Aquests dies es parla molt d’assetjament escolar, assetjament entre iguals o bullying, que són diversos noms per definir una conducta de maltractament entre infants i/o joves. És una violència silenciada, repetitiva, de llarga durada i moltes vegades tolerada per diversos testimonis.

L’assetjament pot donar-se a l’escola (sovint als passadissos, al pati i en d’altres moments no lectius com el menjador escolar) i en tots els escenaris on els infants o joves convisquin amb altres infants o joves, com poden ser les activitats extraescolars, els parcs, el carrer, etc.

Tipus d’assetjament escolar o bullying

  • Físic: pegar, pessigar, donar empentes, amenaçar amb arma, amagar objectes d’algú, trencar coses d’algú, robar pertinences,…
  • Verbal: Insultar, burlar-se, anomenar amb malnoms, parlar malament d’algú, difondre falsos rumors sobre algú, fer xantatge, …
  • Relacional: Excloure del grup, no deixar participar, humiliar, rebutjar, ignorar,…
  • Digital o ciberbullying: trucades, missatges de text, e-mails i vídeos desagradables o amenaçadors, comentaris, fotografies i vídeos penjats a les xarxes socials de forma anònima,…

La cohesió de grup pot ajudar a prevenir el bullying

La cohesió de grup i el treball amb l’entorn permissiu de l’assetjament és la clau per la prevenció, ja que els que observen, riuen, callen i no ho expliquen a ningú formen part del procés de l’assetjament. Ja hi ha iniciatives que estan treballant en aquesta direcció, com és el cas del programa KIVA, creat a Finlàndia, que està aconseguint molt bons resultats en la reducció dels casos d’assetjament (ha eradicat el bullying al 80% dels centres on s’aplica i ja s’ha exportat a una quinzena de països).

El programa KIVA es basa en el treball amb tota la comunitat, en enfortir la cohesió de grup i els llaços d’amistat, i sobretot, en la mediació dels conflictes per part dels propis alumnes.

Aquest també és el focus d’actuació de la campanya «Acabar con el bullying comienza en ti» que han impulsat la Fundación ANAR (Ayuda a Niños y Adolescentes en Riesgo) i la Mútua Madrileña. Aquesta campanya vol sensibilitzar i comprometre els joves que presencien o toleren actituds d’assetjament i no diuen res.

El potencial del grup pot ajudar a resoldre conflictes de convivència entre els infants i joves i també pot afavorir la prevenció i la resolució dels casos d’assetjament. En aquest sentit, ja hi ha escoles i instituts a Catalunya que duen a terme el Projecte de Convivència, mitjançant el qual els propis alumnes s’impliquen en la mediació dels conflictes i de l’assetjament.

Implicar els propis alumnes vol dir dotar-los de confiança, donar-los eines per entendre els conflictes, fer educació en valors per treballar la no-violència, el respecte, la llibertat, la tolerància, la convivència, l’empatia, la solidaritat.

Enfortir la cohesió de grup és una de les claus per la prevenció del bullying Share on X

Tant a dins l’aula com en el temps de lleure a l’escola (l’estona del pati i el temps del migdia) s’han d’afavorir les tècniques de resolució de conflictes, l’educació en valors, l’educació emocional i les dinàmiques i jocs de grup que afavoreixin la cohesió, la convivència i tots els altres valors necessaris per a unes relacions socials saludables i sense abusos de poder.

A més a més, el desenvolupament de les habilitats per a la vida és fonamental perquè els infants i joves tinguin les eines psicològiques i socials necessàries per resoldre els conflictes. Algunes de les habilitats que els poden ajudar són: la gestió de l’estrès, la gestió de les emocions, la capacitat de comunicació, l’autoconeixement i l’autoestima, l’assertivitat i la confiança personal.

Totes aquestes capacitats es desenvolupen al llarg de tota la vida, però per a la prevenció cal posar especial atenció a l’etapa de Primària, ja que és en aquesta etapa on es comencen a gestar les actituds que poden donar peu a situacions de bullying i segons l’estudi de la Fundación ANAR i la Mútua Madrileña, l’edat mitjana de les víctimes d’assetjament escolar és de 11,9 anys.

L'educació en valors i les habilitats per a la vida ajuden a prevenir l'assetjament escolar Share on X

Telèfons d’atenció a les víctimes d’assetjament

Aquesta setmana el govern espanyol ha posat en marxa el telèfon d’atenció a les víctimes de l’assetjament escolar o bullying: 900 018 018; una línia telefònica gratuïta i completament anònima on poden trucar les víctimes d’assetjament, familiars, mestres, monitors, amics i testimonis dels casos de bullying. Funciona tots els dies de l’any les 24h, i està atesa per psicòlegs especialistes en assetjament escolar.

A Catalunya, des del 1997, ja existeix un telèfon de la Generalitat d’atenció a la infància; Infància Respon: 116 111,  en servei els 365 dies de l’any les 24h, anònim, gratuït i homologat per les institucions europees. Aquest telèfon pretén informar, assessorar i detectar situacions problemàtiques infantils tals com el maltractament o l’assetjament. A més a més, també hi ha una adreça de correu electrònic que va directament a la bústia d’Infància Respon: infanciarespon.tsf@gencat.cat.

Més informació sobre l’assetjament escolar

 

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai