Ja tenim aquí la nova proposta educativa que impregnarà totes les nostres accions educatives i serveis durant els cursos 2019-20 i 20-21. S’anomena nuSOS i posa el focus en la ciutadania global, les migracions i el refugi. Per tant, tant al Temps Educatiu del Migdia com als esplais, les cases de colònies o les activitats d’estiu, farem activitats i projectes que tractin aquests temes d’una manera lúdica, divertida, profunda, crítica i inspiradora per als infants i joves.

Perquè volem que els infants i joves reconeguin els Drets Humans i la diversitat com a valors indispensables per a la convivència i la sostenibilitat al nostre món. Perquè estem davant d’un gran repte planetari, una gran crisi social i d’humanitat. Cal actuar amb urgència i qualitat educativa per motivar els infants i joves a tenir esperit crític, mobilitzar-se i formar part de la solució.

Objectius de nusos

  1. Educació transformadora
    Acompanyar en l’educació de les noies i els nois, des de la seva participació activa, per desenvolupar consciència de ciutadania global, entesa com el conjunt d’actituds, valors i comportaments dirigits a aconseguir un món més sostenible i fraternal on es respectin els Drets Humans de totes les persones.
  2. Reflexió crítica
    Aportar elements de reflexió crítica sobre el fet migratori i el refugi.
  3. Ciutadania activa i compromesa
    Promoure accions per combatre l’alterofòbia en les seves diverses manifestacions i reivindicar la diversitat com a valor indispensable per a la convivència i la sostenibilitat del nostre món.

Eixos d’animació

Tot això ho farem de la mà de dues personatges ben curioses que faran de fil conductor de les activitats i projectes i ens explicaran el seu viatge. Aquests són els eixos d’animació de nuSOS:

  • La Bolboreta (grups de petits): és una papallona dels cards, una espècie migradora. Pesa menys d’un gram i el seu cap és tan petit com una agulla de cap però és capaç de recórrer milers de kilòmetres entre l’Àfrica i Europa. De la mà d’aquesta intrèpida viatgera, els infants petits descobriran països, cultures i moltes coses noves i diferents. El viatge i tot el que hi succeirà animarà els infants al debat i a obrir els ulls sobre d’altres realitats.
  • La Ubuntu (mitjans i joves): és un personatge que pren forma de maleta. L’hem triat com a símbol de l’experiència migratòria. Es relaciona amb tot tipus d’emocions i sentiments: alegria, esperança, somnis, pors, pèrdua. Es tracta d’un eix pensat per a les noies i els nois més grans. La seva forma s’anirà transformant en funció de les històries i les vivències que ens presenti. Amb ella tindrem l’oportunitat d’obrir els ulls a d’altres realitats i reflexionar-hi.

Reptes col·lectius

Els reptes col·lectius són accions puntuals amb projecció exterior que estan vinculades a la proposta educativa i mobilitzen els infants, joves i famílies dels esplais, el temps del migdia, etc. Concentrem l’energia en dies puntuals:

  • 20 de Novembre: Dia Universal dels Drets dels Infants
    Ja tenim la campanya en marxa que es diu #30nusospelsdrets que consisteix en què durant 30 dies (des del 22 d’octubre al 20 de novembre) publicarem cada dia un vídeo a les xarxes socials i a la web on infants de diferents esplais, escoles, etc. expliquen en les seves paraules alguns dels drets més importants que recull la convenció. Us convidem a compartir aquests vídeos amb l’etiqueta #30nusospelsdrets. Sabíeu que aquest any 2019 se celebren els 30 anys de la Convenció dels Drets de l’Infant?
  • 21 de Març: Dia Internacional Contra el Racisme i la Xenofòbia
    Amb la campanya #mespontsmenysmurs volem reflexionar sobre el tancament de fronteres i aixecament de murs arreu del món i sobre els murs mentals, interns a les persones i grans entrebancs per la cohesió social i la convivència.

Formació

Sempre que comencem una nova proposta educativa fem un procés formatiu que impregna tota l’entitat per poder afrontar els reptes pedagògics que ens planteja la proposta amb coherència i coordinació.

Durant aquest primer trimestre, estem fent formacions perquè els nostres educadors i educadores se sentin preparats per desenvolupar la proposta nuSOS. En aquest sentit, vam fer una formació al setembre amb els monitors i monitores dels esplais i el dissabte passat dia 26 d’octubre vam fer una formació per més de 300 educadores i educadors del Temps del Migdia que va ser especialment emotiva i engrescadora gràcies a la participació de la brillant narradora afganesa Nadia Ghulam i Open Arms, entre altres talleristes i formadors/es. A partir d’aquí, seguirem aprofundint en la formació perquè la proposta pugui desplegar-se amb plenitud.

Altres recursos nuSOS

A la web de la proposta educativa nuSOS també trobareu el quadern pedagògic que podeu llegir per entendre els conceptes i tècniques pedagògiques en què es fonamenta la proposta i una gran quantitat de recursos (activitats, vídeos, guies didàctiques, etc.) que ens ajuden a desplegar la proposta als grups d’infants i joves amb els que treballem.

Tots aquests materials són oberts a tothom que vulgui fer un treball educatiu dins el marc dels valors de la ciutadania global, amb llicència Creative Commons. Així que us animem a entrar a la web i agafar idees i propostes perquè entre tots i totes arribem al màxim d’infants i joves possibles i posem el nostre granet de sorra per aconseguir una societat més justa, solidària, acollidora i empàtica.

Aquí teniu la presentació de nuSOS, que esperem que us resulti inspiradora!

 

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes! Gràcies! 😉

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai