El curs escolar s’ha acabat, els infants tenen ganes d’estiu, de riure, de viure aventures sorprenents, de fer noves amistats… i de passar-ho molt bé!

L’estiu és un moment en que la rutina del curs escolar es trenca i on per tant  les desigualtats es poden fer més evidents. Un dels pilars de la nostra missió és garantir la igualtat d’oportunitats entre els infants i joves, que puguin gaudir del lleure educatiu per tal de poder desenvolupar-se com a persona. Tenir cura de la diversitat i la vulnerabilitat amb activitats completament inclusives és la nostra manera de fer i de veure la societat.

Hem de vetllar perquè els infants tinguin un estiu ric d’amistats, d’activitats educatives, d’experiències i de riures, que els ajudi a seguir creixent com a persones.

Ajuda’ns a que tots aquests infants i joves puguin accedir al lleure educatiu aquest estiu, fes un donatiu per a la campanya de beques!

casal d'estiu Fundesplai

QUÈ PASSA A L’ESTIU AMB LES OPORTUNITATS EDUCATIVES?

L’aturada d’activitats lectives suposa un trencament en els hàbits i rutines dels infants, i per tant en la seva socialització i les activitats i oportunitats educatives.

Organismes com l’OCDE o la UNESCO consideren les activitats d’estiu un element d’igualtat d’oportunitats socials i educatives, tots els infants i joves han de poder participar d’activitats educatives de lleure que els permeti desenvolupar-se i seguir creixent com a persones, però malauradament l’accés al lleure no és universal. Cal vetllar perquè tots els infants i joves puguin gaudir-ne, posant una especial atenció als infants en situació de vulnerabilitat.

A Catalunya, 1 de cada 3 infants (un 31% segons dades de l’IDESCAT 2019) viu en situació de pobresa, fet que comporta que subsisteixin amb menys recursos dels necessaris per una vida digna. El fet de no garantir els drets de la infància implica formar una base de la societat futura amb poca esperança ni capacitat de millora. En aquest sentit, també el projecte Educació 360 posa en evidència que les desigualtats educatives augmenten cada any durant l’estiu per la diferència d’oportunitats entre els infants i joves.

Una de les problemàtiques que es fa evident, a banda de la dificultat d’accés a les activitats per raons econòmiques, és sovint la necessitat d’acompanyament a les famílies en l’accés a la informació i els circuïts de formalització i inscripció a les activitats d’estiu. Cal que hi hagi una xarxa d’agents al territori que permeti que el procés d’informació, d’inscripció i participació estigui consolidat, i permeti que totes les famílies puguin fer el procés en igualtat d’oportunitats.

L’estiu del 2020 es van poder dur a terme moltes de les activitats d’estiu tot i estar en situació de pandèmia, i enguany també s’estan desenvolupant les activitats amb certa normalitat. En aquest sentit, la tasca dels esplais és impressionant i imprescindible per a molts barris i pobles. A més a més, des de moltes entitats, ajuntaments i diputacions s’estan oferint un munt de propostes per tal de garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats en el territori. Tots els infants i joves tenen dret a gaudir d’activitats de lleure educatiu; garantir la igualtat d’oportunitats és un dels pilars de la nostra missió.

Eduquem per un societat més igualitària, inclusiva, justa i solidària, i tenim especial cura en l’atenció a la diversitat i a les situacions de vulnerabilitat. D’aquesta manera, treballem per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3: “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. i número 4: “Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom”.

La importància del lleure a l'estiu fundesplai

LA IMPORTÀNCIA DEL LLEURE A L’ESTIU

Les activitats de lleure a l’estiu fomenten:

  • El desenvolupament global dels infants i els joves
  • Enfortir els vincles a través dels jocs, les amigues i els amics i l’alegria
  • Afavorir la conciliació laboral i familiar
  • Reconnectar amb la natura per remeiar el dèficit que hi ha hagut durant l’any de pandèmia
  • Treballar l’acompanyament emocional després d’un curs en pandèmia
  • Conèixer i desenvolupar el sentit de la comunitat i conèixer l’entorn més proper
  • Aprendre en un context de joc i diversió que afavoreix els aprenentatges significatius
  • Compensar les desigualtats
  • Donar oportunitats als infants més vulnerables

ELS CASALS I COLÒNIES DE FUNDESPLAI

Des de Fundesplai vetllem perquè el major nombre possible d’infants puguin tenir accés a l activitats d’estiu. El lema dels casals d’estiu i les colònies d’aquest any és “Fem possible un món millor”, i amb el que treballem perquè els joves i infants es converteixin en activistes per la biodiversitat, la sostenibilitat i els ODS.

Hi ha un important dèficit de naturalesa, ja que els infants que viuen en ciutat no gaudeixen tant d’un entorn natural proper. Per altra banda es detecta un dèficit de relacions i un excés de pantalles, tot incrementat per la situació de pandèmia.
La participació d’enguany està essent molt positiva perquè les famílies confien en les entitats de lleure, i perquè l’any passat es va demostrar que les activitats d’estiu van ser un  punt de resocialització dels infants després del confinament més dur.

Cristina Rodriguez
Directora general de Fundesplai

Amb la nostra campanya “Un estiu per tothom”, recaptem fons i donatius per poder atorgar beques a famílies en situacions vulnerables. S’espera que el nombre d’infants becats d’enguany sigui més elevat, i és per aquest motiu que cal mobilitzar a la societat, perquè tots els infants puguin gaudir del seu dret a lleure. Ja fa 10 anys que la campanya solidària “Un estiu per tothom” està en marxa, atorgant unes 1.000 beques el primer any (2011), xifra que s’ha multiplicat per cinc en aquest últim període.

Les activitats d’estiu són un espai ideal per treballar valors que facin dels infants i joves persones responsables, coherents i actives per la societat en la que viuen. Que els infants i joves puguin participar per igual de les activitats de lleure a l’estiu és essencial per aconseguir una societat més justa, equitativa, inclusiva i solidària. Cal que ens esforcem perquè la desigualtat d’oportunitats no augmenti en èpoques d’estiu.

 

Les dades de Fundesplai(2)

Aquest estiu 2021 la participació a les activitats d’estiu de Fundesplai supera els 68.000 participants, recuperant així la tendència del 2019. La participació dels infants i joves es durà a terme en més de 1.300 tandes d’activitats (bressols d’estiu, casals, colònies, campaments, camps de treball i colònies familiars).

Pel que fa a les beques, l’any 2019 se’n van atorgar 4.667, enguany hi ha hagut un 40% més de peticions de beques per a les activitats d’estiu.

Recollim donatius per aconseguir la màxima igualtat d’oportunitats a les activitats d’estiu que estigui a les nostres mans!

 

Comparteix aquesta entrada a les xarxes!
Fes que hi hagi “Un estiu per tothom”!

Vols que t’organitzem un casal?

Els nostres casals d’estiu, de primavera o d’hivern s’adapten al Projecte Educatiu del Centre i els preparem en estreta col·laboració amb l’escola i l’AMPA o AFA. Fem casals per a totes les edats, des de casals per a escoles bressol fins a Infantil, Primària i Secundària.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai