Demà 20N és el Dia Universal dels Drets dels Infants, un dia molt especial per a nosaltres i per a tots els infants del món i les entitats que treballem per al seu benestar. I és que aquest any es compleixen 31 anys de l’aprovació de la convenció, una data molt significativa perquè coincideix amb l’article 31 que es refereix al #DretalLleure, dret al joc i al descans.

En el context actual de pandèmia, el dret al lleure dels infants exigeix de mesures actives perquè cap infant vegi vulnerat el seu dret. Poder jugar i relacionar-se al carrer, als parcs, els esplais i les extraescolars, és imprescindible per al benestar de la infància. Els infants necessiten i tenen dret a jugar i participar d’activitats de lleure.

Per això hem elaborat aquest Manifest #DretalLleure 2020 i convidem a tothom que se senti interpel·lat amb aquesta causa, que ens ajudi a reivindicar el #DretalLleure a les xarxes socials omplint-se d’imatges d’infants i joves jugant i etiquetant-les amb #DretalLleure.

També, durant tota la setmana, proposem activitats especials al Temps Educatiu del Migdia i els espais socioeducatius dels esplais per reivindicar aquest dret. Concretament, proposem als infants jugar a jocs de 10 països diferents d’arreu del món per conèixer altres cultures i sentir la diversitat i la interculturalitat com a fets naturals de la nostra societat,… educant per la ciutadania global i la interculturalitat.

Juguem? Manifest #DretalLleure 2020

ELS INFANTS I JOVES MANIFESTEM:

  • Que sempre necessitem jugar per la nostra salut física i emocional.
  • Que el lleure i el joc eduquen i ens ajuden a comprendre i a relacionar-nos millor amb el món que ens envolta. 
  • Que totes hem de poder gaudir de les mateixes oportunitats de lleure, sigui quina sigui la nostra diversitat.
  • Que mentre un sol infant no pugui gaudir del joc a causa de la pobresa, de la violència, de les guerres, o qualsevol altre circumstància, els Drets de l’infant només seran paper mullat.

PER TOTES AQUESTES RAONS, REIVINDIQUEM:

  1. Que preserveu el nostre dret al joc i al lleure. L’educació en el lleure (esplais, extraescolars, colònies, casals, temps del migdia…) forma part integral del sistema educatiu i esdevé un element fonamental en el desenvolupament dels infants i joves, tal com reconeixen les normes legals de Catalunya com l’Estatut d’autonomia, la llei d’infància (14/2010) i el pacte per a la infància de Catalunya.
  2. Que el joc i l’educació en el lleure (esplais, extraescolars, colònies, caus, temps educatiu del migdia,…) són activitats essencials. 
  3. Que les Administracions haurien d’ajudar a aconseguir que cap infant no es quedi sense activitat de lleure. L’educació en el lleure esdevé un element compensador de les desigualtats en la infància, especialment en un moment en què la pandèmia està eixamplant l’escletxa educativa i social.
  4. Que es reconegui la importància de les entitats i espais de lleure educatiu així com la professionalitat, el compromís i l’esforç de les monitores i els monitors en un moment tant extraordinari com el que estem vivint.

Aquest any, més que mai, mostrarem a les xarxes quant d’important és el joc i el lleure a les nostres vides i també ens solidaritzarem amb tots aquells infants i joves que viuen en camps de refugiats, que pateixen guerres, que han de treballar o que pateixen qualsevol altra violència i vulneració dels seus Drets.

Som infants! Som ciutadanes i ciutadans del món, compromeses amb un present i un demà millor! Deixeu-nos participar-hi, recolliu les nostres idees i ajudeu-nos a fer-ho realitat!
#DretalLleure

Comparteix a les xarxes imatges d’infants i jocs amb #DretalLleure. Moltes gràcies!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai