Avui, Divendres pel Clima, us proposem 12 documentals sobre les causes i conseqüències del canvi climàtic i seguim acompanyant el moviment de joves #FridayForFuture en la reivindicació de l’aplicació de mesures urgents per fer front a l’emergència climàtica.

El poder del vídeo és increïble a nivell comunicatiu, i ho hem d’aprofitar! Creiem que aquests documentals poden ser útils en activitats de reflexió crítica i diàleg amb infants i joves en entorns educatius com escoles, esplais o instituts, però també poden anar bé per una sessió de tarda de cine familiar.

Càmera i acció!

1. Una verdad incómoda, 2006

Una verdad incómoda es una pel·lícula documental dirigida per Davis Guggenheim i presentada per Al Gore. És un dels documentals de sensibilització sobre el canvi climàtic que ha tingut més impacte.

El 2017 es va estrenar una segona part del documental que vol reflectir l’estat d’emergència climàtica titulada Una verdad muy incómoda: ahora o nunca.

2. The 11th hour, 2007

Un documental sobre els efectes del canvi climàtic creat i narrat per Leonardo DiCaprio i dirigit per Leila Conners Petersen y Nadia Conners. La Hora 11 (títol en castellà) té una mirada molt crítica sobre la destrucció del planeta per part dels humans i planteja solucions pràctiques per mitigar l’efecte del canvi climàtic i ajudar a restaurar els ecosistemes. Incorpora diàlegs i entrevistes a més de 50 científics i científiques, pensadors i pensadores i líders mundials.

3. PolarBearMan, 2008

PolarBearMan és un curtmetratge mut dirigit per Big T.V.i Monty Whitebloom, i protagonitzat per l’actor Lee Pace, que representa un home intentant viure una vida normal amb un alt consum energètic mentre els nivells d’aigua al voltant van pujant a causa del desgel. És un paral·lelisme amb la situació actuals dels ossos polars a l’àrtic que que fa reflexionar sobre l’absurditat de no actuar i canviar d’hàbits davant l’emergència climàtica. El podeu veure al you tube.

4. Home, 2009

Home és una pel·lícula documental dirigida per Yann Arthus-Bertrand de l’any 2009. Home ens mostra la diversitat de paisatges a la Terra a partir d’imatges aèries de gran bellesa, la diversitat de la vida i com la humanitat està posant en perill l’equilibri ecològic, convidant-nos a trobar solucions per a la sostenibilitat. La podeu veure sencera en aquest link del you tube, gratuïta per la voluntat expressa del director. Altres documentals ambientalistes de Yann Arthus-Bertrand:  Planeta OceanoDe bosques y hombres.

5. Chasing ice, 2012

Chasing ice o persiguiendo el hielo és un documental d’imatges espectaculars sobre el desgel provocat per l’escalfament global. És una pel·lícula documental dirigida per Jeff Orlowski i relatada pel fotògraf del National Geographic James Balog a partir de moltes càmeres distribuïdes per tot el món amb les que fa muntatges amb la tècnica de time lapse. Es pot veure al you tube el documental sencer amb subtítols en castellà o a Netflix.

6. Antes que sea tarde, 2016

Before the Flood o Antes que sea tarde és un altre documental amb el protagonisme de Leonardo Di Caprio, dirigit per Fisher Stevens. Com a part del compromís del National Geographic amb el canvi climàtic, el documental ha estat penjat al you tube de forma gratuïta per arribar al màxim de persones possibles. És una pel·lícula que vol crear sentit de la urgència davant els efectes devastadors del canvi climàtic i el model econòmic mundial.

7-12. Programa Latituds, 2010-2018

Latituds és un programa documental de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que dona visibilitat des del 2010 a les entitats i iniciatives que impulsen solucions a la pobresa, les injustícies, les guerres i la sostenibilitat. Cada capítol tracta un tema concret. Aquí us hem seleccionat els capítols que tracten temes relacionats amb les causes i conseqüències del canvi climàtic:

Ja teniu material per a una bona tarda de cine i reflexió al voltant del canvi climàtic.

I si necessiteu més… 18 documentals espectaculars per estimar la natura.

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu a les xarxes! 😉

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai