Tens fills o filles de 0 a 3 anys i els vols apuntar a l’escola bressol el curs que ve?

Si és que sí, aquest article t’interessa!

Durant el mes de maig es faran les preinscripcions a les escoles bressol públiques i avui us fem un decàleg de 10 aspectes que cal tenir en compte per estar ben preparades i preparats per començar amb bon peu l’experiència. Aquestes recomanacions també són vàlides per a les escoles bressol concertades o privades excepte els calendaris de preinscripció, que funcionen de manera independent i normalment cal fer la consulta a cada escola en particular.

1. Tinguem clar el calendari de preinscripció

Durant les setmanes vinents hem d’estar alerta als calendaris de preinscripció a les escoles bressol i llars d’infants públiques, ja que oscil·len entre finals d’abril i mitjans de maig, deixant només un marge de 10 o 15 dies per a poder fer el tràmit. Aquí us posem els calendaris de la Generalitat i d’alguns ajuntaments. Si sou d’un altre municipi, cerqueu la informació específica.

2. Valorem la proximitat i la logística

Per ajudar-nos a fer la tria d’escola per als nostres nadons, hem de valorar els temes logístics i de proximitat. Està a prop de casa? Hi podem anar a peu? O potser ens va millor a prop de la feina? O potser a prop de casa dels avis? Quins horaris fan? Com ens organitzarem familiarment per anar i tornar de l’escola?

Aquestes i moltes d’altres seran eleccions importants que ens marcaran el ritme de les nostres jornades durant uns quants anys.

3. Anem a les jornades de portes obertes

Durant aquest mes d’abril, abans del període d’inscripció hi ha jornades de portes obertes perquè les famílies puguin visitar el centre, conèixer l’equip educatiu, el projecte educatiu i plantejar dubtes. Preguntem tot el que faci falta durant la visita i fixem-nos bé en l’espai. Sinó, també podem demanar una visita concertada.

Podeu apropar-vos directament al centre i preguntar quan fan la jornada, o consultar alguna de les guies per les jornades de portes obertes que tenen els Ajuntaments.

4. Consultem les ràtios

La ràtio representa el nombre de nens/es que té cada educadora/or al seu càrrec. Aquest aspecte és especialment rellevant en les escoles bressol perquè els infants de 0 a 3 anys necessiten un acompanyament molt personalitzat. Investiguem quines ràtios es tenen al centre, i si les educadores/ors referents comparteixen algunes hores al dia amb una parella educativa o un/a professional de reforç. Això es dóna sovint a l’estona del dinar o en altres moments del dia, segons l’escola.

Segons el Decret 282/2006, de 4 de juliol, les ràtios màximes per grup són:

  • Grup d’infants menors d’1 any: 8 infants per educador/a
  • Grup d’infants d’1 a 2 anys: 13 infants per educador/a
  • Grup d’infants de 2 a 3 anys: 20 infants per educador/a

5. Sentim-nos còmodes amb el projecte educatiu

El projecte educatiu de l’escola és important i com a famílies ens hi hem de sentir còmodes. La metodologia, activitats i/o propostes educatives que es proposen des del centre han de ser clarament comunicades i compartides amb les famílies.

Per exemple, ens podem preguntar quin tipus de metodologies educatives es fan servir, si es barregen els infants per edats o es fa una aposta clara ple joc lliure o més aviat per activitats dirigides, entre altres aspectes a considerar.

6. Confiem i preparem-nos emocionalment

Durant la visita a l’escola, hem de sentir que podem confiar, que el nostre fill o filla estarà en bones mans. Hem de pensar en positiu, sabent que anirà tot bé i que estem fent una bona elecció.

Després d’estar durant un període de temps més o menys llarg cuidant el nostre nadó 24 hores i sentint una fusió molt intensa amb ell o ella és molt difícil preparar-nos emocionalment per a la nova etapa, en la què estarem separats unes hores cada dia. És una etapa emocional de transició difícil però per les que la majoria de famílies aconsegueixen navegar amb èxit.

És important no crear-nos massa expectatives i estar obertes o oberts als canvis de rumb possibles, perquè sovint al final de l’etapa de transició ens adonem que tot ha anat força diferent del que ens havíem imaginat. També és important que anem avançant en funció de com ens sentim, que puguem ser sinceres i ens escoltem.

7. Busquem suport

Vivim en una societat molt individualista, però quan tenim un nadó ens adonem que per tirar endavant amb tranquil·litat necessitem suport logístic i emocional per part de la família o els amics i amigues.

Busquem aquest suport i recolzament personal i emocional que sentim que necessitem per poder fer el pas a l’escola bressol amb èxit. Els espais familiars o grups de criança poden ser un suport emocional i social molt potent per sentir-nos més segures i acompanyades.

8. Situem-nos amb els horaris i normativa de l’escola

Quan entrem en el món de les escoles bressol per primera vegada tot ens ve de nou. Ens hem d’acostumar al vocabulari, als canals de comunicació establerts, als horaris, al calendari, les rutines, la normativa de l’escola, el material que caldrà portar,…

És molt útil tenir-ho tot controlat abans que arribi el primer dia. D’aquesta manera guanyarem en tranquil·litat. A l’escola ja ens aniran explicant tot el que cal portar, com serà el període d’adaptació i el que necessitem saber. No cal avançar-nos i forçar processos autònoms o emocionals en els nadons abans de l’entrada a l’escola.

9. Reservem dies per l’adaptació o familiarització

El període d’adaptació a l’escola bressol és aquella temporada (uns dies o algunes setmanes) en què, de manera progressiva, el nadó es va adaptant a la nova rutina, comença a conèixer l’espai i l’equip educatiu i es va familiaritzant amb la sensació d’estar separat dels seus pares una estoneta cada dia. I els adults acompanyants també ens hem d’acostumar a aquesta separació.

Aquesta adaptació es fa de manera diferent a cada escola, per tant, haurem de preguntar bé els detalls de com ho farem per tenir-ho preparat.

L’ideal seria poder-se agafar aquests dies o setmanes de vacances o permís per poder dedicar-nos a l’adaptació amb calma. És un període delicat per a nosaltres i per al nostre fill o filla que s’ha de fer sense estrès i en la millor condició emocional possible. Combinar l’adaptació amb la reincorporació a la feina és molt complicat.

10. Anem a un espai familiar abans de començar

Els Espais familiars són espais de joc i relació per a famílies amb infants de 0 a 6 anys. Són espais amb sessions dinamitzades, on professionals de la petita infància ens acompanyen de manera molt respectuosa en la criança, creant un clima de confiança i intercanvi entre les famílies.

Des de Fundesplai us recomanem assistir a un espai familiar durant els mesos previs a l’inici de l’escola bressol per fer vincle amb altres famílies, resoldre dubtes i pors i començar a preparar-vos emocionalment per la separació amb el nadó quan comenci el curs.

En aquesta article han col·laborat la Meritxell Cañadas i la Marta Martínez, les nostres especialistes en petita infància.

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai