Seguim amb la nostra selecció de contes per la igualtat de gènere i la violència zero, però avui són contes per a nens i nenes una mica més grans: de 6 a 12 anys. A l’etapa de Primària es desperten nous interessos i necessitats, i la lectura ens pot seguir acompanyant en els aprenentatges i habilitats socials. També pots descobrir la Guia de 120 contes i novel·les coeducatives per a infants i joves (2018), o la nova Guia de 100 contes i novel·les sobre migracions i refugi (2020).
Seguint els criteris de la proposta educativa Encoratja’t, en aquest recull hem seleccionat contes que tracten els següents temes:
- amistat i convivència
- diversitat afectiva i sexual
- diversitat familiar
- dones extraordinàries
- educació afectiva i sexual
- emocions
- noves masculinitats
- prevenció de l’assetjament o bullying
- prevenció de l’abús sexual
- resolució de conflictes
- revisió d’estereotips de gènere
- violència zero
A partir de 6 anys
1. ARA EM DIC JOANA
Autoria: Jessica Walton, Dougal MacPherson,
Animallibres, 2017
Un dia l’osset d’en Martí està trist i li diu ‘necessito ser jo mateix. Dins meu, sempre he sabut que soc una osseta i no un osset. M’agradaria dir-me Joana i no Joan’. Aquesta és una gran història commovedora i dolça sobre l’amistat i la recerca d’un mateix. La transició d’en Joan, que vol dir-se Joana, pot resultar útil a l’escola, l’esplai o en família per reflexionar plegats sobre la identitat de gènere.
Idees clau: amistat i convivència, emocions, diversitat afectiva i sexual.
2. CONTES DE BONA NIT PER A NENES REBELS
Autoria: Elena Favilli, Francesca Cavallo
Estrella Polar, 2016
Aquest és un llibre extraordinari que narra la vida de cent dones extraordinàries: científiques, astronautes, jutgesses, xefs,… cent exemples de valentia, determinació i audàcia per a les grans somniadores. A més a més, és un llibre il·lustrat amb molta gràcia per la mà de seixanta artistes d’arreu del món. El recomanem perquè totes les nenes i els nens puguin conèixer la història d’aquestes dones tan importants per a la humanitat i tan poc conegudes fins ara. Un llibre que ha sigut supervendes arreu del món i ha despertat el fenomen #RebelGirls.
Idees clau: revisió d’estereotips, dones extraordinàries, igualtat de gènere.
3. CONTES DE BONA NIT PER A NENES REBELS 2
Autoria: Elena Favilli, Francesca Cavallo
Estrella Polar, 2017
L’esperada segona part de “Contes de bona nit per a nenes rebels” ja és aquí! En aquest volum hi trobem cent històries més sobre la vida de dones extraordinàries de tot el món. En aquest cas, la selecció de les històries ha estat realitzada per les aportacions de les lectores i lectors del primer volum. I les il·lustracions estan fetes per les 50 il·lustradores més importants del món. Un llibre per tenir de referència a totes les biblioteques i tauletes de nit.
Idees clau: revisió d’estereotips, dones extraordinàries, igualtat de gènere.
4. CRIDA BEN FORT, ESTELA!
Autoria: Bel Olid, Martina Vandaavallo
Fineo, 2009
Crida ben fort, Estela! Forma part d’una proposta didàctica feta per l’associació RANA per la prevenció dels abusos sexuals entre els infants de primària. És un conte que tracta amb transparència aquest tema tan delicat i que dóna una eina útil als infants: cridar ben fort quan passa alguna cosa que no ens agrada o algú ens vol fer mal. Distingir entre les bones i les males intencions, entre els secrets bons i els secrets dolents, saber demanar ajut… eines imprescindibles per als infants. Aquest conte també el recomanem al Protocol de prevenció d’abusos sexuals de Fundesplai.
Idees clau: prevenció de l’abús sexual, emocions, educació afectiva i sexual.
5. EL LLAPIS MÀGIC DE LA MALALA
Autoria: Malala Yousafzai, Kerascoët
Alianza Editorial, 2017
Aquesta és l’autobiografia de la Malala Yousafzai, Premi Nobel de la Pau el 2014, escrita per a les nenes i nens. En aquesta història descobrirem a la Malala nena que somniava en tenir un llapis màgic amb el qual pogués canviar el món. Als deu anys va veure com els talibans arribaven a la seva regió i començaven les prohibicions, especialment per a les dones. Prohibit anar a l’escola, per exemple. La Malala va decidir explicar el que passava al seu voltant en un blog i difondre-ho per tot el món.
Idees clau: dones extraordinàries, igualtat de gènere, no violència, amistat i convivència.
6. EL LLIBRE DE GUARDIÀ DE DRACS
Autoria: Katie Haworth, Monica Armiño Yela,
Cruïlla, 2017
Es tracta d’un llibre ple de solapes i sorpreses per aprendre a ser una gran guardiana o guardià de dracs. Però a diferència d’altres llibres que parlen de dracs, aquest llibre ens sorprendrà perquè les noies hi són protagonistes en totes les il·lustracions, des de la portada fins al final, en igualtat de condicions amb els nois. A més, els nois no són guerrers sinó cuidadors: als dracs se’ls ha de fer massatges, abraçades i carícies. Descobrirem també els noms dels dracs més famosos del món i la història de guardianes i guardians cèlebres. Llàstima que el títol del llibre sigui només en masculí,…
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, no violència, noves masculinitats.
7. EL MEU FILL PRINCESA
Autoria: Cheryl Kilodavis, Suzanne DeSimone
Bellaterra, 2019
El meu fill princesa és un conte basat en fets reals, que parla amb molta tendresa de l’acceptació dels altres tal com són. També parla de l’amistat i la convivència, de l’atenció i el compromís envers els altres. És un conte que ens pot ajudar a prevenir l’assetjament escolar, especialment l’assetjament dirigit a nens i nenes que s’expressen diferent o que volen anar vestits amb roba atribuïda a l’altre gènere.
Idees clau: revisió d’estereotips, noves masculinitats, diversitat afectiva i sexual, amistat i convivència.
8. EL MEU PARE ÉS MESTRESSA DE CASA (I QUÈ?)
Autoria: Silvia Ugidos, Mikel Valverde
La Galera, 2000
Un conte divertit per aprendre a respectar la diversitat de maneres de ser i de viure. Aquesta lectura estimula el pensament crític dels infants i la revisió dels estereotips de gènere en referència als oficis. Podem acompanyar el conte amb una activitat de racons (semblant a la proposta “La meva feina“, per exemple) on hi hagi representació de diversos oficis molt estereotipats per a nenes o nens i després un debat sobre si els oficis tenen gènere i si tothom pot fer de tot.
Idees clau: revisió d’estereotips, noves masculinitats, igualtat de gènere.
9. EL TRESOR DE LILITH
Autoria: Carla Trepat
Autoeditat, 2018
Un conte preciós sobre la sexualitat femenina, el plaer, l’estima d’una mateixa, la menstruació… una reivindicació de la riquesa del cos femení. És una eina escrita amb gran sensibilitat i alegria que ajudarà a les nenes a estimar-se, valorar-se i respectar el seu cos. I ajudarà als nens a aprendre a conèixer, acompanyar i estimar la sexualitat femenina. El conte inclou una guia didàctica amb reflexions i recursos per l’acompanyament i l’educació afectiva i sexual de les nenes.
Idees clau: educació afectiva i sexual, emocions.
10. EMOCIONARI
Autoria: Cristina Núñez, Rafael R. Valcárcel, il·lustracions diversos autors.
Palabras aladas, 2016
L’emocionari és un diccionari de les emocions ideat com un llarg viatge en el qual anem enllaçant una emoció amb la següent. Aquest llibre ens dóna l’oportunitat de conèixer les nostres emocions i dialogar sobre els nostres sentiments. Un recurs pedagògic molt valuós per a l’educació emocional i afectiva.
Idees clau: emocions, amistat i convivència.
11. FAMÍLIUM XX1
Autoria: Glòria Canyet, Isabel Bellvehí, Maria Girón,
Aquari Editorial, 2011
Famílium és un conte-joc sobre la diversitat familiar que, tal com s’explica a la web del projecte, és un recurs per aprendre valors com el respecte i la tolerància, i fomentar la comunicació i el diàleg sobre la diversitat familiar. Els protagonistes del conte són nens i nenes de 12 famílies diferents. El joc consisteix en llegir la història de cada nen o nena i buscar el dibuix de la família que li correspon. A la web del projecte també trobareu una guia pedagògica.
Idees clau: diversitat familiar, diversitat afectiva i sexual.
12. LA MARE MAI NO EM VA DIR…
Autoria: Babette Cole
Editorial Serres, 2005
En aquesta història, un nen es pregunta com és que la seva mare mai no li ha explicat alguns detalls que es planteja de la vida en general… sobretot els detalls que li sembla que són temes tabú entre els adults, per exemple: creences religioses, problemes econòmics, el sexe, les emocions, l’adopció i l’homosexualitat. Una entremaliada mirada als petits secrets de la vida amb l’humor de Babette Cole.
Idees clau: diversitat familiar, diversitat afectiva i sexual, educació afectiva i sexual, emocions.
13. LA MARTA DIU NO!
Autoria: Cornelia Franz
Takatuka, 2009
Un conte per ajudar a les nenes i els nens a posar límits i a dir que no quan hi ha alguna cosa que no els agrada. A la Marta l’avi Francesc li cau bé, però darrerament s’arramba massa quan toquen el piano i li fa petons mullats. La Marta no sap com explicar-ho a la mare, això. Un dia es posa malalta, i per fi diu a la mare que ja no té ganes d’anar a ca l’avi Francesc. Aquest conte també el recomanem al Protocol de prevenció d’abusos sexuals de Fundesplai.
Idees clau: prevenció de l’abús sexual, educació afectiva i sexual, emocions.
14. LA NENA DELS PARDALS
Autoria: Sara Pennypacker, Yoko Tanaka,
Editorial Juventud, 2010
La Ming-Li, La nena dels pardals, és una gran heroïna que va salvar els pardals de la Xina de l’extermini. Aquesta història està basada en fets reals que van passar a la Xina quan es va ordenar exterminar tots els pardals perquè es menjaven les collites. La Ming-Li, va decidir salvar-ne tants com pogués amb un gest valerós que va ser una lliçó per als qui no van saber veure la importància de cada espècie en el cicle de la vida.
Idees clau: dones extraordinàries, revisió d’estereotips.
15. LA PRINCESA ENJOGASSADA
Autoria: Babette Cole
Editorial Destino, 1988
La princesa enjogassada viu en un castell, fa esport i mira la tele amb les seves mascotes. Però el seu pare i la seva mare li diuen que s’ha de casar. I ella no es vol casar! Aleshores, degut a la insistència dels seus pares, la princesa decideix preparar unes proves per als prínceps que es vulguin casar amb ella. Ho tindran ben difícil! Aquesta és una història sobre el rol de les dones a la societat, en la que la genial Babette Cole capgira els estereotips i ens fa reflexionar i riure molt.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.
16. LA TINA A L’EVEREST
Autoria: Araceli Segarra
La Galera, 2014
Què millor que la primera dona catalana a fer el cim de l’Everest per explicar-nos l’aventura de la Tina, una dona extraordinària que ens demostrarà que les dones poden fer tot el que es proposin. La Tina, acompanyada de la Sundar, una noia xerpa, pujarà a la muntanya més alta del món. Hi ha molts perills, però són valentes i perseverants… ho aconseguiran? Trobaran al Ieti? Hi ha altres títols de la col·lecció Els viatges de la Tina a editada per l’editorial Alpina.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, dones extraordinàries.
17. LES CORTINES D’AIRE
Autoria: Fundació Vicki Bernadet
Fundació Vicki Bernadet, 2018
Aquest conte editat per la Fundació Vicki Bernadet vol apropar als nens i nenes el tema de l’abús sexual d’una manera lúdica i adequada a la seva edat i maduresa. El conte va acompanyat d’una guia pedagògica per a pares, mares i educadors/es. Un conte que anima a les nenes i els nens a expressar els seus sentiments i demanar ajuda quan no és possible resoldre un problema per un mateix. Des de la Fundació Vicki Bernadet ofereixen una activitat per a escoles al voltant d’aquest conte. També el vam incloure al protocol de prevenció de l’abús sexual infantil de Fundesplai.
Idees clau: prevenció de l’abús sexual, educació afectiva i sexual, emocions.
18. OSSA I CONILL (COL·LECCIÓ)
Autoria: Julian Gough, Jim Field,
Edicions Baula, 2016
La col·lecció Ossa i Conill de l’editorial Baula està escrita i dibuixada amb molt d’humor. Són històries súper divertides sobre l’amistat i la convivència, com resoldre conflictes de manera pacífica, com acollir els altres encara que siguin diferents, com trencar amb els prejudicis i els estereotips… i tot això amb unes il·lustracions que ens ajuden a percebre l’estat d’ànim dels personatges en tot moment. Els tres títols publicats fins ara són: (1) Un conill menut i saberut, (2) Un pesat al terrat, (3) Sol com un mussol (novetat!).
Idees clau: amistat i convivència, violència zero, resolució de conflictes, revisió d’estereotips, emocions.
19. PESSIGOLLES
Autoria: Alba Barbé, Sara Carro,
Editorial Bellaterra, 2017
En aquest conte s’aborda la descoberta del cos femení i del plaer sexual per ajudar a desenvolupar l’autoconeixement i l’autoestima de les nenes, així com el coneixement també dels límits, del que els agrada i el que no. El llibre transmet la idea que hem de conèixer, estimar i respectar el propi cos perquè sigui també estimat i respectat pels altres. Un gran recurs per poder parlar amb els infants de la sexualitat, el plaer i les fantasies, qüestions necessàries per al seu desenvolupament saludable i integral.
Idees clau: emocions, educació afectiva i sexual, prevenció de l’abús sexual.
20. PETITA&GRAN (COL·LECCIÓ)
Autoria: Mª Isabel Sánchez Vegara, diverses il·lustradores
Alba editorial, 2016
Petita & gran és una col·lecció de contes que expliquen la història d’algunes dones extraordinàries. Dissenyadores, pintores, científiques, pilotes, escriptores, aventureres,… Dones úniques i meravelloses de les quals aprendre i emmirallar-se. Els títols publicats en català fins ara són: Jane Austen, Agatha Christie, Frida Kahlo, Ada Lovelace, Amelia Earhart, Marie Curie, Ella Fitzgerald, Coco Chanel, Audrey Hepburn, Georgia O’Keeffe, Anne Frank, Dian Fossey, Gloria Fuentes,… En castellà també existeix una versió de la col·lecció per a nens i nenes més petits: Mi primer P&G.
Idees clau: dones extraordinàries, igualtat de gènere, revisió d’estereotips.
21. PIRATES I PIRULINS
Autoria: Carmen Herrera Castro, Luis Filella,
Ediorial Afortiori, 2005
Aquest conte narra les vacances d’un nen amb els seus dos tiets. Un conte per normalitzar les parelles homosexuals i parlar de la diversitat familiar amb els infants. Comença així: Aquesta nit no em puc adormir, perquè demà me’n vaig de vacances amb els meus oncles. El meu oncle es diu Miquel, com jo, i es vol casar i tenir un nen. L’oncle no ha de buscar una xicota perquè ja té xicot, l’oncle Ferran.
Idees clau: diversitat afectiva i sexual, diversitat familiar, noves masculinitats, revisió d’estereotips.
22. POMODORA (CASTELLÀ)
Autoria: Maria Gonzalez Olmo, Maria Bullon,
Babidi-bu, 2015
La princesa Pomodora no és gens convencional. És una nena forta, independent, lluitadora, valenta i amb molta personalitat. Un dia descobreix que té un poder especia: amb els seus dibuixos pot fer que els desitjos es facin realitat. Pomodora descobrirà el poder de l’amistat, la solidaritat, l’equitat, la força i la valentia.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, emocions, amistat i convivència.
23. ROSA CARAMEL
Autoria: Adela Turí, Nella Bosnia
Kalandraka, 2020
En aquest conte coneixerem la història de la Guillermina, una elefanteta que decideix trencar les normes del seu grup d’elefantes i que no vol tornar-se de color de rosa com les altres. Perquè a la seva família la tradició diu que les elefantes han de menjar flors roses per tornar-se de color rosa i han d’estar sempre tancades en un prat, mentre els mascles poden anar on vulguin i menjar el que vulguin. Un conte que ens ajudarà a reflexionar sobre els estereotips de gènere amb els infants.
Idees clau: revisió d’estereotips, emocions, amistat i convivència, igualtat de gènere.
24. TOTS UNS HOMES
Autoria: Manuela Olten,
Editorial Serres, 2006
Tots uns homes aborda amb molt d’humor com, des de la primera infància, els estereotips de gènere marquen la nostra vida. Amb aquest conte veurem com desapareixen els tòpics sobre la masculinitat. Dos nens parlen del fet de ser nen o nena: “els nens són valents i no tenen por de res”, o “els nens juguen a futbol i no ploren quan es fan mal”…. com se senten els dos amics respecte aquestes afirmacions? Podem aprofitar per afavorir un debat amb els infants.
Idees clau: revisió d’estereotips, emocions, noves masculinitats.
25. UNA CATÀSTROFE AFORTUNADA
Autoria: Adela Turin, Nella Bosnia
Kalandraka, 2014
Aquest conte ens presenta una família de ratolins on els rols de gènere estan molt marcats. Només les dones s’encarreguen de les tasques de la llar i la cura. Però aleshores hi ha una catàstrofe que ho posa tot potes enlaire: la família es queda sense llar i canvien completament les seves vides. La senyora Ratoner en trobarà la solució i passaran de tenir una vida ben monòtona a viure aventures i nous rols dins la família.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.
26. WANGARI I ELS ARBRES DE LA PAU
Autoria: Jeanette Winter
Ekaré, 2008
Aquest conte ens explica una història real sobre la vida de Wangari Maathai, Premi Nobel de la Pau l’any 2004. Wangari vivia envoltada d’arbres en el seu poble de Kenya. Però quan es va fer gran va començar una desforestació massiva i Wangari va decidir sembrar nou arbres petits i iniciar una gran campanya ecologista en favor de la reforestació.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, dones extraordinàries, violència zero.
A partir de 8 anys
27. AMB ULLS DE NENA
Autoria: Francesco Tonucci, Amparo Tomé
Graó, 2013
Aquest llibre parla de l’amor, del respecte, de la llibertat. I sobretot, parla del fet de ser nena, dels seus somnis i dificultats. És un llibre que posa en dubte tots els estereotips i prejudicis, i que revisa la història, la psicologia i les emocions de les nenes. Resulta fàcil reconèixer-se en la diversitat de situacions de la vida quotidiana representades a les vinyetes, que pretenen ser preguntes obertes per despertar la reflexió, l’esperit crític i el debat entre infants i joves.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.
28. BILLY ELLIOT
Autoria: Melvin Burgess, María Simavilla
Cruïlla – El vaixell de vapor, 2002
Billy Elliot és una novel·la de la col·lecció vaixell de vapor basada en el guió del gran musical Billy Elliot. En aquesta història descobrirem la dolçor i perseverança d’un nen britànic que vol vèncer els prejudicis i dedicar-se a la dansa. El seu pare no hi està d’acord perquè troba que la dansa és només per les nenes. En Billy és valent i lluita per aconseguir el seu somni.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, noves masculinitats.
29. EL DESIG DE LA RUBY
Autoria: Shirin Yim Bridges,
Editorial Serres, 2005
En ciutat de la Xina pre-revolucionària viu la Ruby, una nena diferent de les altres que no vol casar-se sinó anar a la universitat. Aquest és un conte que ens parla de la independència d’esperit i la llibertat. La Ruby és forta, lluitadora, perseverant, valenta, i vol aconseguir la igualtat d’oportunitats amb els nois.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.
30. EMI I MAX (COL·LECCIÓ)
Autoria: Gemma Lienas
La Galera, 2009
Aquesta col·lecció ens explica les aventures de l’Emi i en Max per tot el planeta intentant resoldre problemes ambientals de tota mena. Una nena i un nen que viatgen junts i resolen junts tots els entrebancs que es van trobant en el seu camí, en igualtat de condicions i sense estereotips. Alguns dels títols són: L’amenaça del virus mutant, Els elefants enfurismats, Els lemmings bojos, Les balenes desorientades….
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, amistat i convivència.
31. EXPLICA-M’HO: 101 PREGUNTES FETES PER NENS I NENES SOBRE UN TEMA APASSIONANT
Autoria: Katharina von der Gathen, Anke Kuhl,
Takatuka, 2016
Una àvia pot tenir fills? Una dona es queda embarassada cada vegada que fa sexe? Per follar s’ha d’anar despullat? Quants espermatozoides produeixen els homes? Hi ha animals gais? Es pot fer sexe sota l’aigua? Aquest és un llibre divertidíssim i fresc sobre sexualitat creat a partir de preguntes anònimes d’alumnes de tercer i quart de primària que havien assistit a xerrades sobre amor i sexualitat de la pedagoga sexual Katharina von der Gathen. L’autora respon sense embuts però amb sensibilitat i tacte, i les il·lustracions d’Anke Kuhl afegeixen un toc d’humor.
Idees clau: emocions, educació afectiva i sexual, igualtat de gènere, revisió d’estereotips, diversitat afectiva i sexual.
32. JUUL (CASTELLÀ)
Autoria: Gregie de Maeyer, Koen Vanmechelen,
Lóguez Ediciones, última edició 2021
Llegir i comentar Juul amb els infants és una bona manera de començar a reflexionar sobre els conflictes, la tolerància i el respecte per les diferències. És un conte inspirat en una notícia terrible que explicava el suïcidi d’un nen de 13 anys que havia suportat durant molt de temps les burles dels seus companys. És un llibre aparentment dur però càlid, respectuós i compromès perquè els lectores/es reflexionin sobre la crueltat i la violència que veuen sovint al seu voltant.
Idees clau: emocions, assetjament, amistat i convivència, violència zero, resolució de conflictes.
33. L’ARTUR I LA CLEMENTINA
Autoria: Adela Turín, Nella Bosnia,
Kalandraka, 2020
La història que ens explica aquest conte segueix vigent després de ser editada per primera vegada fa més de 38 anys. Ens parla d’una parella de tortugues que decideixen casar-se. I a partir d’aquell moment l’existència de la Clementina es converteix en un petit infern, perquè el seu marit no la deixa tenir opinions, li enfonsa l’autoestima, no li deixa fer res pel seu compte i l’omple de regals inútils per anul·lar les seves ganes d’aventura… però, què farà la Clementina? Es rebel·larà per canviar la seva vida?
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, amistat i convivència.
34. LA HISTÒRIA DELS BONOBOS AMB ULLERES
Autoria: Adela Turin, Nella Bosnia
Kalandraka, 2013
Un conte divertit sobre els estereotips de gènere. En aquest conte els bonobos mascles mengen, viatgen i es modernitzen mentre les bonobos femelles recol·lecten i crien la prole. Ells no les deixen evolucionar i aprendre. Un bon dia elles es cansen d’aquesta situació i decideixen canviar-la.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, noves masculinitats.
35. LA TRIBU DE CAMELOT (COL·LECCIÓ)
Autoria: Gemma Lienas
Estrella Polar, 2008
La Tribu de Camelot són la colla d’amics i amigues de la Carlota. Una colla que es dedica a resoldre misteris i amb la que reflexionarem sobre els prejudicis, la discriminació, l’assetjament, l’amistat, el valor del grup, la convivència… Per treballar aquests aspectes, destaquem especialment 3 volums de la col·lecció: El misteri del canari robat, El misteri de les granotes encantades i El misteri dels ocells embogits.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere, amistat i convivència, resolució de conflictes.
36. MAGDALENES AMB PROBLEMES
Autoria: Ana Bergua, Carme Sala
Proteus Editorial, 2012
Aquest conte explica la història d’en Pau, un nen alt i introvertit que juga a bàsquet i li agrada molt cuinar. A l’escola pateix assetjament per part d’altres nens més grans. Les burles i males passades es converteixen en un malson i en Pau comença a no dormir bé, perd la gana, es tanca a l’habitació i en ell mateix… però a poc a poc anirà descobrint que una de les claus per desfer-se del problema és parlar-ne amb els que l’estimen, posar-se en valor i ser molt i molt valent.
Idees clau: prevenció de l’assetjament, resolució de conflictes, violència zero, amistat i convivència, noves masculinitats.
37. MALEÏTS ROBOTS
Autoria: Gemma Lienas
Estrella Polar, 2012
Maleïts brètols és un dels títols de la col·lecció El Club dels Maleïts. En aquesta col·lecció coneixerem en Marc, el germà petit de la Carlota, que comença l’institut amb els seus amics, en Nil i en Lluc, amb qui formarà El club dels maleïts. És una col·lecció plena de vinyetes i diàlegs humorístics que ens parlen de la vida d’en Marc a l’institut: conflictes, convivència, assetjament, amistat…
Idees clau: prevenció de l’assetjament, resolució de conflictes, violència zero, amistat i convivència.
38. NO M’AGRADA EL FUTBOL, I QUÈ?
Autoria: Andoni Egaña, Mikel Valverde
Tandem Edicions, 2005
Què passa quan a un nen no li agrada jugar al futbol? Al protagonista d’aquesta història el futbol no li diu res, més aviat el cansa i l’avorreix. Però en canvi, li agraden molt els animals com els insectes o els rèptils. I moltes altres coses que fa mentre els altres juguen a pilota. Un llibre fantàstic per aprendre a respectar els gustos de tothom i trencar amb els estereotips de la masculinitat.
Idees clau: revisió d’estereotips, noves masculinitats, igualtat de gènere, diversitat.
39. PIPICALZASLARGAS, TODAS LAS HISTORIAS (CASTELLÀ)
Autoria: Astrid Lindgren
Blackie books, 2018
La Pipi és una gran heroïna, viu amb un cavall i un mico, és valenta, autònoma, intel·ligent, rebel, divertida i molt forta. Tot el seu temps el dedica a explorar la seva imaginació desbordant. És una nena que no es regeix pels estereotips de gènere sinó que creu en ella mateixa i és com ella vol ser. Aquest és un llibre que recopila les divertides històries de la Pipi Calcesllargues que segueixen captivant a milers de lectors/es arreu del món encara que faci més de 50 anys de la seva primera publicació.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.
30. TINA SUPERBRUIXA (COL·LECCIÓ)
Autoria: Astrid Lindgren
Blackie books, 2008
Els llibres de la Tina Superbruixa estan plens d’humor, màgia i aventures emocionants. A la Tina li agrada jugar a futbol, fer encanteris, fer de detectiu, viatjar per tot el món (i fins i tot per l’espai), descobrir mons fantàstics, viatjar en el temps… És una Superbruixa molt llesta, forta i valenta que pot resoldre els problemes per ella mateixa i trenca amb els estereotips de gènere.
Idees clau: revisió d’estereotips, igualtat de gènere.
Tenir a mà aquesta llista et serà molt útil per tractar temes sobre violència zero i la igualtat de gènere.
A més tenim les altres llistes que de ben segur que també et serviran!
Si t’ha agradat aquesta entrada comparteix-la!