La capacitat d’experimentar és un dels punts forts que tenen els nens i les nenes quan són petits, i és que descobrir noves textures, colors, olors i sensacions és impressionant. En una societat on les pantalles formen part del nostre dia a dia i on la immediatesa de les coses sovint no ens deixa gaudir, cal un espai perquè els infants puguin experimentar el màxim possible amb tots els seus sentits.

És important que els infants experimentin lliurement, sense obstacles que els impedeixi de gaudir d’aquest moment. El joc lliure és un moment d’atenció plena ideal pels infants, una estona que els permet deixar-se portar per allò que els ve de gust fer. Sovint som els adults qui no deixem que aquesta experimentació es dugui a terme amb comentaris com: no t’embrutis, marxem en 5 minuts, no toquis això…! Tots aquests comentaris que a les persones adultes ens surten instintivament i sense pensar, pels infants poden suposar una opressió per la seva descoberta.

I el desenvolupament del sentit del tacte és essencial durant la petita infància, de 0 a 7 anys. En aquesta etapa els nadons i infants petits fan servir molt el tacte per descobrir el món i si els deixem interactuar amb el fang lliurement veurem que els resulta fascinant i molt estimulant. 

Deixem que els infants sentin i descobreixin!

EL FANG I ELS SEUS BENEFICIS

El fang és una massa formada per terra argilosa i aigua que històricament ha format part de la vida de totes les persones i els animals. El fang ha servit tradicionalment per crear utensilis de la vida quotidiana com són plats o gots i també per alleugerir urticàries, picades d’insectes o altres afeccions de la pell, donant-li així un ús de caràcter medicinal. I és que embrutar-se de fang no és dolent!

Jugar amb el fang pot ser molt beneficiós per als infants, especialment per al seu desenvolupament del sentit del tacte i tot el que hi està relacionat. La consistència i textura del fang o argila són ideals per experimentar i per estimular el tacte i la psicomotricitat fina. A més a més és un moment ideal per tal d’aprendre aspectes de la física de les matèries, com experimentant amb les proporcions d’aigua i sorra, el canvi de sòlid a líquid… Aprendre tot experimentant és una de les millors eines educatives de les quals podem gaudir! Això sí, si hi ha algun infant que no li agrada empastifar-se, també cal respectar-ho, és important no forçar res.

Però ens agradaria aprofundir en uns altres tipus de beneficis que el fang proporciona als infants, perquè segons diversos estudis científics, el fang produeix felicitat. Aquests estudis demostren que el bacteri Mycobacterium Vaccae, el qual es troba al sòl i està molt present en tots els ambients naturals, té certes propietats que generen serotonina, una hormona que afavoreix a la felicitat de les persones, a més a més d’altres propietats immunitàries. Potser és veritat que estar en contacte amb el fang és més beneficiós del que pensàvem…

Deixa als teus fills/es ser nens/es. La brutícia és bona. Si el teu fill/a no s’embruta cada dia, no estarà fent la seva feina. No estarà construint el seu sistema immunològic.

Mary Ruebush

Sempre he dit que la joguina més bonica i important és l’argila, perquè no és res i es pot convertir en tot: els infants li donen forma i la converteixen en plat, en nino, en boleta, soldadet, camió, avió, cavall i tot el que la seva fantasia pot inventar i el que el joc escollit requereix.

Francesco tonucci

Per què la infància 2019

Beneficis del fang Fundesplai

Els beneficis que es poden obtenir amb el fang són molts i diversos:

  • Estimula la psicomotricitat: tant la psicomotricitat fina com la gruixuda es veuen immerses en l’experimentació del fang, la qual cosa permet treballar a tots els nivells.
  • Increment de la relaxació: les textures mal·leables com les del fang, permeten que mentre es manipulin, els nivells d’estrès o angoixa que es puguin tenir es redueixin.
  • Connexió de l’infant amb la natura: el fang és l’element més natural que podem tenir a l’abast, i el contacte amb ell ens apropa a la natura.
  • Desenvolupament d’aprenentatges: cada vegada que s’experimenta amb el fang s’aprenen coses. Des de com es pot fer més líquid o més dens, com es pot modelar, què passa si el xafem… Tot s’aprèn.
  • Desenvolupament de la creativitat: deixar volar la imaginació mentre es juga amb el fang, ja sigui fent-ne figures, fent joc simbòlic, o embrutant-se.
  • Conèixer els propis límits: és una bona manera per saber què pot fer el nostre cos, fins on arriba, què ens agrada i què no.
  • Millorar el sistema immunològic: sembla que només es tracti d’estar brut/a, però estar en contacte amb el fang té molts beneficis pel sistema immunitari.

QUINES ACTIVITATS ES PODEN FER AMB FANG?

El fang permet fer moltes activitats diverses, ja siguin activitats manuals, estimulatives, de descoberta, o activitats que es poden fer de manera guiada o com a joc lliure. Nosaltres et proposem diverses activitats que pots fer amb els infants de totes les edats, però especialment amb nens i nenes de 0 a 7 anys, perquè així puguis escollir la que més s’adigui a les teves necessitats i situacions. Això si, et recomanem que les provis totes!

A vegades els infants més petits relacionen el color del fang amb el dels excrements, i per això no els agrada experimentar amb ell. Si et trobes amb aquest cas, et proposem que facis servir fang de color blanc per fer les activitats i que així també es pugui experimentar. 

1. JOC LLIURE

Aprofita una excursió al bosc, una sortida al parc o simplement al pati o al jardí i deixa que els infants juguin lliurement amb els elements de la natura que trobin. Deixa que facin “pastetes” i s’empastifin de sorra, fang i que puguin experimentar amb les seves textures. Si és un dia que ha plogut, segur que trobaran fang ben fresc!

Aquests moments de joc lliure són molt importants pels infants, ja que els permet desenvolupar la seva creativitat al seu ritme, sense pressions ni indicacions. Són moments els que el joc simbòlic pot prendre protagonisme i en el que el contacte amb la natura és total. Els beneficis del contacte amb la natura són molts, tant a nivell psicològic, fisiològic com emocional, i és per aquest motiu que hem de potenciar el contacte que puguin tenir els infants.

Fang Fundesplai

2. SALTAR ALS BASSALS

Sí. Sabem que saltar als bassals implica que els nens s’embrutin, però és que d’això es tracta! Fer bassals, a part de ser molt divertit, és una bona manera pels infants de descobrir el fang i passar-ho molt bé els dies de pluja. Saltar, esquitxar-se, veure què passa si es salta més alt o més baix, fins on arriben les gotes, relliscar i empastifar-se, riure,…

Si ho fas a l’estiu, et permetrà gaudir d’aquesta activitat sense cap problema, ja que els infants no passaran fred, i a més a més podran fer-ho descalços/ces i amb banyador si es vol, i el contacte del peu amb el fang encara aportarà un extra sensorial a l’activitat. Si és una activitat que està planificada pots demanar que portin roba vella i amb la qual no passi res si s’embruten. Això no vol dir que no es pugui fer en una altra època de l’any. Si un dia plou i el pati és ple de bassals, poseu-vos les botes d’aigua, un impermeable i a jugar!

Bassals Fundesplai

3. FER CONSTRUCCIONS AMB FANG

Des de ben petits i petites, acostumem a relacionar la platja amb els castells de sorra, i és que la barreja de l’aigua amb la sorra de la platja és ideal per fer construccions impressionants. Però les construccions també les podem fer al parc, al sorral o al pati, especialment després d’un dia de pluja. Només ens cal sorra (el més argilosa possible) i aigua.

A l’hora de fer alguna activitat de construcció, tant es pot fer de manera guiada, com deixar que els infants ho creïn lliurement. Se’ls pots donar alguna indicació sobre el que han de crear i deixar que facin, o bé se’ls pot anar dient els passos a seguir per obtenir una construcció concreta. Això dependrà de cada grup d’infants i del que es vulgui treballar. Per fer això és probable que es necessitin objectes com pales, galledes o rasclets.

Aquesta es pot convertir en una bona activitat per fomentar el treball en equip, el qual serà la base per aconseguir una bona construcció, castell, poble, rius, canals, llacs i tota mena d’infraestructures de fang que puguin imaginar els infants.

Construcció Fundesplai

4. PINTAR AMB FANG

Una altra manera d’experimentar amb el fang, és fent-lo servir com a pintura. Potser el seu color marró no és el que més crida l’atenció, però sí que ho fa la seva textura.

Deixa que els infants s’hagin de crear la seva pròpia pintura en un recipient, cada una serà diferent segons les quantitats de materials que hi posin. I després proporciona’ls fulls D3 o bé un paper d’embalar gran, i deixa que es converteixin en pintors i pintores. Podem deixar-los pinzells prims, altres de gruixuts o simplement les mans. Serà interessant veure quin és el resultat de la seva obra d’art.

Pintar fang Fundesplai

5. FER LAND ART

El Land Art és la creació d’obres artístiques amb els elements que ens proporciona la natura, fulles, branques, pedres, glans, llavors, petxines… Es tracta d’un moment de contacte amb la natura total, i que propicia l’atenció plena dels infants en allò que fan. És doncs una bona activitat també per experimentar amb el fang tot afegint-lo a les creacions, ja sigui fent-ne boletes, fent alguna estructura o simplement esquitxant. Imaginació al poder!

Landart fang Fundesplai

6. PROVES DE GIMCANA AMB FANG

Aprofita l’estiu i estar a l’aire lliure per tal de crear una gimcana exterior en la qual hi hagi alguna part que s’hagi de superar en contacte amb el fang. Aquestes activitats serien indicades per a infants a partir de 5 anys, en què ja estan preparats i preparades per formar equips, entendre el funcionament d’una gimcana, etc. Exemple de proves: buscar un objecte en una palangana amb fang, passar per sobre un plàstic ple de fang sense caure, fer 3 boles de fang iguals… Hi ha infinitat de “proves” que es poden fer amb fang, i això dependrà de l’edat dels teus infants i del que es vulgui treballar. Això sí, de ben segur que s’ho passaran bé!

Gimcana fang Fundesplai

7. FER CUINETES

La textura del fang és ideal per modelar, i és per això que et proposem que els infants es converteixin en cuiners i cuineres i es posin “mans a la massa!”. Deixem-los gaudir de les sensacions i el treball manual del fang,… despertaran el sentit del tacte i treballaran la psicomotricitat fina. Pots proporcionar als infants elements de cuina perquè el joc simbòlic sigui més real, com alguna paella, culleres de fusta, plats, motlles de pastissos o de magdalenes… segur que inventaran plats exquisits imaginaris amb el fang com a protagonista.

Si tens espai al pati, t’animem que creïs un racó de cuineta exterior, una estructura fixa amb els elements necessaris perquè els infants puguin experimentar amb el fang.

Cuinar fang Fundesplai

8. ACTIVITATS MANUALS D’INTERIOR AMB FANG

Les activitats amb fang no només van relacionades amb l’exterior, també pots fer activitats més tranquil·les que et poden ser molt útils. Parlem de fer figures de fang. A més a més, de ser una activitat ideal per desenvolupar la psicomotricitat fina, és perfecte per treballar la creativitat, la coordinació mà-ull, la percepció espacial, el desenvolupament sensorial a través del tacte i la creació de figures en 3 dimensions.

Per altra banda, també es pot organitzar alguna sortida a un taller on treballin amb un torn per fer ceràmica, això farà que els infants o joves puguin conèixer com es treballa el fang amb el qual després es fan estris, vaixella i elements de ceràmica tan preuats al nostre territori.

Ceràmica Fundesplai

9. PINTAR-SE EL COS

Experimentar amb el fang i fer-lo servir com a pintura ja hem vist que pot ser una activitat molt creativa. Però, i si el fem servir per pintar-nos el cos? Pots fer que els infants es posin per parelles i amb un pinzell o els mateixos dits, pintin l’esquena de l’altre company com si fos un llenç en blanc. Pots donar-los indicacions de què pintar, o bé deixar que voli la seva imaginació. Per altra banda, també podem deixar que es pintin la cara, sempre vigilant i avisant que no els entri als ulls.

En aquesta activitat és important respectar els infants que no vulguin ser pintats, ja que no agrada a tothom.

Pintar cara fang Fundesplai

10. DIBUIXAR AL FANG

Tornem a parlar de dibuixar, però en aquest cas et proposem que ho facis directament al fang. Gràcies a la seva textura tan mal·leable, el fang et permet fer tota mena de dibuixos, alguns més profunds i d’altres amb relleu. Un molt bon lloc per fer dibuixos a la sorra és la platja, però també els parcs, on sovint el fang no pot ser tan pastós i li queda una consistència ideal per dibuixar-hi. Fes servir una branca, els dits o unes pedres… i a dibuixar!

Dibuixar sorra Fundesplai

Que no et faci mandra que tot acabi empastifat, és la gràcia de l’experimentació i la descoberta. Cal que propiciem espais perquè això passi i que els infants gaudeixin fent-ho.

Si t’han agradat aquestes activitats, comparteix l’entrada a les xarxes! 🙂

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai