L‘objectiu número 5 dels Objectius del Desenvolupament Sostenible se centra a aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i les nenes. És un fet que encara cal fer molta feina per poder aconseguir aquesta igualtat, però que l’educació és l’eina més poderosa que tenim per tal de poder anar fent aquest camí.

El dia 11 de febrer és el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, que té l’objectiu de promoure la participació en la ciència, la igualtat d’oportunitats de les dones i les nenes en l’ocupació, els estudis, la capacitació, promoure la igualtat de condicions i el reconeixement dels èxits. Es va proclamar per primera vegada l’any 2015 per l’Assemblea General de les Nacions Unides, i es vol celebrar a través de l’educació i la sensibilització.

Ja et vam presentar l’entrada 15 activitats pel Dia de la dona i la nena en la ciència (Part 1), en la qual et presentàvem 15 dones científiques de la història i 15 activitats relacionades amb els seus àmbits d’investigació. Ara volem ampliar aquest repertori amb 10 noves científiques i 10 activitats que et permetran conèixer una mica més d’aquestes dones que han aconseguit fites científiques i activitats per poder aprofundir.

EL PAPER DE LA DONA A LA CIÈNCIA

Les dones no han tingut un paper gaire protagonista en el món científic, moltes d’elles han aconseguit descobriments i fites científiques que no els han estat reconegudes o que han estat atribuïdes a col·legues homes, és l’anomenat Efecte Matilda. La manca de referents femenins en llibres, pel·lícules, articles i en la història en general fa que a dia d’avui, les nenes no tinguin tanta predisposició als estudis de l’àmbit STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Segons la UNESCO, només el 35% dels estudiants matriculats a carreres STEM són dones, i el 29,3% són investigadores.

És important trobar referents femenins en tot allò que fem per tal de visibilitzar la igualtat que hi ha entre dones i homes, com per exemple en les activitats extraescolars, en llibres, en els jocs de taula

Quines científiques i activitats trobaràs en aquesta entrada?

Et deixem un llistat per accedir fàcilment a cada científica. Esperem que t’agradi la proposta!

Descarrega’t la nostra guia de dones científiques

Si vols tenir en un sol document les 25 científiques i les 25 activitats que t’hem proposat en les dues entrades, descarrega’t la guia “25 dones científiques de tots els temps” en PDF. És molt fàcil, només cal que et subscriguis, i t’enviarem la guia directament al teu correu! Omple aquest formulari per subscriure’t al blog i rebre la guia:

Nom
Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

10 CIENTÍFIQUES + 10 ACTIVITATS

Tal com vam presentar a l’entrada 15 activitats pel dia de la Dona i la Nena en la ciència, aquí et presentem 10 noves científiques i 10 activitats que han tingut un paper clau en la història i en el món científic i que creiem que és interessant que coneguis.

Aprofita per donar a conèixer aquestes dones, que les nenes del teu entorn puguin veure tot el que es pot aconseguir i així motivar-les a formar part del món de la ciència i la investigació!

1. ANNA MAURIZIO (1900 –  1993)

Ada Lovelace Fundesplai

Anna Maurizio va ser una biòloga suïssa i una investigadora especialitzada en les abelles. Va cursar estudis de botànica i entomologia i més endavant va focalitzar el seu doctorat en el món dels fongs. Treballant a l’Institut Suís de Productes Làctics i Bacteriològics a Liebefeld es va començar a interessar per l’apicultura, focalitzant-se en la investigació de les abelles i el pol·len. Va desenvolupar nous mètodes per analitzar el pol·len i determinar l’origen geogràfic de la mel.

ACTIVITAT 1 “LES PLANTES QUE ADOREN LES ABELLES”

Les abelles són les responsables de la pol·linització del 90% de les plantes amb flor de tot el planeta, o sigui que la producció de molts aliments ens depèn directament d’elles. Cal que les cuidem i les ajudem a conviure en aquest món tan frenètic i contaminat. I és que les abelles estàn en perill d’extinció i això no pot passar! Descobreix les plantes que pots tenir a l’escola, a l’esplai o a casa per ajudar a les abelles. Informa’t de les visites que pots fer per conèixer més informació sobre les abelles.

2. EDITH FARKAS (1921 – 1993)

Francisca Nneke Okeke Fundesplai

Edith Elizabeth Farkas va ser una investigadora hongaresa i considerada la primera dona del Servei meteorològic de Nova Zelanda, país al qual va emigrar després de la guerra. Va cursar estudis de matemàtiques i física i la seva investigació com a meteoròloga es va centrar en l’ozó i en mesurar el seu control. La seva investigació va ajudar al descobriment del forat de la capa d’ozó. L’any 1975 va estar a l’Antàrtida duent a terme la seca recerca i sent la primera dona hongaresa a trepitjar aquest territori.

ACTIVITAT 2 “DESCOBRIM EL TEMPS”

3. EUGENIA MARIA DEL PINO VEINTIMILLA (1945 – )

François Barré Fundesplai

Eugenia Maria del Pino Veintimilla és una biòloga del desenvolupament equatoriana. Ha sigut la primera dona equatoriana de l’Acadèmia Nacional de les Ciències dels Estats Units. La seva carrera s’ha basat a ser professora de la PUCE a Quito, i el seu focus d’investigació han estat les granotes marsupials, centrant-se en la seva adaptació al medi, la reproducció i la comparació amb altres espècies de granotes.

4. HENRIETTA SWAN LEAVITT ( 1868 – 1921)

Jane Goodall Fundesplai

Henrietta Swan Leavitt va ser una astrònoma estatunidenca que va treballar com a “ordinador” a l’Observatori de la Universitat de Harvard. Mentre hi treballava va començar a estudiar les estrelles variables cefeides i la relació que hi ha entre la lluminositat i els seus períodes de lluminositat. Gràcies a les seves aportacions es va poder començar a determinar les distàncies entre les estrelles i per tant, la mida de l’univers. L’any 1925 li van proposar rebre el Premi Nobel de Física pels seus descobriments, però Henrietta havia mort de càncer.

ACTIVITAT 4 “DESCOBREIX LES ESTRELLES”

Les estrelles són tot un misteri, i quan ens trobem en un entorn natural, on no hi ha contaminació lumínica, que ens permet observar-les perfectament, es converteix en un moment màgic. Si t’agrada l’astronomia però encara no saps com començar a observar les estrelles, et proposem que descobreixis aquestes aplicacions que t’ajudaran a endinsar-te en el món estel·lar. Troba un bon lloc, assegura’t de les condicions meteorològiques i de l’època de l’any per observar-les!

5. INGE LEHMANN ( 1888 – 1993 )

Josefina Castellví Fundesplai

Inge Lehmann va ser una sismòloga d’origen danès que va determinar que el nucli de la Terra estava dividit en 3 parts diferents: el nucli intern, el nucli extern i el mantell. Va ser geodèsia d’Estat i cap del departament de sismologia del Real Institut Geodèsic Danès fins a la seva jubilació. L’any 1936 va publicar un article en el que es determinava el límit entre el nucli extern (fluid) i el nucli intern (sòlid) de la Terra, que es troba a 5.155km i que es va determinar com a discontinuïtat de Lehmann.

ACTIVITAT 5 “EL CENTRE DE LA TERRA”

El centre de la Terra

 

6. KATIA KRAFFT ( 1942 – 1991 )

Kathrin Barboza Fundesplai

Katia Krafft va ser una vulcanòloga francesa que volia viure l’emoció de les erupcions des de primera línia. Va estudiar física i geoquímica i es va centrar en els volcans, recollint mostres de gasos i roques i fotografiant-ne l’erupció. Les seves fotografies i filmacions de les erupcions de volcans d’arreu del món la van fer famosa a part de la seva publicació de llibres i articles sobre l’activitat dels volcans. La seva afició per conèixer i viure de més a prop l’activitat dels volcans la van portar a morir, juntament amb el seu marit, en l’erupció del mont Uzen al Japó, l’any 1991.

ACTIVITAT 6 “UN VOLCÀ EN ERUPCIÓ”

Carabassa en erupció!

7. KONO YASUI (1880 – 1971)

Mary Anning Fundesplai

Kono Yasui és considerada la primera dona japonesa que es va doctorar en ciències. Va estudiar per ser professora de ciències i més endavant va seguir la seva investigació científica centrada en la zoologia i la botànica, i centrar en l’aparell weberià de les carpes. Va viatjar a Alemanya i Estats Units per participar en estudis de biologia cel·lular i així seguir investigant per la seva tesi doctoral. Va ser una gran referent per a moltes nenes i noies que volien estudiar i investigar en el seu país.

ACTIVITAT 7 “LA CLOROFIL·LA”

Per què són verdes les fulles?

8. MARYAM MIRZAKHANI (1977 – 2017)

Maria Sibylla Merian Fundesplai

Maryam Mirzarkhani va ser una matemàtica iraniana que va guanyar la Medalla Fields l’any 2014, va ser la primera dona i la primera iraniana a guanyar-la. Va centrar la seva investigació en la geometria, fent contribucions a la teoria de la superfície de Riemann. Va descobrir la forma de calcular el volum dels espais hiperbòlics. La seva trajectòria la va portar a ser una de les dones pioneres matemàtiques del seu país i de referència en el món de les ciències matemàtiques.

ACTIVITAT 8 “GEOMETRIA COMESTIBLE”

Geometria comestible

9. NKOSAZANA DLAMINI-ZUMA (1949 – )

Michiyo Tsujimura Fundesplai

Nkosazana Dlamini- Zuma és una política sud-africana i també una activista anti-apartheid que destaca per haver sigut ministra de Salut del seu país durant el mandat de Nelson Mandela. Va iniciar els seus estudis en el món de la botànica i la zoologia, i una vegada va obtenir la llicenciatura va iniciar els estudis de medicina. Va seguir els seus estudis de medicina a Bristol, durant l’exili, i més endavant es va especialitzar en la salut del nen tropical.

ACTIVITAT 9 “FINS ON ARRIBA UN ESTERNUT?”

Fins on arriba un esternut?

10. SYLVIA EARLE (1935 – )

Patricia Bath Fundesplai

Sylvia Earle és una biòloga marina i exploradora estatunidenca. Va ser la primera científica cap de l’Administració Nacional dels Oceans i de l’Atmosfera, i és autora de molts articles per a National Geographic. S’ha dedicat a estudiar la situació dels oceans i sobretot l‘impacte dels vessaments de petroli al mar. Va ser la primera persona a caminar a 400 metres de profunditat i la primera dona a explorar el fons del mar de les Illes Seychelles.

ACTIVITAT 10 “L’AIGUA I L’OLI”

Aigua màgica

Ja t’hem ampliat una mica més la llista de dones científiques, i esperem poder-la ampliar molt més! Juntament amb l’entrada de 15 activitats pel dia de la Dona i la Nena en la ciència (part 2), ja tens un total de 25 dones científiques i 25 activitats que et permetran treballar a l’escola i a l’esplai la igualtat de gènere en el món científic.

També, per complementar, pots fer un cop d’ull a la Guia Didàctica #ChicasInTech, amb la que podràs crear i organitzar activitats científiques i tecnològiques amb perspectiva de gènere.

MÉS RECURSOS PER LA IGUALTAT DE GÈNERE

Si t’ha agradat, comparteix aquesta entrada a les xarxes, i donem a conèixer totes aquestes grans científiques!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai