Saps que és l’ApS? Vols conèixer els beneficis que aporta en l’educació dels joves? L’ApS (Aprenentatge Servei) és una proposta educativa que uneix el servei a la comunitat i els processos d’aprenentatge en un mateix projecte. L’ApS també s’anomena Servei Comunitari i se’n fan projectes en moltes escoles, instituts i esplais.

Aquesta acció promou que els i les joves experimentin accions de compromís cívic, posant en pràctica els seus coneixements, la seva capacitat de servei a la comunitat i l’acció activa de la ciutadania. El projecte és apte per totes les edats, des de nenes i nenes de primària fins als joves de secundària, cicles formatius o universitats.

Àmbits d’actuació

Aquestes experiències engloben un ampli ventall d’àmbits d’actuació com l’acompanyament a l’escolarització, la participació ciutadana, l’intercanvi generacional, el medi ambient, el patrimoni cultural, la promoció de la salut, projectes de solidaritat i ajuda a altres persones. L’objectiu és fomentar la intencionalitat pedagògica i solidària que pretenen educar en una manera concreta de pensar i actuar.

8 àmbits d'actuació en  Aprenentatge Servei
8 àmbits d'actuació en Aprenentatge Servei

Dins d’aquests àmbits trobem projectes socials, culturals, de cura de l’entorn o sostenibilitat. Cadascun està enfocat a una temàtica concreta que la pots desenvolupar a l’escola, l’institut o a l’esplai.

Avui et presentem 14 idees de projectes d’Aprenentatge Servei perquè trobis la inspiració i t’engresquis a fer algun projecte d’ApS amb el teu grup d’infants o joves. Totes les activitats presentades han estat realitzats en el marc d’iniciatives i projectes de Fundesplai.

14 propostes per fer Aprenentatge Servei amb l’escola, l’institut o l’esplai

1. CuinaAprofita

Cuina-aprofita Fundesplai

Aquesta activitat convida a descobrir nous menjars o productes elaborats amb restes d’altres àpats i aliments a punt de fer-se malbé i/o a aprofitar parts d’aliments que habitualment llencem. ApS per reduir el malbaratament alimentari!

2. Caminem lluny

38.2Caminem-lluny Fundesplai

Activitat per reflexionar sobre la mobilitat dels pobles i ciutats. Fem propostes de millora amb mapes, murals, maquestes o vídeos per a una mobilitat més sostenible i que millori la convivència.

3. Fem un hort?

Planifiquem el nostre hort Fundesplai

T’animes a engegar un hort per a l’escola, l’institut o l’esplai? El projecte de l’hort té moltes possibilitats pedagògiques. Acompanyem el teu projecte amb una guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu especial per a centres escolars i esplais. Amb recomanacions de cultiu i propostes d’activitats.

4. Ciència ciutadana

38.1-kilometrespelplaneta

La Ciència Ciutadana involucra la ciència i la societat a través de diverses iniciatives. Els projectes de ciència ciutadana tenen molt de potencial educatiu, científic i transformador de la societat i l’entorn, i són ideals per fer des d’una escola, esplai o institut perquè els infants i joves poden participar-hi activament i adquirir diverses competències i habilitats.  ApS per contribuir a fer avançar la ciència!

5. Teixint generacions

experiencia45 Fundesplai

Teixint Generacions és un projecte d’Aprenentatge i Servei intergeneracional en què els infants d’un esplai van fer un projecte d’intercanvi amb la gent gran del barri: les àvies els ensenyaven a teixir fent mitja i els infants aportaven conversa, jocs i vincles.

6. Edufilms i Educlips

experiencia47 Fundesplai

La creació de produccions audiovisuals de temàtica social és, des de fa uns anys, una iniciativa educativa molt significativa en l’àmbit del lleure. L’experiència permet als i a les participants reflexionar i apropar-se a realitats diverses i despertar l’esperit crític. Edufilms és un festival de cinema jove per a la transformació i la inclusió social i Educlips són videoclips per a la transformació i la inclusió social.

7. Projecte#Alnatural

El repte #Alnatural és un projecte ApS de sensibilització i campanya contra el sobreenvasat amb plàstics dels productes alimentaris. Aquest projecte s’emmarca dins la proposta educativa Menjar Canvia el Món. En el Dia Mundial del Clima del 2022 van participar-hi més de 20.000 infants i joves d’un cententar d’esplais i escoles fent escultures reivindicatives amb envasos reciclats.

8. Menja Reptes

titol-MENJAREPTES

Els Menja Reptes són propostes d’Aprenentatge i Servei que plantegen l’exploració de diversos temes relacionats amb l’alimentació sostenible i saluduable a partir de proves i reptes. Aquests projectes estan dissenyats per a joves de 12 a 18 anys i formen part de la proposta educativa Menjar Canvia el Món.

9. STOP Malbaratar el menjar!

APS-Stop-malbaretar-menjar Fundesplai

L’activitat acosta els nois i les noies a la problemàtica del malbaratament alimentari amb el propòsit d’estimular-los a actuar per a transformar aquesta realitat. Un projecte d’ApS en el marc de la proposta educativa Menjar Canvia el Món.

10. Aturem el tràfic il·legal d’espècies

ctivitat-secundaria-trafic-especies-Fundesplai_2

El tràfic il·legal d’espècies té un gran impacte en la biodiversitat i amenaça moltes espècies en perill d’extinció. Un projecte d’ApS que consisteix en informar-nos, fer una activitat de rol playing i crear una campanya de sensibilització.

11. Fem un jardí per la Bolboreta

Bolboreta Fundesplai

Construïm un jardí per atraure moltes papallones (com la Bolboreta, eix d’animació de la proposta nuSOS) i afavorir ambients d’alta diversitat d’aquests insectes, contribuint així a preservar la natura i aprenent a estimar-la.

12. La festa de les sobres

La-festa-de-les-sobres Fundesplai

Projecte d’acció comunitària per implicar el barri en la prevenció del malbaratament alimentari. Es tracta d’un projecte plantejat per fases en la que els infants i joves tenen un paper crucial per sensibilitzar a la població.

13. Solidaritza’t amb el teu barri

Solidaritzat-amb-el-barri Fundesplai

Aquesta proposta se centra a realitzar alguna activitat amb la qual es puguin obtenir beneficis per a alguna entitat social del barri que ho necessiti. Conèixer i vincular els diferents agents socials i participar de la vida comunitària i associativa és essencial per afavorir la participació ciutadana i la convivència.

13. Neteja de l’entorn

Solidaritzat-amb-el-barri Fundesplai

Com a projecte d’Aprenentatge Servei (ApS) o Servei Comunitari amb infants i joves podem organitzar una neteja de l’entorn. D’aquesta manera estarem contribuïnt a la sensibilització sobre el civisme, els envasos de plàstic i les deixalles que s’acumulen en entorns naturals. També ho podem acompanyar amb una activitat de fotodenúncia.

Vine a les jornades d’aprenentatge servei

Divendres 19 de maig

Si t’interessa aprendre més sobre l’Aprenentatge Servei, et presentem les 9es Jornades d’intercanvi d’experiències d’ApS que organitza el Centre Promotor d’Aprenentatge Servei en col·laboració amb IDP-ICE de la Universitat de Barcelona el divendres 19 de maig a Universitat de Barcelona – Edifici Històric.

Descarrega’t aquí el programa

Inscriu-te aquí a les jornades ApS

 

Jornades ApS Fundesplai

Ja veus que hi ha moltes experiències d’ApS que pots fer a l’escola o l’esplai. Si vols descobrir-ne més clica aquí.

Si t’ha agradat l’entrada pots compartir-la a xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai