l’art, com la pintura, escultura, teatre, música o dansa, la qual cosa els permetrà fomentar el seu desenvolupament personal.

ELS BENEFICIS DE L’ART

No és cap novetat si diem que l‘art és un mitjà d’expressió per a tothom, des dels més petits/es fins a les persones més grans. Cada vegada més s’utilitza l’art per dur a terme activitats i taller d’expressió, des d’un punt de vista més terapèutic fins a una visió més d’oci i gaudi.

Un estudi de l’OMS demostra que l’art contribueix al benestar mental i físic de les persones, mostrant un clar benefici per aquelles persones amb problemes de salut mental, dificultats en la comunicació, inici de demència o discapacitats, entre molts d’altres. El benefici no és només per a persones que tenen alguna necessitat evident, sinó que es parla de la importància de crear polítiques en les quals l’art en formi part i es converteixi en una eina tant preventiva com d’acció.

És evident doncs que l’art permet a les persones sentir-se bé, expressar-se, comunicar-se, sentir i gaudir, quelcom molt important pel desenvolupament integral de cada persona; i això no hem d’oblidar que és molt important per als nostres infants i joves.

ALGUNES ACTIVITATS D’AQUESTS CASALS

Les propostes per treballar les emocions a través de l’art durant els casals d’estiu seran molt diverses i per als infants i joves de totes les edats. Es plantegen activitats de l’estil APS (Aprenentatge i Servei) que a més a més d’aprofundir en el coneixement i el benestar emocional, els permetin fer un servei a la comunitat a través de l’art.

I com ho farem? Doncs a través de tallers, sortides, activitats d’aigua repensades, activitats de moviment, creacions manuals, jocs, gimcanes… a continuació et deixem un tastet d’algunes de les activitats que es faran als nostres casals d’estiu per afavorir el benestar emocional a través de l’expressió artística.

1. TEIXINT OMBRES

Teixint ombres Fundesplai

Aquesta activitat és un projecte perfecte per a l’estiu! Es tracta de crear grans tendals i para-sols a partir de teles reutilitzades, creacions de ganxet, o teixides amb teler,… Aquesta activitat es pot convertir en un projecte d’APS en el que s’uneixin diferents grups que permetin arribar al resultat final (recopilació de material, procés de teixir, col·locació dels tendals etc…). D’aquesta manera podem unir esforços per decorar i alhora, crear espais d’ombra que ens protegeixin de la calor durant l’estiu. Descobreix l’activitat a l’enllaç següent:

Teixint ombres

2. MURAL COMUNITARI

Mural comunitari Fundesplai

El mural comunitari és una activitat que pot treballar-se amb totes les edats, convertint-se també en una activitat intergeneracional si es vol anar més enllà. La idea és la de crear una obra col·lectiva que fomenti la participació i la creativitat. Aquesta activitat es pot realitzar en algun mur de l’entitat o del municipi en el qual es realitzi, convertint-lo així en part de la comunitat. Amb la idea del mural es vol anar més enllà i treballar perquè plasmi alguna temàtica en què els infants i joves vulguin posar el focus. Et proposem altres activitats del mateix estil.

Art deixalles

Art Col·lectiu

Fem art contemporani

3. VISITA UN MUSEU

Visita un museu Fundesplai

Els museus són uns espais que ens permeten aprendre, experimentar, gaudir, descobrir elements que difícilment podem veure en el nostre dia a dia… En definitiva, un espai màgic. Els casals d’estiu es converteixen en un bon moment per visitar els museus i gaudir de l’art i la creativitat. I després de la visita al museu,… podem fer una activitat de creació artística amb la inspiració de la visita! Podem crear un ambient relaxant, amb música que ens ajudi a connectar amb les emocions i deixar anar la imaginació. Segur que hi haurà creacions ben originals!

4. FER MANDALES

Visita un museu Fundesplai

Una forma d’art que a més a més combina la concentració, relaxació i la calma són les mandales. Aquestes creacions concèntriques permeten a l’infant o jove posar tota la seva atenció plena en completar-la. Es pot dur a terme l’activitat des de diferents punts de vista o nivells, es poden proporcionar impreses, o inclús que els i les joves creïn les seves des de zero.

Mandales

5. ART A LA NATURA

Visita un museu Fundesplai

Es poden fer grans obres d’arts en plena natura i amb elements naturals. El Land-art i l’art botànic permet a infants, joves i adults endinsar-se en un espai de calma, serenitat i contacte amb la natura, una estona de creació lliure per deixar-se portar, descobrir, experimentar i vincular l’art i les emocions. És molt important que, en la societat frenètica que vivim, trobem moments de connexió amb la natura que ens permetin baixar el ritme, respirar i gaudir.

Land- art

Art botànic

6. MOURE EL COS AMB LA DANSA

Visita un museu Fundesplai

El moviment del cos és una forma d’art, i sovint l’expressem a través de la dansa. La dansa i el moviment lliure ens permet expressar les nostres emocions i sentiments sense paraules, fet que pot ser més fàcil per a certes persones. Fer activitats relacionades amb la dansa i el moviment pot cohibir a algunes persones, per aquest motiu cal crear un espai segur, distès i on els prejudicis no hi tinguin cabuda.

Biodansa

Dansem!

Dansa del sol

7. EL TEATRE

Visita un museu Fundesplai

Posar-se a la pell d’algú altre, ser un personatge de conte, un personatge històric, o simplement algú quotidià permet que ens expressem d’una forma diferent. L’expressió corporal i oral a través del teatre és una eina brutal per treballar les emocions i els sentiments, i ens permet descobrir maneres noves de mostrar les emocions i el que ens passa dins. Hi ha moltes maneres de fer teatre, i cal adaptar-ho segons l’edat, però també pot ser una molt bona eina per resoldre conflictes.

Teatre dels conflictes

8. EXPRESSEM-NOS CANTANT

Visita un museu Fundesplai

Hi ha molts tipus de música, des de la més clàssica als ritmes més moderns que surten actualment, i cada un d’ells ens transmet alguna cosa. És evident que no a tothom li agrada la mateixa música, i a qui el rock li pot fer moure l’esquelet, el rap pot semblar-li d’allò més avorrit, i és que d’això es tracta l’art! Perquè la música és art i tenim música per cada moment i cada estat d’ànim, és interessant realitzar activitats relacionades amb la música, des de posar en comú la música que més ens agrada o que ens fa sentir de certa manera, fins a la creació d’una cançó pròpia.

Hip hop per la violència zero

Compartim música

Què ens transmet aquesta cançó?

9. PINTAR AMB GLAÇONS

Visita un museu Fundesplai

Una bona forma de treballar l’art i les emocions és a través de la pintura, però aquesta vegada d’una manera diferent, i és que et proposem aquesta activitat artística que combina la pintura i els glaçons. Una activitat ideal per a l’estiu, per refrescar-nos i per expressar-nos! Es converteix en una manera diferent de pintar que de ben segur agrada als infants, i a més a més apte per als més menuts i menudes. En la següent entrada pots trobar aquest taller juntament amb més activitats d’aigua.

10 jocs d’aigua per a l’escola bressol

10. EXPERIMENTAR AMB EL FANG

Visita un museu Fundesplai

L’escultura és una de les moltes formes d’art que també ens permet expressar-nos. Una bona manera de crear art i així poder mostrar les emocions i els sentiments, és a través del fang. Hi ha un munt d’activitats que es poden fer amb el fang, i a continuació et deixem una entrada amb la que podràs escollir quina és l’activitat que més s’adiu a les teves necessitats. Deixem que els infants juguin, experimentin i expressin lliurement!

10 maneres de jugar amb el fang

A través d’aquestes activitats artístiques col·lectives podem aprofundir en el coneixement d’un mateix i les pròpies emocions, així com en el benestar individual i col·lectiu. Així, els infants i joves poden reconèixer habilitats pròpies i dels altres, així com expressar emocions a través de l’expressió artística.

MÉS RECURSOS SOBRE ELS CASALS D’ESTIU

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

Vols que t’organitzem un casal?

Els nostres casals d’estiu, de primavera o d’hivern s’adapten al Projecte Educatiu del Centre i els preparem en estreta col·laboració amb l’escola i l’AMPA o AFA. Fem casals per a totes les edats, des de casals per a escoles bressol fins a Infantil, Primària i Secundària.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai