QUI ERA TERESA MÀJEM?

Teresa Màjem (1935-2004) va ser educadora, mestra i va dedicar la seva vida professional a la millora de l’educació i el benestar de la primera infància, a través de la implantació de programes de suport a la infància, la família i les dones en situació de risc social.

El seu interès per l’educació dels més petits i petites no era només teòric, sinó profundament lligat a la pràctica, ja que va treballar com a educadora a diferents escoles bressol de Barcelona i anys més tard va compaginar el treball amb els estudis com a mestra, fet que li va permetre observar de ben a prop les necessitats dels infants, el funcionament i l’organització del dia a dia de les escoles bressol.

A més va exercir com a assessora pedagògica en diversos centres educatius on acompanyava equips docents en la creació d’ambients de joc i en la reflexió de la seva pròpia pràctica educativa.

foto de perfil de la pedagoga Teresa Màjem

Al llarg de la seva carrera, Teresa Màjem  va tenir una presència destacada a l’Associació de Mestres Rosa Sensat, formant part de la formació permanent de mestres.

Posteriorment, es va incorporar a l’equip del Projecte Context Infància com a responsable dels diferents programes “Ja tenim un fill”, orientat a l’acompanyament de pares i mares de nadons. I anys més tard, va iniciar un programa similar, “Ja som mares!”, a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

També va escriure nombrosos llibres i articles destacant “Descubrir jugando”, escrit juntament amb  Elinor Goldshmeid i Pepa Òdena, on es promou el joc respectant el desenvolupament natural dels infants, basat en la seva curiositat, autonomia i capacitat de descoberta, mitjançant la panera dels tresors i el joc heurístic. També destaca el llibre “Joc de descoberta” una proposta d’activitats d’organització tant de la panera com del joc heurístic amb materials, estructura i actitud del mestre/a, un llibre més centrat i dirigit a la formació i sensibilització dels professionals educatius.

Infografia sobre el llegat de la Teresa Màjem en català
LLlegat Teresa Màjem Català vertical

LLEGAT DE TERESA MÀJEM

  • Programes d’acompanyament familiar: Lluitar per la creació d’espais i programes d’acompanyament a les famílies amb nadons.
  • Joc de desenvolupament: Introduir el joc com a eina de desenvolupament sensorial a través d’objectes quotidians.
  • Pedagogia de l’observació i el respecte: Fomentar l’observació de l’adult i la intervenció necessària, respectant el ritme de l’infant.
  • Formació de mestres: Garantir una formació per al professorat centrat en situacions reals de l’aula.
  • Cura dels espais educatius: Repensar els espais amb ambients tranquils, càlids i no sobreestimulats.
  • Valorar el paper de l’educadora/mestra: Defensar i donar valor a la tasca dels mestres de 0 a 3 anys.

En l’actualitat, les aportacions de Teresa Màjem continuen vigents entre els professionals de les escoles bressol i dels centres educatius, amb una mirada atenta a l’ambient, els estímuls i els materials dels espais. El joc, com a eina essencial per al desenvolupament sensorial en les primeres etapes de la vida, avui dia també hi ocupa un lloc central.

FRASE en català

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai