El 18 de desembre és el Dia Internacional del Migrant i reivindiquem els drets de totes les persones a habitar el món i viure en dignitat en igualtat de drets i oportunitats!

Hem preparat un recull de curtmetratges sobre migracions i refugi que et poden ser molt útils per engegar un espai de reflexió amb infants i joves sobre aquestes temàtiques.

Segons ACNUR (Informe Tendencias Globales 2018), l’any 2018 hi havia 70,8 milions de persones desplaçades forçosament al món i d’aquestes, al voltant del 30% es consideren persones refugiades (sota el mandat d’ACNUR), la meitat, nenes i nens. Les principals causes són: els conflictes armats, amenaça, repressió o persecució militar, política, religiosa… És una tendència que va en augment i s’ha qualificat com la major crisi humanitària després de la Segona Guerra Mundial.

A la nostra proposta educativa nuSOS aprofundim en l’educació per a la ciutadania global amb activitats, un eix d’animació específic i molts altres recursos pedagògics per a equips d’educadors i educadores d’esplais i escoles. T’animem a què hi facis un cop d’ull!

Tens 5 minuts per transformar mirades?

1. El viaje de Saïd

Aquest documental narra amb gran sensibilitat, senzillesa i bellesa el viatge d’un nen marroquí cap a Europa ha aconseguit diversos premis nacionals i internacionals com el Premi Goya al millor curtmetratge del 2006.

2. Puk y el muro

En Puk és un nen d’una ciutat on hi ha un mur molt alt i es qüestiona per a què serveix. De manera simbòlica convida a reflexionar i a transformar la societat amb els valors de la ciutadania global. Podeu fer servir la unitat didàctica de Kaidara per treballar aquest curtmetratge amb els nens i nenes.

3. People of nowhere – Gent d’enlloc

Un curtmetratge de Lior Sperandeo, fotoperiodista israelí que examina les conseqüències humanes del conflicte sirià i els desplaçaments de població que comporta amb imatges filmades a Lesbos.

4. Colze a colze

Una mirada sobre el fenomen de l’exclusió i el valor de l’amistat per fer-hi front. (Projecte Edufilms de Fundesplai).

5. Más allá de la Frontera

Mirar-se als ulls durant 4 minuts pot transformar la nostra manera de veure i relacionar-nos amb les altres persones. (Vídeo d’Amnistia Internacional).

 

6. Can you see the future? – Pots veure el futur?

Curt produït per Infants sirians on mostren els seus somnis (projecte PLURAL +).

7. We are Human – Som Humanes

Persones migrants d’Àfrica parlen dels estereotips associats a les seves diferents nacionalitats (projecte PLURAL +)

8. I am AliyaJo soc Aliya

Aquesta història ens endinsa en la ment d’una noia refugiada que tracta els problemes que van esclatar durant la guerra a Síria (projecte PLURAL +).

9. 500 milles

Un curtmetratge produït pels i les joves de l’esplai el Nus de Sant Joan Despí i l’Associació Méliès sobre la història de dos germans migrants i el seu viatge (projecte Edufilms Fundesplai).

10. Contes sense fades – UNICEF

Contes sense fades és un recull de curtmetratges produïts per UNICEF que expliquen la vida de nens i nenes que han hagut de marxar dels seus països buscant refugi. Podeu trobar la playlist complerta al youtube i també fer servir la unitat didàctica que Unicef ha creat per treballar aquests curtmetratges amb alumnes de primària.

 

Altres recursos audiovisuals sobre migracions

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes. Gràcies!
Feliç Dia Internacional dels Migrants!

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

close

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai