El moviment juvenil de protesta contra la falta d’acció per la crisi climàtica #FridaysforFuture va començar l’estiu del 2018 amb la Greta Thunberg, una estudiant sueca que va decidir deixar d’anar a l’institut tots els divendres per seure davant del Parlament suec reivindicant el compliment de l’acord de Paris 2015 sobre les polítiques per lluitar contra el canvi climàtic. Ara aquesta noia ja és mundialment coneguda i fins i tot ha estat proposada com a candidata per al premi Nobel de la Pau.

Necessitem esperança, és clar. Però el que necessitem més encara que l’esperança és acció. Un cop comences a actuar, l’esperança és arreu. En lloc d’esperança, hem de buscar acció. Així, i només així, l’esperança arribarà. Greta Thunberg.

La reivindicació #FridaysforFuture s’ha anat escampant per tot el món i el març del 2019 ja va arribar a Catalunya. Actualment el moviment està molt consolidat i hi ha molts nois i noies que cada divendres es manifesten en favor de la justícia climàtica. La propera gran manifestació: vaga global pel futur el 24 de maig 2019.

Des de Fundesplai recolzem plenament aquesta reivindicació perquè creiem que cal actuar amb contundència contra els efectes del canvi climàtic. Portem més de 40 anys educant els infants i joves per la sostenibilitat i la cura del planeta i creiem que hem de recolzar la joventut per potenciar la seva crida per un canvi real i urgent de paradigma.

Per això engeguem aquest acompanyament dels #FridaysforFuture proposant-vos recursos i idees tots els divendres per sensibilitzar sobre l’emergència climàtica, educar per la sostenibilitat i aconseguir una societat lliure de carboni abans que sigui massa tard.

Tot ha de canviar i ha de ser avui. Greta Thunberg.

3 activitats educatives per reflexionar sobre el canvi climàtic

Hem recollit 3 activitats de la Guia Hàbitat de Ersilia amb activitats per l’educació ambiental per sensibilitzar i reflexionar sobre el canvi climàtic amb diferents edats i contextos educatius.

Un creuer pel Mediterrani – a partir de 10 anys

Un creuer pel Mediterrani és un joc on imaginem que anem en un creuer turístic per deu ciutat diferents de la conca mediterrània. Al llarg del creuer ens anirem adonant dels efectes de la contaminació del mar i prendrem consciència dels problemes ambientals que comporten i la seva gravetat. Reflexionarem així sobre la necessitat d’una bona gestió ambiental pel manteniment dels recursos naturals.

Una casa per viure-hi – a partir de 12 anys

Una casa per viure-hi comença a partir d’un dibuix d’una casa. Ens anirem adonant mica en mica que la nostra vida depèn de recursos que vénen de diversos indrets del planeta. Així reflexionarem sobre els recursos i la transcendència de la seva conservació. Podem aprofitar per pensar com anar substituint aquests recursos i hàbits quotidians per la transició energètica i la reducció dels residus.

Debat obert – a partir de 14 anys

A Debat obert farem una simulació d’un debat sobre les emissions de diòxid de carboni (CO2), l’efecte hivernacle i el canvi climàtic. Els participants hauran d’argumentar idees i opinions, contrastar-les, documentar-se i expressar-se amb claredat. A través del debat anirem desenvolupant l’actitud crítica i entenent el paper que juga el CO2 en la regulació tèrmica planetària i el canvi climàtic. Identificarem també quines són les fonts principals d’emissions de CO2 i reflexionarem sobre els possibles efectes del canvi climàtic i com caminar cap a la transició energètica.

Més informació sobre Greta Thundberg i #FridaysforFuture

Ens tornem a trobar divendres vinent amb més recursos pels #FridaysforFuture

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai