Parlar de moviment implica parlar de llibertat, i és que quan ens podem moure tranquil·lament i sense judici per un espai, ja sigui saltant, amb passes petites, arrossegant-nos, gatejant, ballant, corrents o simplement caminant, podem afirmar que el nostre moviment és lliure. Aquest moviment lliure és una part molt important en el desenvolupament natural dels nadons i els infants fins a 3 anys, que descobreixen amb cada gest nous horitzons.

El desenvolupament motriu dels infants és important, no només a nivell físic, sinó també a nivell psicològic, emocional i social, tots aquests àmbits van estretament lligats i permeten el desenvolupament integral de l’infant.

LA IMPORTÀNCIA DEL MOVIMENT LLIURE

Durant la petita infància, dels 0 als 3 anys, el cos dels infants parla per si sol i és a partir dels moviments que comencen a aprendre i a desenvolupar la seva part més cognitiva i emocional, perquè cos i ment van completament lligats. És important destacar que cada infant té un ritme de desenvolupament propi, i que per tant, cada un aprendrà a rodolar, arrossegar-se, gatejar, seure, caminar, saltar i córrer en un moment diferent.

Emmi Pikler, pediatra hongaresa de referència, deia que els infants han de tenir la llibertat per moure’s i jugar al seu propi ritme, i que tenen la capacitat de desenvolupar les habilitats quan estan suficientment preparats per fer-ho, sense que l’adult hagi d’intervenir. Per fer-ho es necessita un espai lliure i de confiança. Poc a poc, els nadons arriben a assolir les postures bàsiques tots sols.

Així doncs entenem que els infants han de tenir un entorn segur i de confiança per poder moure’s lliurement i jugar de forma autònoma i lliure. Tot això els proporcionarà l’oportunitat de desenvolupar-se de forma integral, expressar-se, descobrir, observar, gaudir i créixer.

Psico fina Fundesplai

LA PSICOMOTRICITAT EN LA PETITA INFÀNCIA

Entenem la psicomotricitat com la relació que hi ha entre l’activitat motora del cos i el desenvolupament emocional i cognitiu. D’aquesta manera entenem que el concepte de psicomotricitat està directament relacionat amb el desenvolupament psicològic de l’infant, i aquest desenvolupament es produeix a través de la interacció activa de l’infant amb el medi que l’envolta, un procés que va des del coneixement i control del propi cos i arriba fins al coneixement i l’acció sobre el món que l’envolta (Garcia Martínez, 1994).

La psicomotricitat permet als infants aprendre, expressar-se, desenvolupar la seva vessant cognitiva i emocional, així com la socialització amb els altres infants. Per aquest motiu és important que deixem que els infants es moguin i tinguin eines que en potenciïn el desenvolupament.

LA IMPORTÀNCIA DE L’ESPAI

Als espais educatius per a la petita infància com són les escoles bressol o els espais familiars, es potencia molt que els espais estiguin preparats pel moviment lliure i, per tant, per desenvolupar la psicomotricitat dels infants, sempre respectant les fases de desenvolupament natural de cada nadó.

Per tal que el moviment es doni de forma segura i tranquil·la, els infants necessiten un espai que propicii aquesta sensació, que els transmeti benestar. El disseny dels espais influeix directament en la manera com els infants hi interactuen, tant de forma individual com la relació amb les altres persones i els materials, és per aquest motiu que l’ideal seria poder tenir un espai amb certes característiques: llum natural, mobles segurs, materials naturals, colors clars i càlids, organització i ordre, coixins, catifes, textures diferents,…

IDEES PER TREBALLAR EL MOVIMENT I LA PSICOMOTRICITAT

Els infants fàcilment troben eines i recursos en qualsevol element, i aquest fet és ideal perquè es moguin i desenvolupin la seva psicomotricitat. A continuació et donem algunes idees que propicien la psicomotricitat dels infants, sempre tenint en compte la idea de potenciar el moviment lliure i les necessitats i possibilitats de cada infant. És important respectar els ritmes de cada nadó i que portin roba i sabates que facilitin el moviment lliure: donar-se la volta, arrossegar-se, gatejar, doblegar els genolls, obrir cames i braços amb llibertat,… els peus descalços o les sabatilles toves antilliscants a l’hivern són les millors sabates per afavorir el moviment lliure i el desenvolupament motor.

Idees d’activitats per treballar la psicomotricitat Fundesplai

Ja veus que moltes d’aquestes activitats són coses que fan els nens i nenes ja fan sense pensar-hi, i és que no es necessiten gaires elements perquè els nadons i infants més menuts es moguin! Només cal que aprofitem tot el que ens aporta la natura, objectes quotidians o materials més concrets! És molt beneficiós que els infants juguin i experimentin amb moltes textures diferents, tant amb les mans com textures per les quals caminar com: gespa, sorra, pedres, grava, fusta, rajoles… Afavorir el moviment en diferents textures permetrà als nadons experimentar i adquirir noves sensacions i habilitats.

MÉS RECURSOS SOBRE EL JOC I MOVIMENT EN LA PETITA INFÀNCIA

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai