El dilluns 20 de novembre és el Dia Universal dels Drets dels Infants i ho celebrarem als esplais i les escoles on gestionem el temps educatiu del migdia.

Aquest any reivindiquem el Dret al Lleure i a Jugar, i també els Drets relacionats amb la Igualtat, la no discriminació i la Pau, a través d’activitats recollides a la proposta educativa d’enguany Encoratja’t, sobre la igualtat de gènere i la violència zero.

En aquest sentit, en el nostre manifest 20N, subratllem:

  • Que jugar ens ajuda a aprendre, a relacionar-nos, a crear, a imaginar i a participar.
  • Que tots els infants hem de poder gaudir del lleure i del joc.
  • Que volem que et sumis al nostre joc, enCORatja’t amb nosaltres!

A partir del dilluns i durant tota la setmana us animem a jugar amb nosaltres a favor dels Drets dels Infants, a fer activitats i jocs amb els nens i nenes per donar a conèixer la Convenció dels Drets de l’Infant implicant als centres educatius, les famílies, les AMPAs i entitats de tot el territori.

Avui us proposem 6 activitats per commemorar els Drets dels Infants que es poden fer durant aquesta setmana i durant tot el curs per anar aprofundint en els valors de la igualtat i la violència zero.

CORacció col·lectiva

Per a totes les edats

activitat_Drets_Infant FundesplaiEl dilluns 20N a tots els esplais i escoles sortirem a jugar al carrer i crearem un gran COR com a representació simbòlica de tots els valors que volem promoure: la igualtat, la no discriminació i la no violència.

El cor ha de ser el més gran possible: un mosaic de persones, amb mobiliari, com un trencaclosques, o una representació gràfica col·lectiva,… i els infants i joves seran els protagonistes a l’hora de decidir com representar aquest gran COR.

Quan haguem creat el COR, en farem fotos i vídeos i el penjarem a les xarxes socials amb els hashtag #DretalLleure #encoratjat.

Us convidem a que creeu un gran COR també des de les vostres escoles i entitats per sumar-vos a aquesta iniciativa reivindicativa dels Drets dels Infants i el compartiu a les xarxes.

La tribu encoratjada

A partir de 3 anys

activitat_encoratjat_20N_Drets Infant FundesplaiLa Tribu EnCORatjada és un recull d’activitats dissenyades per educar per la convivència basada en la cultura de Pau.

La Tribu EnCORatjada està formada per nois i noies que no accepten la violència i que es posicionen al costat de la persona que pateix.

Aquesta tribu ens ajuda a modificar conductes disruptives gràcies a la influència del grup d’iguals i a reforçar les actituds positives en les relacions humanes, actituds com el cooperativisme i la solidaritat que creen ciutadans i ciutadanes amb capacitat transformadora i esperit crític.

Les Tribus EnCORatjades es poden trobar a tot arreu on hi hagi infants i joves: a l’Esplai, al Menjador Escolar, a les activitats Extraescolars, a les Colònies, als Casals, etc…

Descarregueu-vos l’activitat aquí: La Tribu EnCORatjada.

Un símbol per la Pau

De 6 a 12 anys

activitat drets Infant Fundesplai 20NL’activitat Un símbol per la Pau és una activitat manual de papiroflèxia.

Reflexionarem sobre la Convenció dels Drets dels Infants a través d’algun recurs educatiu i després ens posarem a construir coloms de la Pau, cors o grues de paper amb la tècnica de la papiroflèxia o origami.

Decorarem les figures de paper i hi escriurem desitjos per a tots els nens i nenes que estan discriminats per raons de gènere o es troben en situacions de vulnerabilitat en les que no es respecten els seus Drets.

Podeu consultar l’activitat en aquest enllaç: Un símbol per la Pau.

Embarcant cap a un nou continent

De 8 a 12 anys

Drets Infants Fundesplai activitat joc de rolAmb l’activitat Embarcant cap a un nou continent podem generar debat i reflexió sobre les necessitats de les persones, els Drets Humans i els Drets dels Infants.

Es tracta d’un joc de rol en el que els jugadors i jugadores emprenen un llarg viatge cap a un continent desconegut.

Durant el viatge hauran de fer front a tempestes i huracans que els obligaran a desprendre’s de part del seu equipatge.

Però,…. quin és l’equipatge essencial i necessari per sobreviure en arribar al nou continent? Què necessitem per desenvolupar-nos amb normalitat com a éssers humans?

Us podeu descarregar l’activitat en aquest enllaç: Embarcant cap a un nou continent.

M’agrada el rosa i m’agrada el blau

De 8 a 12 anys

activitat igualtat de gèneres Fundesplai 20NL’activitat M’agrada el rosa i m’agrada el blau és un joc amb el que podrem reflexionar i aprofundir en com es construeixen els estereotips de gènere.

A més a més, reflexionarem sobre els prejudicis relacionats amb els estereotips de gènere i com intervenen en la nostra manera de veure els i les altres. Ens fixarem bé en les nostres pròpies actituds i idees preconcebudes.

Finalment, també analitzarem de manera crítica els missatges sexistes que s’observen a la publicitat i crearem debat i reflexió sobre com afecten a les nostres vides i relacions.

Us podeu descarregar l’activitat en aquest enllaç: M’agrada el rosa i m’agrada el blau.

Paraules d’amor senzilles i tendres

De 12 a 16 anys

activitat violència gènereAmb l’activitat Paraules d’amor senzilles i tendres analitzarem de forma crítica els models afectius que predominen a la nostra societat.

Això ho farem a partir de les cançons d’amor preferides dels i les participants.

D’aquesta manera, l’anàlisi de les cançons i la reflexió i debat al voltant d’aquestes, ens hauria de servir per construir o reconstruir el nostre propi model de relacions afectives.

A més a més, identificarem els estereotips de gènere que s’associen als models de masculinitat i feminitat hegemòniques i analitzarem els tòpics al voltant de l’amor i els indicadors que ens poden alertar de relacions abusives o violentes.

Descarregueu-vos l’activitat en aquest enllaç: Paraules d’amor senzilles i tendres.

Els infants tenen dret al lleure i el joc sense discriminació o violència #DretalLleure Click To Tweet

Més informació sobre els Drets dels Infants

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai