Podríem definir la Ciència Ciutadanacom el conjunt d’activitats i pràctiques que involucren la ciència i la societat a través de molts tipus d’iniciatives. És la creació d’una nova relació entre aquests dos elements (ciència i societat) que està destinada a crear coneixement, a conscienciar la ciutadania en la conservació d’organismes i hàbitats en entorns molt transformats com els urbans, en el descobriment de noves espècies en llocs poc freqüentats per equips científics, etc. Així doncs, la Ciència Ciutadana permet ajudar a impulsar projectes poc assumibles en termes de temps i diners, gràcies al voluntariat de la ciutadania i centres escolars, esplais o altres entitats.

Són projectes amb molt de potencial científic, educatiu i de transformació de la societat i l’entorn. I els infants i joves hi tenen molt a dir, perquè a través d’un projecte de ciència ciutadana poden participar activament, col·laborar el la presa de decisions i adquirir competències i habilitats essencials. Des de les escoles, instituts i esplais podem fer una feina molt interessant d’acompanyament d’aquests projectes amb la mirada de l’Aprenentatge i Servei o Servei Comunitari.

EL VALOR EDUCATIU DE LA CIÈNCIA CIUTADANA

Un dels valors afegits més importants de la Ciència Ciutadana és el seu potencial de formar i crear coneixement en la comunitat que participa en els projectes. Així doncs, val a dir que molts d’aquests projectes són ideals dins l’entorn escolar i de l’esplai. És una gran oportunitat perquè els infants i joves s’impliquin en projectes reals, significatius i que els aporten molts aprenentatges competencials.

Però el valor educatiu no només es basa en el coneixement i la formació, sinó que va molt més enllà d’aquests aspectes! La Ciència Ciutadana té una gran capacitat de transformació de la societat: estem assistint a una veritable revolució on la ciutadania, els i les joves i els infants tenen influència en projectes de governança i planificació urbana. Qualsevol persona amb una tauleta o mòbil hi pot participar!

Des de Fundesplai i el CREAF hem elaborat una guia per promoure la ciència ciutadana. En aquesta guia hi trobaràs 15 projectes de ciència ciutadana locals i internacionals focalitzats en l’estudi de la biodiversitat. A partir d’aquests projectes pots trobar la inspiració i el suport necessari per tirar endavant una activitat de ciència ciutadana amb els infants i joves. Si segueixes llegint trobaràs un tastet de cada projecte. Quin t’inspira més? També pots consultar la guia ‘Ciència ciutadana i natura: un repte per a l’educació per a la sostenibilitat’ que hem elaborat per encàrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

Descobreix més detalls sobre la Ciència Ciutadana i el seu valor en aquesta guia

15 Projectes ideals per a l’escola, l’institut o l’esplai

L’UBMS és la Xarxa Internacional de Seguiment de Papallones. Es basa en censos periòdics de papallones en parcs urbans, ja que són un gran indicador de la qualitat ambiental del nostre entorn. Aquest projecte, doncs, dóna a conèixer les papallones que viuen a les ciutats i fomenta la sensibilització envers la biodiversitat urbana. Es poden organitzar censos i tallers d’identificació, amb els quals els nens i les nenes de les escoles aprendran moltíssim sobre la diversitat d’espècies de papallones al nostre entorn.

> Accedeix aquí al projecte UBMS

Aquest projecte ha sorgit durant el confinament, i tracta de gravar els cants dels ocells, de tal manera que es pugui dibuixar un mapa mundial de gravacions amb aquests cants i posar-los a una base de dades per a la recerca científica. És un projecte senzill, però global: només fa falta gravar amb el mòbil!

> Accedeix aquí al projecte “Dawn Chorus”

El Ritmenatura és un observatori ciutadà on es recopilen observacions fenològiques d’espècies concretes d’arbres, insectes i aus per comprovar l’efecte del canvi climàtic i els cicles biològics. Només cal passejar per la ciutat o parcs naturals i apuntar les observacions que pots veure. Aquestes observacions s’enregistren a la plataforma iNaturalist per fer-ne la comparativa.

> Accedeix aquí al projecte “Ritmenatura”

Aquest projecte funciona com un observatori de la biodiversitat marina i les problemàtiques ambientals relacionades amb aquest medi. Les escoles i els esplais hi poden participar a través de l’observació: fixar-se en l’impacte de la brossa i els microplàstics en aquest medi i, per tant, crear coneixement sobre el canvi climàtic, les espècies invasores, la pol·lució marina i la proliferació d’espècies nocives.

> Accedeix aquí al projecte “Observadors del mar”

 

El Projecte Orenetes es basa en el seguiment de l’estat de les poblacions d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) en espais urbans. És un projecte que fomenta la participació social en l’observació de la natura i la ciència. Incentiva el lligam entre els nens i nenes i les aus i fomenta el respecte envers aquesta espècie.

> Accedeix aquí al Projecte Orenetes

Aquest és un projecte que vol recuperar varietats agrícoles tradicionals i estudiar el seu creixement. És molt interessant comptar amb la implicació d’agricultors i agricultores, però també és un gran aprenentatge per als centres escolars i esplais que planten llavors als seus horts. Els més petits i les més petites es poden convertir en “ambaixadores de llavors“!

> Accedeix aquí al projecte “Embajadores de la biodiversidad”

És un projecte per promoure als ciutadans, especialment als més joves, que creïn i mantinguin hàbitats per als insectes pol·linitzadors i en facin un seguiment. Aprendre a crear hàbitats que potenciïn la presència d’abelles, papallones i altres insectes els ajudarà a ser més conscients de la seva importància ecològica i la relació amb la seguretat alimentària.

> Accedeix aquí al projecte X-Polli:nation

Les plantes invasores no autòctones causen grans problemes a la biodiversitat, ecosistemes, infraestructures, agricultura i salut humana. Per això, Plant Alert tracta que els ciutadans detectin plantes potencialment invasores i emplenin un qüestionari amb la localització i fotografies d’aquestes, de tal manera que hi hagi menys riscos per a la seva expansió.

> Accedeix aquí al projecte “Plant Alert”

Aquest és un projecte que busca crear una imatge completa del conjunt de poblacions de ratpenats. Així doncs, encoratja als ciutadans i les escoles a crear caixes niu, comptar els exemplars que veuen, dur a terme estacions d’escolta i detecció d’ultrasons, fer censos als rius per comptar ratpenats d’aigua i inspeccionar refugis, coves o edificis.

> Accedeix aquí al programa de seguiment de ratpenats

Aquest és un projecte que busca fer un seguiment de la salut del sòl, analitzant les seves cobertures biològiques (com la molsa, els líquens, etc). Els nens i nenes de les escoles o esplais aprendran quina és la funció d’aquests elements, com es conserven i la importància que tenen en relació amb l’erosió i altres conceptes.

> Accedeix al projecte “Soilskin”

Plant*tes és un projecte que pretén elaborar un mapa de risc d’al·lèrgia al pol·len mitjançant l’observació de l’estat fenològic de les plantes de l’entorn que causen al·lèrgia. És un projecte que permet conèixer als nens i nenes algunes de les plantes més habituals de les nostres ciutats que poden causar al·lèrgies respiratòries i l‘aspecte que presenten quan poden afectar més als ciutadans.

> Accedeix al projecte “Plant*tes”

Els Ocells Dels Jardins és un projecte que estudia la distribució dels ocells presents als jardins i espais del verd urbà de Catalunya. Els participants podran observar i aprendre a identificar les espècies més comunes d’ocells. Juntament amb la informació pública via web, també podran aprendre amb les observacions d’altres grups escolars de la resta de la comunitat!

> Accedeix al projecte “ocells dels jardins”

És un projecte que utilitza els líquens com a bioindicadors de la qualitat ambiental de les nostres ciutats. Els nens i les nenes participen amb un equip expert per identificar els líquens que viuen a les ciutats i els relacionen amb la qualitat de l’aire. Així doncs, aprenen a diferenciar les espècies de líquens epífits que trobem a les ciutats i prenen consciència sobre els efectes dels contaminants atmosfèrics.

> Accedeix al projecte “Liquencity”

Es tracta de fer un seguiment d’odonats en punts permanents de mostreig, que són tant urbans com periurbans. Aquest projecte ajuda a conèixer la distribució i dinàmica poblacional de les diferents espècies i a promoure la conservació. Els nens i nenes de les escoles i esplais aprendran a identificar espècies d’odonats i a prendre consciència de la importància que té mantenir en bon estat els punts d’aigua i la biodiversitat!

> Accedeix al projecte de conservació d’odonats

Amb el projecte rius els infants i joves de les escoles i esplais podran participar en la conservació i millora dels rius. D’aquesta manera podran conèixer les característiques dels sistemes fluvials, la biodiversitat, els valors ecològics i socioculturals i els problemes que pateixen. Es tracta, doncs, d’inspeccionar els rius i custodiar-los amb l’objectiu de conservar-los i millorar les seves condicions.

> Accedeix al “Projecte Rius”

Totes aquestes iniciatives tenen bona pinta, veritat? No dubtis en descarregar-te aquí el PDF de la Guia de Ciència Ciutadana per conèixer més detalls sobre què és i els seus projectes. Podràs veure quantes persones voluntàries, centres escolars i esplais hi participen. Fomentem la implicació de la societat en la ciència i en la conservació de la biodiversitat!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai