Anem a la piscina!

L’estiu i la calor ja són aquí, i com cada any, van acompanyats de l’inici de la temporada de les piscines de lleure. Als casals, les colònies i les estones de lleure en família, molts infants gaudiran aquest estiu d’estones de bany refrescants que els aportaran molta diversió, esport i molts beneficis per al seu desenvolupament. Si el bany és a la piscina, en aquesta entrada et detallem les 10 mesures de seguretat que són essencials, i si vas a banyar-te al riu, consulta les nostres recomanacions per banyar-se al riu amb seguretat.

Aprofitem aquest gran espai de lleure per gaudir del joc amb els infants, mantenint-nos actius en tot moment i sempre a prop seu. Perquè a la piscina és molt important que ens mantinguem alerta i respectem les mesures de seguretat per prevenir possibles accidents. Segons la OMS, cada any hi ha més de 5000 morts per ofegament d’infants i joves a la Unió Europea, essent la segona causa de mort per accident en infants de la Unió Europea després dels accidents de trànsit.  Amb una major incidència en menors de 6 anys.

Aquí teniu el nostre decàleg de 10 recomanacions per a una estona de bany segura:

Infografia mesures piscina FUNDESPLAI

1. No els perdem de vista!

Hem de tenir una vigilància visual constant per part d’un adult, organitzant torns si és necessari, i evitant qualsevol distracció com un llibre o un telèfon mòbil. Una bona estratègia és estar sempre molt aprop dels infants i participar en els jocs de manera activa. S’ha de tenir present que només les piscines de més de 200m2 estan obligades a tenir un servei de salvament o socorrisme (segons el Departament de Salut), però encara que hi hagi aquest servei, no hem d’abaixar la vigilància i ens hem de mantenir sempre prou a prop dels infants per poder-los ajudar si ho necessiten.

2. Que no accedeixin sols a la piscina

Ens hem d’assegurar que els infants no poden accedir a la piscina sense anar acompanyats d’una persona adulta (especialment en piscines privades), mitjançant la protecció amb tanques protectores o altres dispositius de seguretat.

3. Preparem les bombolletes i els braçals

Els nens i nenes que no saben nedar han d’anar equipats amb algun dispositiu de flotabilitat adaptat a cada edat que els ajudi a mantenir el cap fora de l’aigua. En general, és aconsellable ensenyar a nedar als infants com més aviat millor.

4. Sortim de l’aigua cada mitja hora

Descansem, bevem aigua i tornem a aplicar la crema solar. Aprofitem aquestes estones per fer jocs tranquils fora de l’aigua (jugar a cartes, als disbarats, al telèfon, a l’assassí, a passar la corrent,…), però sempre vigilant de no estar gaire estona sota el sol i protegir-nos amb crema solar, gorra, ulleres de sol i samarretes de cotó de colors clars. Podem comprovar l’índex de radiació solar previst per anar més preparats i evitar insolacions i cremades solars. Recordem que la crema de protecció solar s’ha d’aplicar abans i després del bany (cada 20 minuts) i ha de ser d’un factor de protecció adequat al tipus de pell de cada infant (mai inferior al 15).

5. Evitem les piscines inflables

Especialment en infants de 0 a 6 anys, ja que no garanteixen les òptimes condicions higièniques i de seguretat.

6. Atenció amb les empentes i corredisses

Hem d’evitar que els infants i adolescents juguin a donar-se empentes a la vora de la piscina, a saltar l’un per sobre de l’altre, a enfonsar-se, a tirar-se en cadena pels tobogans, etc., motivant-los a fer altres tipus de jocs que no siguin perillosos. Hem de vetllar perquè es respectin les normes de seguretat de les instal·lacions. Sobretot, vigilem de no tirar-nos mai de cap en zones poc profundes de la piscina.

7. Compte amb els canvis de temperatura

Hem de ficar-nos a l’aigua a poc a poc perquè el cos s’acostumi al canvi de temperatura, especialment en els dies més calorosos o després de prendre el sol o fer exercici físic. A més a més, per evitat l’anomenat “tall de digestió” (correctament dit hidrocució), després de menjar ens hem d’esperar un temps prudencial abans de banyar-nos (entre 1 i 3 hores, en funció del que s’hagi menjat).

8. I no oblidem passar per la dutxa

Recordem als infants que cal dutxar-se abans i després del bany per evitar els fongs i altres problemes a la pell, i que és recomanable posar-se crema hidratant al final del dia, així com canviar-se el banyador mullat quan s’hagi acabat l’estona de bany.

9. Les xancletes i les ulleres de natació, imprescindibles

Per prevenir caigudes i fongs als peus és molt important portar sempre les xancletes o sabatilles antilliscants posades quan juguem a les vores de la piscina. A més a més, cal tenir present que també hem de protegir els ulls quan ens cabussem o bussegem amb unes ulleres de natació.

10. Actuem amb rapidesa i serenor en cas d’emergència

Tinguem sempre el mòbil a mà i si detectem que un infant té problemes dins l’aigua, fem les actuacions necessàries per ajudar-lo i, si és necessari, truquem al 112.

Així que ja podem gaudir al màxim de la piscina però amb precaució i seguretat.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

Vols que t’organitzem un casal?

Els nostres casals d’estiu, de primavera o d’hivern s’adapten al Projecte Educatiu del Centre i els preparem en estreta col·laboració amb l’escola i l’AMPA o AFA. Fem casals per a totes les edats, des de casals per a escoles bressol fins a Infantil, Primària i Secundària.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai