Els espais educatius eduquen!

Sí, sí, el disseny de l’espai, l’organització i els materials són factors clau per afavorir el sentit educatiu del que hi passa a dins.

A l’hora de dissenyar espais educatius hem de tenir en compte l’espai interior i exterior, des d’una perspectiva holística que té en compte totes les dimensions i les necessitats de l’infant, especialment en l’etapa de la petita infància, dels 0 als 6 anys, però també al llarg de totes les etapes de la infància i l’adolescència. L’espai pot esdevenir un bon acompanyant del procés de desenvolupament dels infants si està planificat amb finalitats educatives. Han de ser espais que propiciin moviment i el joc lliure, per aprendre i gaudir.

LA IMPORTÀNCIA DELS ESPAIS EDUCATIUS

Els espais educatius no són només les aules de les escoles bressol, les escoles de primària o els instituts, sinó també les sales dels esplais, les zones exteriors d’esbarjo, els espais familiars, o la zona de joc que tinguem habilitada a casa. És important que aquests espais estiguin dissenyats amb coherència per tal que es converteixin en un aliat pel desenvolupament de l’infant.

I és que ens sumem a la idea de l’espai com a tercer educador que defensava Gandini, que seguint la filosofia de les escoles de Reggio Emilia, l’espai formava equip amb les dues educadores que acompanyen als infants a l’aula. El disseny i l’ús de l’espai promou relacions, comunicacions i trobades, i és per aquest motiu que és un factor més que se suma a l’equip educatiu.

Els espais han d’estar dissenyats amb una intencionalitat educativa, amb l’objectiu que els infants i famílies puguin desenvolupar les seves capacitats afectives, cognitives i de relació. D’aquesta manera, els espais, tan interiors com a l’aire lliure, estan pensats per generar un entorn físic segur i acollidor, i una atmosfera càlida i alegre.

Tenir espais exteriors coherents també és molt important. Llocs com el pati o el jardí de l’escola o l’esplai són clau pel desenvolupament de l’infant, i és per això que cal assegurar una vegetació adaptada a la climatologia, diferents superfícies, estructures per afavorir la psicomotricitat i el joc en moviment, espais d’ombra, etc. Potser ens pot semblar que els espais exteriors ens venen donats, però és important adequar-los a les diferents etapes evolutives i necessitats dels infants que hi jugaran.  En els següents articles pots trobar inspiració per fer planificar i dissenyar espais educatius exteriors com els patis de les escoles:

Com fer més natural i educatiu el pati de l’escola

9 pilars del potencial educatiu del joc al pati de l’escola

10 passos per començar a transformar el pati de l’escola

EL DISSENY DELS ESPAIS EDUCATIUS

A l’hora de dissenyar els espais educatius, cal tenir en compte com és l’espai interior i exterior, i no només això, sinó que tal i com assenyala Teresa Carrera, arquitecta especialitzada en neurociència i espais educatius, cal tenir en compte les aportacions de la neuroeducació per a fer un disseny des d’una perspectiva holística.

Lewin comentava que cada espai interior o exterior s’ha de pensar, dissenyar i organitzar seguint dos fonaments bàsics estètics, l’ordre i la bellesa. L’experiència ens ha dut a concloure que l’organització i disseny dels espais és vital perquè els infants, les famílies i l’equip que hi treballen se sentin a gust. Un ambient acollidor i tranquil ofereix un context de vida bonic, estimat, articulat i personalitzat.

Aquests espais han d’estar dissenyats perquè promoguin l’autonomia, la creativitat, el moviment lliure, les relacions amb els materials i amb la resta de persones i com a conseqüència uns aprenentatges significatius per als infants. És per això que proposem organitzar els espais per racons de joc d’aquesta manera els infants tenen al seu abast els diferents materials i joguines que els acompanyaran en el desenvolupament de les seves habilitats.

Et proposem també la lectura d’aquest article on expliquem com afavorir el joc lliure a través de l’espai:

PROPOSTES DE LA NEUROEDUCACIÓ PER ALS ESPAIS

La neuroeducació és aquella disciplina que relaciona el procés d’aprenentatge amb el funcionament del cervell. Segons la neuroeducació, hi ha moltes accions i recursos que es poden utilitzar per millorar l’experiència de joc i desenvolupament de l’infant. Aquí te’n oferim una petita selecció.

Aportacions de la neuroeducació Fundesplai
  • Fomentar la neuroplasticitat (utilitzant diferents i diverses textures, colors, formes i espais variables)
  • Incorporar i ampliar materials de fusta i materials naturals
  • Planificar diferents zones sòniques (ús d’absorbents acústics per fomentar el silenci, espais amb música per ballar…)
  • Espais lliures de sabates (definir espais interiors i exteriors on poder anar descalces amb diferents superfícies: sorra, sauló, gespa…)
  • Zones generadores de joc i moviment corporal (espais per córrer, saltar, grimpar…)
  • Preveure zones amb llum natural i sol tant a l’interior com a l’exterior
  • Espais de creació artística (murals, escultures, suports, pissarres…)
  • Espais cromàtics delimitats (colors naturals predominants i algun punt d’impacte amb color per provocar emocions diverses)
  • Geometria i plaer estètic (formes simètriques, estètica alegre, patrons geomètrics…)

En definitiva, tenir un espai cuidat, dissenyat i pensat per als menuts i les menudes és crucial pel seu desenvolupament. Deixem que puguin experimentar, descobrir, gaudir, aprendre i evolucionar amb tot allò que tenen al seu entorn. Tenir un espai tranquil i que afavoreixi el joc lliure és clau, i aquest és un element que no podem deixar de banda. Així que ja ho saps, si creus que el teu espai no és el més propici, redissenya’l i fes que els infants es puguin sentir lliures per gaudir!

 

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai