El 18 de desembre és el Dia Internacional del Migrant i reivindiquem els drets de totes les persones a habitar el món i viure en dignitat en igualtat de drets i oportunitats!

Hem preparat un recull de curtmetratges sobre migracions i refugi que et poden ser molt útils per engegar un espai de reflexió amb infants i joves sobre aquestes temàtiques.

Segons ACNUR (Informe Tendencias Globales 2018), l’any 2018 hi havia 70,8 milions de persones desplaçades forçosament al món i d’aquestes, al voltant del 30% es consideren persones refugiades (sota el mandat d’ACNUR), la meitat, nenes i nens. Les principals causes són: els conflictes armats, amenaça, repressió o persecució militar, política, religiosa… És una tendència que va en augment i s’ha qualificat com la major crisi humanitària després de la Segona Guerra Mundial.

A la nostra proposta educativa nuSOS aprofundim en l’educació per a la ciutadania global amb activitats, un eix d’animació específic i molts altres recursos pedagògics per a equips d’educadors i educadores d’esplais i escoles. T’animem a què hi facis un cop d’ull!

TENS 5 MINUTS PER TRANSFORMAR MIRADES?

1. El viaje de Saïd

Aquest documental narra amb gran sensibilitat, senzillesa i bellesa el viatge d’un nen marroquí cap a Europa ha aconseguit diversos premis nacionals i internacionals com el Premi Goya al millor curtmetratge del 2006.

 

2. Puk y el muro

En Puk és un nen d’una ciutat on hi ha un mur molt alt i es qüestiona per a què serveix. De manera simbòlica convida a reflexionar i a transformar la societat amb els valors de la ciutadania global. Podeu fer servir la unitat didàctica de Kaidara per treballar aquest curtmetratge amb els nens i nenes.

 

3. People of nowhere – Gent d’enlloc

Un curtmetratge de Lior Sperandeo, fotoperiodista israelí que examina les conseqüències humanes del conflicte sirià i els desplaçaments de població que comporta amb imatges filmades a Lesbos.

 

4. Colze a colze

Una mirada sobre el fenomen de l’exclusió i el valor de l’amistat per fer-hi front. (Projecte Edufilms de Fundesplai).

 

5. Más allá de la Frontera

Mirar-se als ulls durant 4 minuts pot transformar la nostra manera de veure i relacionar-nos amb les altres persones. (Vídeo d’Amnistia Internacional).

 

6. Can you see the future? – Pots veure el futur?

Curt produït per Infants sirians on mostren els seus somnis (projecte PLURAL +).

 

7. We are Human – Som Humanes

Persones migrants d’Àfrica parlen dels estereotips associats a les seves diferents nacionalitats (projecte PLURAL +)

 

8. I am AliyaJo soc Aliya

Aquesta història ens endinsa en la ment d’una noia refugiada que tracta els problemes que van esclatar durant la guerra a Síria (projecte PLURAL +).

 

9. 500 milles

Un curtmetratge produït pels i les joves de l’esplai el Nus de Sant Joan Despí i l’Associació Méliès sobre la història de dos germans migrants i el seu viatge (projecte Edufilms Fundesplai).

 

10. Ivine y la almohada – UNICEF

Ivine y la Almohada és un dels contes de la col·lecció “Cuentos sin hadas”; un recull de curtmetratges produïts per UNICEF que expliquen la vida de nens i nenes que han hagut de marxar dels seus països buscant refugi. Podeu trobar la playlist en castellà amb 3 curts més de la col·lecció. UNICEF ha creat una unitat didàctica per treballar aquests curtmetratges amb alumnes de primària.

Altres recursos audiovisuals sobre migracions

 

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes. Gràcies!
Feliç Dia Internacional dels Migrants!

close

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai